Открийте ни и в

Общество

Близо 400 човека посетиха премиерата на „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност” от Вили Лилков и Христо Христов

MIKA

публикувано

на

снимка: Виктор Кожухаров

Премиерата на изследването, посветено на съдбата на българския елит по време на комунистическия режим в България, се превърна в грандиозен празник за паметта към жертвите на комунистическия режим и техните наследници.

Пространството на литературен клуб „Перото” се оказа малко, за да побере желаещите да присъстват на премиерата на „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност”, провело се на 9 май – Деня на Европа.

Авторите – проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христов бяха заобиколени от развълнувани читатели още преди началото на събитието.

Разследването представиха историкът доц. Веселин Методиев и семиотикът проф. Иван Младенов.

 „Бившите хора са част от онези българи, които Симеон Радев нарече строители, защото те са съграждали една модерна държава. Разделението на едни българи и други българи, за съжаление, продължава и до днес”, отбеляза Веселин Методиев и заключи, че т. нар. бивши хора всъщност са герои, които са обичали България. И тази книга е посветена именно на тях, а не на техните палачи.

Проф. Иван Младенов заяви, че езикът, който Държавна сигурност и комунистическият режим са използвали, е пълен с мълчание.

 „Когато преди 20 години се запознах с досието си като човек, произлизащ от фамилия на бивши хора, се стреснах от езика, използван от Държавна сигурност. Започнах бавно и методично да изучавам архивите на ДС, запознах се с много съдби и видях, че дейността на репресивния апарат срещу бившите хора е била изключително сериозна”, сподели Вили Лилков.

Разследващият журналист Христо Христов посочи, че с изследването „Бивши хора” се отваря една нова и непрочетена досега страница за паметта за жертвите на комунистическия режим, и благодари на Никола Николов за идеята за написването на книгата.

„Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност” разкрива формите на репресия, които Държавна сигурност (ДС) е упражнявала над българските индустриалци, военни, духовници, интелектуалци по време на комунистическата власт в България. В продължение на две години Вили Лилков и Христо Христов изследват документи от архивите на ДС, като резултатът е книгата „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност”. Терминът „бивши хора” е официалният начин, по който Българската комунистическа партия (БКП) нарича репресираните, които са обявени за основен класов враг на „нашите хора”, новите властници.

Вили Лилков е професор по физика. Поводът за написване на книгата е личното му дело за оперативна разработка в Шесто управление на ДС № 26201/85. Делото е заведено с мотив „противодържавна агитация и пропаганда“, както и поради това, че произхожда от семейство на бивши хора, засегнати от народната власт, които „са враждебно настроени спрямо политиката на БКП“ и се водят на специален отчет в ДС. Проучва задълбочено архивите на ДС и се запознава със стотици документи, доказващи репресивната политика, която БКП провежда 45 години срещу бившите хора и техните наследници.

Христо Христов е разследващ журналист с 27-годишен професионален опит, основател на сайтовете desebg.com (2011), agentibg.com (2014) и pametbg.com (2015), посветени на преодоляването на комунистическото минало в България. Автор е на 10 книги, сред които „Секретното дело за лагерите” (1999), „Убийте Скитник” (2005) за убийството на Георги Марков от ДС, „Тайните фалити на комунизма” (2007), „Тодор Живков. Биография” (2009), „Операция Маратон” (2012) за кражбата на Паисиевата история от ДС в манастира „Зограф” и др. Носител е на редица награди за разследваща журналистика. Лауреат е на Гражданската награда на Европейския парламент (2014).

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Tехнологиипреди 2 седмици

DataArt обяви пускането на SkinCareAI – мобилно приложение, откриващо ранни признаци на меланом

Tехнологиипреди 2 седмици

Нови удобства за клиентите на VIVACOM в обновения online магазин

Tехнологиипреди 2 седмици

ГАЛИНКА ЧАВДАРОВА, психолог и логопед в Люлин, в безплатно видео обучение за АУТИЗМА

Tехнологиипреди 2 седмици

Acronis и Advantech подписват глобално споразумение за дистрибуция за по-високо ниво на IoT киберзащита

Tехнологиипреди 2 седмици

Логопед в Люлин за деца, а кабинетът е само за игри!

Lifestyleпреди 2 седмици

ИКЕА обзаведе първото споделено пространство за учене в Студентски град

Lifestyleпреди 2 седмици

НАД 20 НОВИ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ПАЗАРА

Lifestyleпреди 2 седмици

Естетична клиника NeoEffect отвори врати в София

Tехнологиипреди 2 седмици

Филмово производство в облака – Microsoft и The Walt Disney Studios ще разработват съвместно иновации

Lifestyleпреди 2 седмици

Huawei представя новата си кампания „Истински истории“, в които технологичният прогрес работи, за да направи света по-добро място за живеене

Горещо