Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Култура

Арт фестивалът “БезГраници” гостува в Африка

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Международният арт форум “БезГраници” беше представен от двама от координаторите на арт мрежа „Скендерман“ на най-голямото световно изложение за етно и уърлд музика в Африка – „Виза фор Мюзик“ („Visa for Music¨), провеждащо се под патронажа на краля на Мароко. Събитието се проведе миналата седмица от 22ри до 25ти ноември. Присъстваха и много участници в предишни издания на „БезГраници“ от цял свят. Световното експо се проведе традиционно в столицата на Кралство Мароко – гр. Рабат. На своето четвърто издание, събитието събра на едно място над 1200 продуценти, директори на фестивали, тур менажери, лейбъли, звукозаписни компании, медии и агенти, и 400 музиканти от общо 85 държави (30 от които африкански).

По време на събитието се проведоха концерти, конференции, спийд дейтингс, професионални уъркшопи и презентации, като гр. Рабат се превърна в своеобразна музикална столица на на света. Фестивалът „БезГраници“ беше представен на изложението в Африка по покана на директора на форума : г-н Браим Ел Мазнед, който ще гостува в България при наличие на следващи издания на българския етно-арт форум.

„БезГраници“ беше представен и през октомври на 20тото юбилейно издание на международното изложение „Фира Медитерания“ в Манреса, Каталуния-Испания, където форума в Балчик е официален международен партньор от 2013 година.

„БезГраници“ представлява синтез между отделни модулни компоненти, като основният модул е конференцията за фестивални организатори, мениджъри и експерти в културата. Други важни съставни части са музикалния етно/уърлдмюзик фестивал и арт пленера за художници и фотографи. (През 2014 и 2016 година имаше извънредно специално издание на “БезГраници”, изцяло посветено на визуалните изкуства. Благодарение на тези две издания бе възможна и реализацията на художествен фото материал за пътуващата изложба „Вечната красота на Двореца в Балчик“, която беше представена тази година в Братислава в Словакия и във Валашке Мезержичи в Чехия. В близко бъдеще се планира гостуване и в други страни в ЕС).

Осмото издание на “БезГраници” се проведе с голям успех в края на септември тази година традиционно в едно от най-красивите и романтични места в България – “Двореца” в Балчик.

“БезГраници“ е един от водещите български етно/уърлд/арт събития. Създаден е като бутиков фестивал и от самото си създаване се стреми да поддържа високо професионално и художествено ниво.

Арт форумът е продукция на “Стопанска камара” – Варна с партньорството на арт мрежа “Скендерман” и “Двореца” – Балчик. Арт мрежа „Скендерман“ благодари сърдечно за подкрепата и специалното отношение на г-н Огнян Спасов (изпълнителен директор на „Стопанска камара“ – Варна) и на г-жа Жени Михайлова (директор на Културен център – „Двореца“ – Балчик).

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

„Каузата на децата“, революционен труд на Франсоаз Долто

MIKA

публикувано

на

от

На 16 февруари излиза „Каузата на децата”, забележителен труд на Франсоаз Долто, който за първи път разглежда света изцяло от гледна точка на детето и неговия интерес.

Каузата на децата (превод: Радостин Желев, изд. Колибри) проследява жизнения път на човека, излагайки схващанията на голямата психоаналитичка за начина, по който да общуваме с децата от раждането до съзряването им. Тя отдава първостепенно, неоспоримо, фундаментално значение на езика в развитието и изграждането на човешкото същество. Особен интерес представляват препратките й към собствената й биография: интуицията й на малко момиче, което иска да стане „доктор по възпитание”, първите контакти с малките болни, работата й в екип, опитът от Зелената къща, петдесетте години работа с деца… и „утопиите й за утрешния ден”, както сама ги нарича. Долто вярва, че ако с детето не се общува достатъчно от най-ранна възраст, ако то не се чувства значимо, специално и уверено в себе си, по-късно е възможно да се развие едно или друго личностно разстройство, при това последиците не са за подценяване.

Франсоаз Долто  (1908–1988) е едно от бляскавите имена на световната психоанализа – известна е като последовател на Фройд и съмишленик на Лакан, но се откроява с оригинален подход в работата си и интереси в областта на детската психиатрия. Уникално е чувството й за хумор, както и умението й да свежда психоаналитичната теория до съдържание, достъпно за всеки родител. В България е известна със заглавията „Основни етапи на детството”, „Когато се появи детето“, „Всичко е език” и „Женската сексуалност”. „Каузата на децата” е най-революционната от всички книги на френската мечтателка и визионерка. Първата част е опит да се направи историческа равносметка и да се постави диагноза, втората част очертава един нов подход към детството, третата предлага сценарии за изграждането на общество в служба на децата. Последната, четвърта част поставя основите на ранната профилактика на детските неврози.

Продължете понататък

Култура

Иван Тургенев: „Първа любов и други повести”

MIKA

публикувано

на

от

„Първа любов и други повести” е изящно издание с твърди корици, предназначено за ценителите на класическата литература.

Сборникът „Първа любов и други повести” (превод: Мария Хаджиева, Пенка Кънева, Илиана Владова, изд. Колибри) е привилегия за всяка библиотека. Естетическата наслада от тези малки шедьоври за щастието, дълга, егоизма и саможертвата е безспорна – това е най-филигранната и живописна проза в руската класическа литература. Удивителни са писателското новаторство и смелостта на Иван Тургенев, един от големите писатели от втората половина на XIX век. Изданието обхваща повестите „Ася”, „Първа любов”, „Пролетни води”, странната и обсебваща „Песен за тържествуващата любов” и мистичната „Клара Милич”. Всички те са обединени от темата за любовта: прелестна, вдъхновяваща, съдбовна, разтваряща неведомите дълбини на човешката душа. Техният духовен център са емблематичните „тургеневски момичета”: своенравни и всеотдайни, разкрепостени и раними, романтички, следващи сърцето си, а не закостенелите обществени норми.

Иван Сергеевич Тургенев е сред най-авторитетните руски писатели от втората половина на XIX в., непосредствен продължител на творческите традиции на Пушкин и Гогол в белетристиката. В неговите произведения много ярко се съчетават Пушкиновата пестеливост в израза и Гоголевите социалност и идейност. Той издига на един нов, по-висок етап художествената проза в Русия, като я изпълва с по-голяма човешка топлота и емоционалност, с нови герои и проблеми, с нови открития в областта на жанровата форма и стила.

Продължете понататък

Горещо