Открийте ни и в

Събития

Бойко Илиев празнува четвърт век на частен театър „Диалог”

MIKA

публикувано

на

25 години от създаването на първия частен театър „Диалог” ще отбележи на 3 юни режисьорът Бойко Илиев с представлението „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла”.

Режисьорът ще отпразнува юбилея на сцената на „Сълза и смях” в компанията на актьорите Иван Радоев, Елена Петрова и Мариела Тупалова. Бойко Илиев е автор на документалната пиеса по писма на Яворов, Лора и Мина и я посвещава на 100 години от смъртта на големия поет. Постановката е продукция на Драматичен театър „Антон Страшимиров” – Разград в колоборация с продуцентска къща „Евро Диалог”.

През есента на 1988 г. група актьори от ДТ „А. Страшимиров” – гр. Пазарджик, под ръководството на Бойко Илиев, създават два спектакъла: „Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев” и „Стриптийз в открито море” от Сл. Мрожек, с което поставят началото на Театър „Диалог”. Официална рождена дата на театъра е 31 май 1989 г. във Военният клуб в София с „Убийството на Гонзаго” от Н. Йорданов. Поетът и драматург Недялко Йорданов, вече сериозно име в българската литература и поезия по онова време, се превръща в своебразен  кръстник на театъра. Той присъства на премиерата на „Убийството на Гонзаго” и връчва символично един голям кръст на Бойко Илиев. Режисьорът го приема с благодарност и като че ли този кръст предопределя пътя му по-натам.

Следват „Житие и страдание” по Софроний Врачански, „Това е абсурд” от Иван Кулеков /спряна на 4 ноември 1989 г. от ГПУ и разрешена след февруари 1990г./, „Подли, отчаяни, ненужни” от Д. Милев, „Гърдите се събуждат първи” по Иван Кулеков, „Реквием за Хамлет” по Х. Мюлер и Том Стопард, „Бог” от Уди Алън, „Калигула” от А. Камю, „Макбет” от Х. Мюлер и Шекспир, „Смърт” от Уди Алън, „Хубавата Клара” от Фасбиндер, „Идиот” по Достоевски, „Стига ми толкова, оставам в леглото” от Кренделсбергер, „Постоянството на веселието и мръсотията” по Р. Кьоно, В. Ерофеев, „Пътуване към Нирвана” от А. Копит, „Плъховете” от П. Турини, „След репетицията” по Бергман, „В полите на Витоша” от Яворов, „Нора” от Ибсен, „Красотата ще спаси света” по Достоевски, „Кожа и небе” от Д. Динев, „Брачната илюзия” от Е. Асус и други.

Бойко Илиев за работата на режисьора:

„Всеки режисьор сам търси своя път към актьора и би трябвало да бъде верен на себе си в зависимост от това какъв театър иска да прави. Режисьорът не бива да преминава отвъд човешките взаимоотношения в името на една илюзорна цел – т. нар. страхотен, гениален спектакъл. Най-благодарен съм, когато успея да предавам моите мисли и емоции на актьора отсреща, а той ги поеме, развие ги и твори сам. Защото актьорът е този, който се среща с публиката , неговите очи, неговитя дух, неговият мозък прескачат рампата и стигат до зрителя. Режисьорът е посредник между драматурга и актьора, межуд актьора и публика. Затова той трябва да бъде много внимателен какво съдава.”

В документалната пиеса на Бойко Илиев обаятелната Елена Петрова е Лора, Иван Радоев е Яворов, а младата актриса Мариела Тупалова пресъздава ефирния поетичен блян на поета – Мина. Елена Петрова споделя, че образът на Лора не й е чужд с целия му драматизъм, сила, страст и крайни чувства. Тя разкрива, че е трябвало да работи по дълго и да дълбае навътре в себе си, за да придаде на героинята си автентичност и истинност.

Любовта на Лора и Яворов, нейният трагичен край напомнят за древна поема за любовта и смъртта. Писмата на Лора и Мина сами по себе си са произведения на изкуството и ги разкриват като необикновени човешки същества, създадени извън всякакви мерки.  Техните две имена са се слели завинаги, обкръжени от светлините на поезията и легендата. Яворов, окаяният слепец, отхвърленият от обществото, сиромахът без средства за съществуване, опозореният от мълвата, заподозреният в убийство не престава да повтаря до смъртта си: „милата ми Лора”.  В мрака на своята слепота той вижда неизмеримото величие на любовта, по-силна от живота и смъртта…

Постановката ще бъде представена на 18 юни във Варна в театър „Балгаран”.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Културапреди един ден

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

EDMпреди един ден

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Музикапреди един ден

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Кинопреди един ден

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 2 дни

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Tехнологиипреди 2 дни

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Lifestyleпреди 2 дни

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Tехнологиипреди 2 дни

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Tехнологиипреди 6 дни

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Tехнологиипреди 6 дни

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

Компаниипреди 4 седмици

Повече Micra: Nissan предлага нов двигател и забележителен външен дизайн

Културапреди 4 седмици

Чудото на живота и трудният въпрос „Откъде идват бебетата“ с Люба и Знайко

EDMпреди 4 седмици

ДНЕС: Pan-Pot се завръща в YALTA CLUB

Tехнологиипреди 4 седмици

Samsung Galaxy A10 – от утре в магазините на VIVACOM

Lifestyleпреди 4 седмици

ФОНДАЦИЯ “МУСИЗ” ПРЕДСТАВЯ: МАЙСТОРИ НА ФОТОГРАФИЯТА, ИЗДАНИЕ XI – ВИВИА

Lifestyleпреди 4 седмици

Марката Tudor и Дейвид Бекъм в нова рекламна кампания

Tехнологиипреди 4 седмици

Genesis Krypton 770 – мишка за геймъри с абиции в електронните спортове

Културапреди 4 седмици

Романът “180 секунди” разказва как един поглед може да промени живота ти

Културапреди 4 седмици

Виктория Роянова разкрива магията на детските книги от поредицата за Джак и Ема по време на фестивала “ВарнаЛит”

Културапреди 4 седмици

„Непознатото дете“ на Е.Т.А Хофман излиза на български в музикален формат

Горещо