Открийте ни и в

Общество

Балет Арабеск открива юбилейния си 50 годишен сезон с премиерата “Ромео и Жулиета”

MIKA

публикувано

на

снимка: Гергана Дамянова

От своето създаване през 1967 г. до днес Балет „Арабеск“ се утвърждава като най-престижната съвременна танцова трупа в България. В 50-годишната история на Балет „Арабеск“ са поставени над 200 заглавия с различна стилистика – от неокласика до дързък експеримент.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц.

ЮБИЛЕЙНИЯТ СЕЗОН

През юбилейния сезон Балет „Арабеск“ ще представи най-успешните и най-новите спектакли от своя репертоар. Юбилейният сезон на трупата ще бъде открит с премиерните спектакли на балета  „Ромео и Жулиета“   по музика на Сергей Прокофиев , хореография – Боряна Сечанова , сценография – Иван Токаджиев,  костюми –  Николина Костова-Богданова , на 30 септември и 6 октомври на сцената на Музикален театър.

През октомври  ще посветим една вечер на светлата личност на Маргарита Арнаудова и нейното творчество. Ноември ще бъде месецът на „Арабеск“ и младите – ще покажем работи на най-младото поколение талантливи хореографи на трупата както и наградени спектакли от Конкурса за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова.  Декември ще мине под знака на класиката – ще видим съвременни прочити на „Лебедово езеро“, „Баядерка, „Дон Кихот“, „Лешникотрошачката“, „Кармина Бурана“ и „Болеро“. Януари ще бъде фокусиран върху богатото творчество на Мила Искренова за трупата и ще продължи през февруари с турне с нейната последна премиера „Сидхарта“ на сцените на големите театри в страната. През март ще представим творчеството на Боряна Сечанова – художествен ръководител и хореограф на трупата вече 17 години с някои от нейните най-значителни и много успешни спектакли. Следва кулминацията на сезона през месец април със среща на поколенията артисти, преминали през Балет „Арабеск“ и с гала-вечер, включваща премиерна вечер на чужди гост-хореографи. Ще продължим през май, представяйки красотата на българската фолклорна традиция, почувствана и видяна през очите на хореографите и танцьорите на „Арабеск“. Ще завършим сезона с представяне на някои международни проекти на трупата и работата на чужди хореографи, поставяли за  „Арабеск“. Сезонът ще бъде изпълнен със съпътстващи основната програма събития. Акцентът сред тях ще бъде голяма фотографска изложба в салона на Галерия „Средец“ на Министерство на културата през месец януари, запечатала 50 мига на вдъхновение, уловени от плеяда български фотографи, работили с трупата.

снимка: Гергана Дамянова

ПРЕМИЕРАТА

На 30 септември  и 6 октомври, след успешните предпремиерни представления на Античния театър и Аполония,  Балет „Арабеск“ ще представи премиерно  пред софийска публика спектакъла на Боряна Сечанова „Ромео и Жулиета“  по музика на Серей Прокофиев, сценография  – Иван Токаджиев, костюми – Николина Костова-Богданова.

Авторският екип  създава един модерен прочит на пиесата на Шекспир, преоткривайки Шекспировата представа за времето и пространството, за истината, познанието, душата, мястото на човека в мирозданието, отношението бог-човек, човек-човек и човек-власт. Тази представа на ренесансовия поет и драматург рефлектира в съвременните търсения и идеи за равновесието в света днес..

В пиесите на Шекспир не божественото провидение определя съдбите на държавата и отделните лица, а човешката воля, съчетанието на различните стремежи на отделните хора.

Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение и можем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите и родови белези на модерната епоха. Къде в днешно време остава любовта. Дали това е временна психоза, носеща опустошението на себе си и на другите ,  или велика наивност.

снимка: Гергана Дамянова

Ромео, Жулиета, дойката и брат Лоренцо – всеки един от тези персонажи има своя логика и задача във фабулата на пиесата. Дали за трагедията на младите са отговорни влиянието на висшите сили и действието на случайността или други причини, които зависят от самите тях.

Спектакълът поставя въпроса за доброто, което носи зло и цената на неуместните съвети. Как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки и не трябва ли да се откажем от всички претенции за невинност ако искаме да живеем с дълбините си.

В репертоара на Балет „Арабеск“ постановката на Боряна Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианския хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски, специално за солистите на „Арабеск“ – Татяна Маринова и Юрий Зубарев, които със същата постановка печелят наградата за съвременна хореография на VI-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своята версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на С.Прокофиев. В нея отново ролята на Жулиета се изпълнява от Татяна Маринова както и от Румяна Маркова. В ролята на Ромео е танцувал Владимир Генкулов, Тибалт – Георги Михов, Меркуцио – Радомир Начев и др. Днешната премиера в редакцията на Боряна Сечанова е третата версия на Ромео и Жулиета в историята на трупата.

В настоящия спектакъла ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на Балет „Арабеск“ – Виктория Петрова и Филип Миланов, в образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа са в дъното на трагичната развръзка.  В ролите на Меркуцио ще видите Васил Дипчиков, майката – Ангелина Гаврилова, Бенволио – Стефан Вучов, Тибалт – Ервин Есен, Парис – Валери Миленков, приятелки на Жулиета – Петя Колева и Андрея Андонова, както и останалите участници в спектакъла – Елизабет Якимова, Марияна Крънчева, Мария Касабова,  Стефка Табакова,Таня Кацарова, Теодора Друмева,   Светлозар Танев. На 6-ти октомври в ролята на дойката ще танцува другата прима на трупата – Константина Ханджиева.

На 29 септември от 17.00 ч  пространството пред  Музея за история на София  ще бъде арена на улични сцени , фрагменти от спектакъла „Ромео и Жулиета“. С този флаш моб Балет „Арабеск“ кани жителите и гостите на София да видят целия спектакъл на следващия ден 30 септември както и на 6 октомври на сцената на Музикален театър от 19.00 ч.

Спектакълът „Ромео и Жулиета“  е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община, с подкрепата на Министерство на културата.   

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Solar Christmas 2017

Музика

Четвъртото издание на MASTERPIECE OF WORLD OPERA предстои

MIKA

публикувано

на

от

Четвъртото издание на  “MASTERPIECE OF WORLD OPERA ” ще събере на сцената на Софийската опера и балет, едни от най-изявените български оперни певци под диригентството на маестро Джузепе Сабатини. Събитието се организира от Италианската тъговска камара в България с цел членовете на камарата да се срещнат с представители на българския бизнес, за бъдещи партньорства на специален гала – коктейл в края на вечерта.

Благотворителната вечер ще се проведе на 14-ти декември от 19.00 ч, а част от събраните средства ще бъдат дарени за инициативата “Българската Коледа”, под патронажа на Президента на Р. България Г-н Румен Радев.

В програмата на “MASTERPIECE OF WORLD OPERA ” публиката ще чуе произведения на Джузепе Верди, Жорж Бизе, Джакомо Пучини и други изпълнени от солистите Диана Василева, Радостина Николаева,Таня Казанджиева- Угринова, Бисер Георгиев и Камен Чанев. За да бъде още по-магическа и незабравима коледната вечер за всички гости и техните семейства в програмата ще се включи и детски хор “Бодра смяна” с изпълнението на популярни коледни песни.

“MASTERPIECE OF WORLD OPERA ” се провежда под патронажа на Посланикът на Италия в София Н.Пр. Стефано Балди и Посланика на Франция в София Н.Пр. Ерик Льобедел.

Билетите са с цени от 75 лв, 45 лв и 30 лв и могат да бъдат закупени от офиса на Италианската търговска камара в България.

Продължете понататък

Общество

Дони и Иван Радоев в премирата на “DЕТЕКТИВ”

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

С динамичен диалог, неочаквани обрати и с интелигентното чувство за хумор на Антъни Шафър, „DЕТЕКТИВ“ е предизвикателство както за публиката, така и за актьорите. На сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” в ИГРАТА – „DЕТЕКТИВ“ влизат Иван Радоев и Добрин Векилов – ДОНИ, режисирани от Надя Асенова, в сценичната среда и мултимедията на Кънчо Касабов.  

Пиесата на Антани Шафър има зашеметяващ успех. Парадоксално е, че първоначално тя е била отхвърлена от десетте най-именити продуценти на Уест-Енд, но след бляскава премиера в Брайтън (театър „Роял”), много скоро се качва на сцената на театър „Сент Мартин” и достига рекордните 2 359 представления в Лондон, както и 2 000 на Бродуей, където печели наградата „Тони” за най-добра пиеса на 1970 година. Две години по-късно по нея се снима филмът “Копой“ с невероятните Майкъл Kейн и Лорънс Оливие.
„DЕТЕКТИВ“ е криминале. Игра за двама мъже, които искат да премерят силите си, характерите си, егото си. Състезание, което на моменти минава всякакви граници и се превръща в игра на живот и смърт. В духа на доброто криминале, нито едно действие не е окончателно и никой не може да отгатне следващия ход на играчите.

снимка: ПР

„- Значи, Вие смятате брака за игра, сър?

– Не брака, инспекторе, а секса. Сексът е играта, а бракът е наказанието.“

Играта няма правила. Театър, покер, интелектуална схватка – всички средства са в действие за да има надмощие.
Ето и какво споделиха главните действащи лица в пиесата…

Иван Радоев:

„Любов и отмъщение – типично италианско. Моят персонаж – Майло Тиндъл – е от италиански произход и до голяма степен тези думи го определят. Майло влиза в тази игра с чисто сърце, но дали ще излезе по същия начин? Двама мъже играят, да го наречем най-общо – мач – със завиден спортен хъс. Ще останете изненадани от тяхната изобретателност и вярвам, ще се забавлявате, както се забавлявахме и ние, докато работихме по спектакъла, а и сега, когато продължаваме да го развиваме. И да, не става дума само за жени…“

Добрин Векилов – ДОНИ:

Сигурно много хора с изненада ще установят името ми, в афиша на пиесата “Dетектив”. Аз бях не по-малко изненадан от вас, от поканата на режисьора Надя Асенова и най-вече от това, че се чух да казвам “ДА”, на предложението. Театърът е моето изкушение. Вече 25 години, играем “Секс, наркотици, рокендрол”, с Ивайло Христов, което е най-добрата школа, за която мога да се сетя. С него направихме и други представления, той режисира моя пиеса, а после двамата заедно написахме такава. От много години съм композитор на Театър “БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, който чувствам като втори дом. Все пак ролите дотук, не са със значимостта на предстоящата. Приех, защото се изкуших, защото повярвах в преценката на режисьора и в партньорството на дългогодишния ми приятел Иван Радоев, а и защото изпитвам себе си, в този уникален текст на Антъни Шафър. Както казва героят ми Андрю Уайк :

“Най-краткия път към сърцето на всеки мъж минава, през унижението”.
Е, може би реших да се унижа. Вие ще прецените това.”

До къде може да стигне играчът и има ли връщане назад? Можеш ли да излезеш от играта без последствия?
Елате на 11, 17 и 19 декември от 19:30 ч. на сцена-клуб МаксиМ в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” и се опитайте да предположите. На кого ще заложите? Едно е гарантирано – чисто и неподправено удоволствие – просто игра!

Продължете понататък

Горещо