Открийте ни и в

Култура

Ансамбъл “Горана” с грандиозен концерт в Манхатън

MIKA

публикувано

на

снимка: Facebook

Спектакълът Ритми и Мотиви представи обичани български хора от всички етнографски области на България с интересни хореографски композиции и разработки

 Ансамбъл Горана посвети артистичния си сезон 2015-2016 г. на 10 годишния си юбилей. С десет различни концертни изяви, изложби и работни ателиета, Ансамбълът празнува своята мисия да разпространява красотата на българските фолклорни танци в САЩ, като същевременно поддържа български народни традиции сред българската общност в Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът.

В двучасовото представление взе участие и младежкият ансамбъл „Горана Джуниър” към българското училище  „Христо Ботев” , представен от Маноел Сахаров, Катрин Николова, Катрин Спиридонова, Кристива Запрянова, Вивиян Георгива и Петър Петров. Така на сцената се изявиха тридесет танцьори от различни поколения. Двадесет танцови композиции бяха придружени с изпълненията на народно-певческото трио „Български гласове” под ръководството на Влада Томова, както и на певицата Петя Маглова и музикантът Любомир Смилянов, който свири на трите най-характерни български музикални инструменти – гайда, гъдулка и кавал.

Специален гост на събитието беше и генералният консул на България в Ню Йорк г-н Милен Люцканов.  Ансамбъл “Горана” получи почетни грамоти и писма от кмета на Ню Йорк – Бил Де Блазио, от президента на Бруклин – Ерик Адамс, от Агенция на българите в чужбина, от Министъра на Културата – Вежди Рашидов, от Министъра на Образованието – Меглена Кунева и Международната Фестивална Федерация към ЮНЕСКО.

Спектакълът представи обичани български хора от всички етнографски  области на България с интересни хореографски композиции и разработки. Копаница, Петрунино, Варненското, Граовското, Арап, Пайдушко и още много други.

На представлението беше прожектиран и документалния филм за създаването на ансамбъла „Ритъмът на сърцето”. За радостите и трудностите разказва неговия артистичен директор и хореограф – Елисавета Йорданова. “Ритми на сърцето” ще бъде представен пред българската публика на 18 май от 19:00 часа – Кино Люмиер.

Ансамбъл “Горана” е създаден от Елисавета Йорданова в Съединените Щати през 2005 г.Вдъхновена от древната култура, ритуали и митове на България, днес Елисавета провежда редовни танцови и творчески работилници, и майсторски класове по български фолклорни танци за ученици от различни възрасти.

Елисавета е чест гост-лектор на конференции,  и университетски танцови програми в U.S. (Hunter College, NY; Bard College,NY; Ню Йоркския университет, Sarah Lawrence College,NY; CUNY Purchase, NY,  Lotus Music and Dance, NY; NDEO, ADTA, и много други.

През последните 10 години Фолклорен Ансамбъл “Горана” запалени не само българи, но и много американски танцьори със силата на българското танцово творчество.Своят репертоар ансамбъл “Горана”  представя пред широка публика в Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания, Илинойс и работи както и в други щати и държави.

Филмът “Ритми на сърцето” може да намерите на страницата на фолклорен ансамбъл “Горана”  във Фейсбук (www.facebook.com/GORANADANCE)

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Горещо