Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Общество

Балет Арабеск открива юбилейния си 50 годишен сезон с премиерата “Ромео и Жулиета”

MIKA

публикувано

на

снимка: Гергана Дамянова

От своето създаване през 1967 г. до днес Балет „Арабеск“ се утвърждава като най-престижната съвременна танцова трупа в България. В 50-годишната история на Балет „Арабеск“ са поставени над 200 заглавия с различна стилистика – от неокласика до дързък експеримент.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц.

ЮБИЛЕЙНИЯТ СЕЗОН

През юбилейния сезон Балет „Арабеск“ ще представи най-успешните и най-новите спектакли от своя репертоар. Юбилейният сезон на трупата ще бъде открит с премиерните спектакли на балета  „Ромео и Жулиета“   по музика на Сергей Прокофиев , хореография – Боряна Сечанова , сценография – Иван Токаджиев,  костюми –  Николина Костова-Богданова , на 30 септември и 6 октомври на сцената на Музикален театър.

През октомври  ще посветим една вечер на светлата личност на Маргарита Арнаудова и нейното творчество. Ноември ще бъде месецът на „Арабеск“ и младите – ще покажем работи на най-младото поколение талантливи хореографи на трупата както и наградени спектакли от Конкурса за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова.  Декември ще мине под знака на класиката – ще видим съвременни прочити на „Лебедово езеро“, „Баядерка, „Дон Кихот“, „Лешникотрошачката“, „Кармина Бурана“ и „Болеро“. Януари ще бъде фокусиран върху богатото творчество на Мила Искренова за трупата и ще продължи през февруари с турне с нейната последна премиера „Сидхарта“ на сцените на големите театри в страната. През март ще представим творчеството на Боряна Сечанова – художествен ръководител и хореограф на трупата вече 17 години с някои от нейните най-значителни и много успешни спектакли. Следва кулминацията на сезона през месец април със среща на поколенията артисти, преминали през Балет „Арабеск“ и с гала-вечер, включваща премиерна вечер на чужди гост-хореографи. Ще продължим през май, представяйки красотата на българската фолклорна традиция, почувствана и видяна през очите на хореографите и танцьорите на „Арабеск“. Ще завършим сезона с представяне на някои международни проекти на трупата и работата на чужди хореографи, поставяли за  „Арабеск“. Сезонът ще бъде изпълнен със съпътстващи основната програма събития. Акцентът сред тях ще бъде голяма фотографска изложба в салона на Галерия „Средец“ на Министерство на културата през месец януари, запечатала 50 мига на вдъхновение, уловени от плеяда български фотографи, работили с трупата.

снимка: Гергана Дамянова

ПРЕМИЕРАТА

На 30 септември  и 6 октомври, след успешните предпремиерни представления на Античния театър и Аполония,  Балет „Арабеск“ ще представи премиерно  пред софийска публика спектакъла на Боряна Сечанова „Ромео и Жулиета“  по музика на Серей Прокофиев, сценография  – Иван Токаджиев, костюми – Николина Костова-Богданова.

Авторският екип  създава един модерен прочит на пиесата на Шекспир, преоткривайки Шекспировата представа за времето и пространството, за истината, познанието, душата, мястото на човека в мирозданието, отношението бог-човек, човек-човек и човек-власт. Тази представа на ренесансовия поет и драматург рефлектира в съвременните търсения и идеи за равновесието в света днес..

В пиесите на Шекспир не божественото провидение определя съдбите на държавата и отделните лица, а човешката воля, съчетанието на различните стремежи на отделните хора.

Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение и можем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите и родови белези на модерната епоха. Къде в днешно време остава любовта. Дали това е временна психоза, носеща опустошението на себе си и на другите ,  или велика наивност.

снимка: Гергана Дамянова

Ромео, Жулиета, дойката и брат Лоренцо – всеки един от тези персонажи има своя логика и задача във фабулата на пиесата. Дали за трагедията на младите са отговорни влиянието на висшите сили и действието на случайността или други причини, които зависят от самите тях.

Спектакълът поставя въпроса за доброто, което носи зло и цената на неуместните съвети. Как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки и не трябва ли да се откажем от всички претенции за невинност ако искаме да живеем с дълбините си.

В репертоара на Балет „Арабеск“ постановката на Боряна Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианския хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски, специално за солистите на „Арабеск“ – Татяна Маринова и Юрий Зубарев, които със същата постановка печелят наградата за съвременна хореография на VI-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своята версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на С.Прокофиев. В нея отново ролята на Жулиета се изпълнява от Татяна Маринова както и от Румяна Маркова. В ролята на Ромео е танцувал Владимир Генкулов, Тибалт – Георги Михов, Меркуцио – Радомир Начев и др. Днешната премиера в редакцията на Боряна Сечанова е третата версия на Ромео и Жулиета в историята на трупата.

В настоящия спектакъла ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на Балет „Арабеск“ – Виктория Петрова и Филип Миланов, в образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа са в дъното на трагичната развръзка.  В ролите на Меркуцио ще видите Васил Дипчиков, майката – Ангелина Гаврилова, Бенволио – Стефан Вучов, Тибалт – Ервин Есен, Парис – Валери Миленков, приятелки на Жулиета – Петя Колева и Андрея Андонова, както и останалите участници в спектакъла – Елизабет Якимова, Марияна Крънчева, Мария Касабова,  Стефка Табакова,Таня Кацарова, Теодора Друмева,   Светлозар Танев. На 6-ти октомври в ролята на дойката ще танцува другата прима на трупата – Константина Ханджиева.

На 29 септември от 17.00 ч  пространството пред  Музея за история на София  ще бъде арена на улични сцени , фрагменти от спектакъла „Ромео и Жулиета“. С този флаш моб Балет „Арабеск“ кани жителите и гостите на София да видят целия спектакъл на следващия ден 30 септември както и на 6 октомври на сцената на Музикален театър от 19.00 ч.

Спектакълът „Ромео и Жулиета“  е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община, с подкрепата на Министерство на културата.   

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Музика

The Gipsy Kings и Paco Baliardo в зала 1 на НДК

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Взривяващите фламенко крале The Gipsy Kings ще гостуват у нас на 28 юни. Концертът  на водената от Paco Baliardo група ще се състои в зала 1 на НДК и се организира от Loud Concerts!

Публиката ще види и чуе всички култови хитове на неподражаемата банда – “Bamboleo“, „Djobi Djoba“, „Volare“, „Un Amor”… Датата ни е част от новото турне, което стартира тази година с дати в САЩ, преди да се прехвърли на нашия континент.

Билетите за концерта на The Gipsy Kings влизат в продажба от вторник, 20 февруари, в мрежата на Eventim (www.eventim.bg) и партньорите им в цялата страна – магазинитe Office 1 Superstore, OMV, Български пощи, Технополис. Ценовите категории са 35 лева до 90 лева, в зависимост от местоположението в зала 1 на НДК.

Paco Baliardo, водещата фигура в Gipsy Kings в момента, е част от оригиналната група, създадена в южна Франция, с над 18 милиона продадени албума по света и множество престижни награди, между които и Грами. Както останалите си събратя, Paco не чете и не пише музика. Членовете на групата развиват стила си чрез непрестанното свирене на китарите и предаването на наследството от поколенията преди тях. Те самите допринасят с нови елементи към фламенко музиката и я зареждат с горещи емоции. След 25 години по турнета, сега Paco Baliardo повежда за втори път в кариерата си Gipsy Kings по света…

Потопете се във фламенко ритъма на талантливите певци и китаристи от Gipsy Kngs на 28 юни в зала 1 на НДК! Началото на концерта е 20 часа!

Продължете понататък

Музика

С „Jesus Christ Superstar“ в Европа честат 70-та годишнина на Андрю Лойд Уебър

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

„Без маска“ Андрю Лойд Уебър посреща 70-ия си рожден ден. Под това мото ще бъдат всички празненства тази година, с които ще бъде почетен юбилеят му. Нещо повече – през март предстои да излезе на пазара платинената колекция с негови музикални произведения – в нея, събрани на едно място, ще чуем песните от „Котките“, „Евита“, „Исус Христос – суперзвезда“, „Фантомът на операта“ и други. Изненадата ще са изпълненията с участията на Барбара Стрейзънд, Бионсе, Грегъри Портър, Лана Дел Рей, Мадона, Никол Шерцингер, Сара Брайтмаян и много други. Платинената колекция дискове излиза на пазара на 16 март.

„Дължа на всички, участвали в съставянето на тази компилация, едно огромно благодаря. Очевидно е, че много е мислено, за да се изберат произведения от моята почти 50-годишна кариера. Тази компилация ми носи спомени и прави един древен композитор много щастлив. Разбира се, че обичам и новите парчета и обичам оркестралните сюити. Няма нещо, което един композитор да обича повече, отколкото да чуе своите мелодии, изпълнени от оркестър“, казва Уебър за предстоящото излизане на диска.

„Без маска“ ще бъде и името на автобиографичната книга на Уебър, която ще бъде представена на 6 март. Цяла Европа ще празнува юбилея на великия композитор с турнето на „JESUS CHRIST SUPERSTAR“, чиято последна дата е в Зала 1 на НДК. Със зрелищното шоу в България ще приключат и тържествата по повод 70-годишния юбилей на един от най-големите композитори на нашето време.

Не пропускайте рок операта на всички времена

„JESUS CHRIST SUPERSTAR“

5, 6 и 7 април – зала 1 на НДК

БИЛЕТИ: Ивентим и Електронния билетен център на НДК

Продължете понататък

Горещо