Открийте ни и в

Култура

Арт фестивалът “БезГраници” гостува в Африка

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Международният арт форум “БезГраници” беше представен от двама от координаторите на арт мрежа „Скендерман“ на най-голямото световно изложение за етно и уърлд музика в Африка – „Виза фор Мюзик“ („Visa for Music¨), провеждащо се под патронажа на краля на Мароко. Събитието се проведе миналата седмица от 22ри до 25ти ноември. Присъстваха и много участници в предишни издания на „БезГраници“ от цял свят. Световното експо се проведе традиционно в столицата на Кралство Мароко – гр. Рабат. На своето четвърто издание, събитието събра на едно място над 1200 продуценти, директори на фестивали, тур менажери, лейбъли, звукозаписни компании, медии и агенти, и 400 музиканти от общо 85 държави (30 от които африкански).

По време на събитието се проведоха концерти, конференции, спийд дейтингс, професионални уъркшопи и презентации, като гр. Рабат се превърна в своеобразна музикална столица на на света. Фестивалът „БезГраници“ беше представен на изложението в Африка по покана на директора на форума : г-н Браим Ел Мазнед, който ще гостува в България при наличие на следващи издания на българския етно-арт форум.

„БезГраници“ беше представен и през октомври на 20тото юбилейно издание на международното изложение „Фира Медитерания“ в Манреса, Каталуния-Испания, където форума в Балчик е официален международен партньор от 2013 година.

„БезГраници“ представлява синтез между отделни модулни компоненти, като основният модул е конференцията за фестивални организатори, мениджъри и експерти в културата. Други важни съставни части са музикалния етно/уърлдмюзик фестивал и арт пленера за художници и фотографи. (През 2014 и 2016 година имаше извънредно специално издание на “БезГраници”, изцяло посветено на визуалните изкуства. Благодарение на тези две издания бе възможна и реализацията на художествен фото материал за пътуващата изложба „Вечната красота на Двореца в Балчик“, която беше представена тази година в Братислава в Словакия и във Валашке Мезержичи в Чехия. В близко бъдеще се планира гостуване и в други страни в ЕС).

Осмото издание на “БезГраници” се проведе с голям успех в края на септември тази година традиционно в едно от най-красивите и романтични места в България – “Двореца” в Балчик.

“БезГраници“ е един от водещите български етно/уърлд/арт събития. Създаден е като бутиков фестивал и от самото си създаване се стреми да поддържа високо професионално и художествено ниво.

Арт форумът е продукция на “Стопанска камара” – Варна с партньорството на арт мрежа “Скендерман” и “Двореца” – Балчик. Арт мрежа „Скендерман“ благодари сърдечно за подкрепата и специалното отношение на г-н Огнян Спасов (изпълнителен директор на „Стопанска камара“ – Варна) и на г-жа Жени Михайлова (директор на Културен център – „Двореца“ – Балчик).

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Solar Christmas 2017

Галерия

Предстои: „Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател”

MIKA

публикувано

на

от

Този месец ще се случи последната дискусия в Годината на детската книга. Темата е „Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател” и ще се проведе на 13 декември от 16:30 часа в Мраморно фоайе на НДК. Вниманието ще бъде фокусирано върху творчеството на най-младите български творци, които активно създават илюстрации за чуждестранни издателства, за да зададем и на двете страни важни въпроси: Защо по-трудната им среща, е тази с българския издател? Търсят ли се взаимно? Защо е трудно да се срещнат? Има ли кой да ги запознае? В опит да осъществим именно това запознанство, се надяваме да разберем и какво липсва в разговора между издател и илюстратор?

В дискусията ще участват: Михаела Петрова – ръководител на Национален център за книгата – НДК; д-р Милена Радева – илюстратор и администратор на сайта „Българска илюстрация”; Зорница Христова от издателство „Точица”; Божана Апостолова от издателство „Жанет 45; Александър Кръстев от „Аз чета”.

Събитието ще бъде съпроводено с изложба на млади български илюстратори, голяма част от които работят в чужбина, но българският издател не познава.

Това е и първата изложба организирана от сайта „Българска илюстрация” по покана на Софийския международен литературен фестивал, в партньорство с Национален център за книгата – НДК.

В изложбата са поканени 30 млади български илюстратори, работещи в България и чужбина, които да представят своята работа пред родните издатели. Основната цел на изложбата е да провокира интереса на издателите и гостите към едно вече реализирало се поколение художници, което въпреки тесните рамки на българския книжен пазар успява да твори. В експозицията участват творци, живеещи в България, Испания, Англия, Унгария, Франция, Италия, Австрия, Белгия, а техните илюстрации далеч надхвърлят тези географски граници.

Събитието е част от петото издание на Софийски международен литературен фестивал. Всяка година изданието има международен фокус, като тази година ще представи литературата на Вишеградската четворка – Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Основната част от събитията от фестивалната програма ще се случат в Мраморно фоайе на НДК, паралелно с Панаира на книгата.

Продължете понататък

Култура

Какво се крие в „Мансардата на бляновете” от Ерих Мария Ремарк

MIKA

публикувано

на

от

В първия роман на големия писател читателите могат да прочетат и множество стихове, написани от все още експериментиращия и търсещ своя глас творец.

„Мансардата на бляновете” е първият роман на най-известния германски писател през ХХ век, който той започва още на 16-годишна възраст и публикува едва след края на Първата световна война. В него читателят би открил може би в най-голяма степен онзи Ерих Мария Ремарк, последният романтик”, както го нарича британският журналист Хилтън Тимс. В  „Мансардата на бляновете” Ремарк показва една своя страна, която на пръв поглед е коренно различна от тази, която виждаме в по-късните му творби.

Много преди „На Западния фронт нищо ново”, „Триумфалната арка” и „Трима другари” младият писател не се страхува да експериментира, да търси своя стил и умело вплита собствена лирика в страниците на романа.

Главният герой Фриц Шрам, непоправим романтик, талантлив поет, художник и познавач на човешките сърца, събира младите си приятели във своята Мансарда на бляновете – място, изпълнено с покой, вдъхновение, красота, а понякога и тъга. Той помага на всеки от тях, като се превръща в умел учител, съветник и водач по трудните пътеки на изкуството, живота и любовта. Давайки на всички от своята мъдрост, обаче, Фриц постепенно започва да губи самия себе си.

А през приказния прозорец на мансардата наднича „великото То“ – неразрешимата загадка на живота, дълбоката и вечна хармония, която носи спасение и покой.

„Мансардата на бляновете“ е една история за пътя от преходната страст към вечната и истинска любов, за конфликта между разума и чувствата, за смисъла на изкуството и копнежа по вечността. Един роман, който не дава отговори, но за сметка на това инстинктивно разбира „емоциите на съществуването”.

 

Продължете понататък

Горещо