Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Медицина

Българки лекуват безплодие в световно призната болница в Турция

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

През последните години все повече българки се доверяват на здравната група MEMORIAL‘ и на нейния Център за репродуктивна медицина – „МЕМОРИАЛ-Шишли” (Истанбул), където над 15 години използват най-прогресивните технологии в тази област.

Голямата успеваемост при лечението на безплодие и достъпните цени са сред причините българките да избират турската болница.  Тя  притежава международен сертификат за качество JCI и не случайно стана носител на престижната световна награда  „Най-добър център за лечение на стерилитет”, връчена през  2015 г. в Лондон.

В България повече от 270 000 двойки имат проблеми с репродуктивното здраве. Центърът за репродукция към здравната група има три филиала: в Анталия, Анкара и Истанбул. Всички те са оборудвани с най-съвременната техника за провеждане на най-модерните диагностични манипулации и процедури в областта на изкуственото оплождане.
Освен това от 2013 година ръководителят на Центъра за репродуктивна медицина към „МЕМОРИАЛ-Шишли” (Истанбул), професор Семра Кахраман, е председател на Международната асоциация за предимплантационна генетична диагностика.

 „Нашите възможности ни позволяват да извършваме ендоскопско лечение на безплодието, диагностика и лечение на ендокринни гинекологични заболявания, дълбоко замразяване на ембриони и бластоцист”, казва д-р Семра Кахраман.

Също така специалистите в здравната група използват пункция с помощта на лазер, могат да извършат минимално инвазивна (лапароскопска) операция на тестисите за производство на сперматозоиди, да направят целенасочени генетични изследвания на ембрионите, преди те да бъдат имплантирани в матката (PGD) и много други.

Особена гордост за медицинското сдружение „МЕМОРИАЛ” представляват успешните операции за изкуствено оплождане ин витро. Най-често тази техника се използва при патология на фалопиевите тръби, ендометриоза, ендокринни нарушения, недостатъчно количество или намалена подвижност на сперматозоидите, наличие на антитела към спермата и стерилитет по неизвестни причини. В Центъра по ин витро лечението на стерилитет се предшества от предимплантационна диагностика.

Ежегодно в болницата на процедурата ин витро се подлагат около 3000 двойки и вероятността за забременяване при млади двойки е много добра – 65%.  Ако прогнозата е лоша, т.е. ако жената е над 40-годишна или вече е имала повече от три неуспешни ин витро цикъла, то бременността обикновено настъпва в 15-20% от случаите. Тези показатели са много по-високи от средните световни стойности.

„Мемориал” е водеща здравна група от световен мащаб, която приема пациенти от 92 страни. Разполага с общо 11 болници и 4 медицински центъра в Истанбул, Анталия, Диарбекир, Кайсери и Анкара. Тя се наложи и като световен лидер в иновациите – „Мемориал” въведе световните стандарти за качествено здравеопазване в Турция и е 21-вата болница в света и първата в Турция, която получи Акредитация за качество JCI (Joint Commission International) и е член на Американската асоциация на болниците (АНА). Като водеща болница в световен мащаб приема 35 232 пациенти от 92 страни.     Световноизвестните Центрове за трансплантация на органи извършват годишно 234 трансплантации на черен дроб, 352 бъбречни трансплантации и 156 трансплантации на костен мозък. Сърдечно-съдовата хирургия извършва годишно 1900 сърдечни операции, 7000 ангиопластики (TAVI, Mitra Clip, Lead Extraction), а Центровете за ин витро осъществяват годишно 7000 процедури.

Първата детска чернодробна трансплантация при наличие на кръвна несъвместимост, извършена в Турция, е осъществена в „Мемориал”. Ръководителят на Центъра за ин витро – проф. д-р Семра Кахраман, за първи път в Турция осъществи забременяване чрез микроинжекционен метод, с което влезе в историята на турската медицина.

Производството на клетки на сърдечния мускул от ембрионални стволови клетки се извършва за първи път през 2004 г. в болница „Мемориал” в Шишли. Тя е първата болница в Турция, прилагаща методите на капсулната ендоскопия и ендостента, изискващи съвременни технологии и ноу-хау.

Здравната група е международно известна с катедрите си по ин витро, генетика, сърдечно-съдова хирургия и трансплантация на органи; референтен център в области като хирургични науки, сърдечно здраве, здраве на жената, детско здраве и роботизирана хирургия. За повече информация: http://www.memorial.com.tr/bg/

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Kампанията „Пожелай си!“ сбъдва мечти за нов живот

MIKA

публикувано

на

от

Първият ин витро център в България New Life – Пловдив, който пренася ноу-хау от Израел в областта на асистираните репродуктивни технологии, ще дари две ин витро процедури с включени стимулации на двойки с репродуктивни проблеми.

Съпричастността на клиниката и нейните партньори към двойките в България подтикна ин витро центъра да създаде кампанията „Пожелай си“. За четвърта поредна година тя ще направи възможна мечтата на още български семейства. Тази година от екипа на клиниката са взели решение „Пожелай си“ да съчетаят модерните технологии с позитивното послание на кампанията и затова целта е да се изпращат кратки видео клипове. Стартът е на 01 декември 2017г. и ще продължи до 25 декември 2017г. До 21 януари 2018г. ще може да се гласува за изпратените клипове, а екипът на болницата ще обяви кои са щастливците на 22 януари 2018г.

За да се кандидатства за участие в благотворителната кампания „Пожелай си“  е необходимо да се прочетат условията за кандидатстване в сайта на New Life. Ако двойките отговарят на тях, следващите стъпки са следните:

  • Запишете и изпратете до 25 декември 2017г. на имейл: wish@newlifeclinic.bg кратко видео за вашата мечта: то трябва да е емоционално, позитивно и вдъхновяващо, максимум до 20 секунди. Всяка една двойка може да изпрати само по едно видео. Няма ограничение за това какво ще се покаже или разкаже в него.
  • Към видео файла в имейла трябва да се добавят: три имена, възраст, град по местоживеене, телефон за контакт и актуален e-mail адрес.

 Всички изпратени видео клипове ще бъдат прегледани от модератор. След одобрение ще бъдат качени в страницата на „Пожелай си“ в официалният сайт на клиниката: www.newlifeclinic.bg и Фейсбук профилите на New Life.

Най-коментираното, харесвано и подкрепяно видео в официалният сайт на New Life ще получи първата безплатна ин витро процедура с включена стимулация. А най-позитивното и емоционално видео на един от участниците  ще бъде избрано от екипа на клиниката и компаниите, които подкрепят кампанията за втората безплатна ин витро процедура с включена стимулация.

Всеки един от участниците  ще получи и линк със своето видео в официалния сайт на New LIfe, където близки и приятели ще могат да подкрепят и гласуват с коментар до 21 януари 2018 година.

„В навечерието на светлите коледни празници, нека заедно да заредим с положителни емоции и настроение всички, които имат нужда от нас. Убедени сме, че заедно ще успеем да напълним интернет пространството с усмивки и любов в подкрепа на много хора, които имат съкровена мечта“, споделят от екипа на медицински център New Life-Пловдив.

Продължете понататък

Медицина

Близо 2000 души преминаха през безплатни медицински прегледи

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Квалифицираните лекарски грижи са част от програмата „Забавно лято, Грижовна есен” и се осъществиха в областите Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково, обхващайки 20 населени места от общините Сатовча, Хаджидимово, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово,  Дулово, Стамболово, Харманли, Минерални бани. Седем екипа, които включват кардиолози, ендокринолози, ортопеди, невролози, офталмолози и уролози извършиха безплатни прегледи за лица над 60-годишна възраст, с подкрепата на местната администрация. 27 души вече са посетили различните специалисти на място в София. Предстои да бъдат проведени още прегледи в Александровска болница, въпреки затрудненията на пациентите да пътуват до София за прегледи и престой в болницата. Достъпът на възрастните хора в малки населени места до специализирани медицински услуги е затруднен, а причините затова са ограниченият брой медицински специалисти в малките населени места, недостигът на средства за транспорт до по-големи градове, както и липсата на достатъчно направления по НЗОК. В партньорство с фондация „Направи добро” на УМБАЛ „Александровска“, през 2015 година фондация BCause за първи път започна да организира безплатни специализирани прегледи в отдалечени общини.

Средната възраст на пациентите е 70 години, като както и при предходните прегледи се запазва тенденцията процентът на мъжете и жените, посетили лекарите да остава приблизително еднакъв – 49% са мъже и 51% са жени. Основните заболявания, констатирани в различните региони са доста идентични кардиологични и ендокринологични, ревматологични и урологични, като се запазва тенденцията малка част от пациентите да не са посещавали лекар дълъг период от време.” – заявиха от фондация  BCause.

снимка: ПР

Представители на местната администрация, оказващи съдействие при координацията на програмата, съобщават:

„В повечето населени места има лекарска грижа, но много често липсва реална възможност възрастните хора от по-отдалечените села да стигнат до медицински специалисти. При досегашните прегледи и в района на Сатовча, и в Северозападна България, голям процент от хората имаха нужда от допълнителни изследвания и лечение.”

Медицинските прегледи и изследвания се провеждат  в съответствие с едно от направленията от дългосрочната устойчива програма – „Забавно лято, грижовна есен”, която се осъществява за трета поредна година от Фондация BCause, в партньорство с фондация „Направи добро” на УМБАЛ „Александровска“ и с финансовото съдействие на „Филип Морис България“ ЕООД. Програмата е част от инициативите на Филип Морис Интернешънъл за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. Второто издание на „Забавно лято, грижовна есен“ се нареди сред отличените участници в Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите за изминалата 2016г.

През летните месеци проектът „Забавно лято, грижовна есен“ традиционно поставя акцент върху създаването на възможности за деца от различни възрастови групи в ученическа възраст да придобият различни знания и умения, като им се осигурява ангажираност през летните месеци и така се адресира и нуждата от превенцията на детския труд в тютюнопроизводителните общности. С тази част от програмата компанията се стреми към откриване на по-широки възможности и хоризонти за децата от тези региони чрез методите на неформалното образование.  Над 600 деца на възраст между 6 и 14 години се включиха в лятната приключенско-образователна академия през 2017г.

Тази година за първи път се проведе и трети панел с дейности на програмата, насочен към подготовка на млади предприемачи за стартиране на бизнес. Новите активности от инициативата са разработени и адаптирани за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони с цел да им бъде дадена възможност за създаване, развиване и реализация на собствен бизнес план.

Продължете понататък

Горещо