Открийте ни и в

Общество

Българско военно чудо: Епопеята при Драва

MIKA

публикувано

на

Десетият епизод на поредицата „Българско военно чудо“ разкрива славната Дравска операция от края на Втората световна война, когато България се озовава в конфликт с почти целия свят. След преврата на 9 септември, новите управляващи се опитват да смекчат обстоятелствата и да сключат примирие с Антихитлеристката коалиция, с надеждата страната ни да получи статут на „съвоюваща“ и да си осигури по-леки условия за бъдещия мирен договор.

В началото на 1945 година Втори и Трети украински фронт приближават Будапеща и установяват фронт по река Дунав, река Драва и брега на езерото Балатон. За да защитити подстъпите към Берлин и Виена, германското командване решава да предприеме контранастъпление. На пътя на атаката застава Първа българска армия с численост 130 000 души, която осигурява крайния южен фланг и тила на Трети украински фронт. Задачата на българите е твърде отговорна, но те не разполагат с достатъчно модерно оръжие и имат едва 25 танка.

През нощта на 5 март германските войски настъпват в три направления, като нанасят най-силния си удар срещу Трети украински фронт, а едновременно атакуват и българските части на фронта на река Драва. Упоритостта на българската армия обаче не е достатъчна, за да възпре далеч по-многобройния противник, който успява да се насочи на север и да превземе селата Драва Чехи, Драва Палконя, докато по улиците на Драва Соболч се организират ожесточени сблъсъци.

Битката обаче претърпява преврат сутринта на 6 март с българската контраатака, в която вземат участие дори лекарите, каруцарите и чиновниците. Водейки кръвопролитен бой при съотношение 8:1 в жива сила и 10:4 в бойна техника в полза на противника, 3-а пехотна дивизия още първия ден притъпява настъпателния порив на германците. „Упоритата съпротива на българите ни принуди да преминем към отбрана”, гласи донесението на командир на германски полк.

По време на ожесточени боеве за укрепените пунктове по река Драва, 133-ти съветски корпус се притичва на помощ на българската армия и силите се изравняват… Развръзката на драматичната схватка с доскорошния съюзник – Германия, която записва с кървави букви славната Дравска епопея, обезсмъртила имената на хиляди български воини, вижте във видеото:

Десетият  късометражен филм от документалната поредица „Българско военно чудо“ е част от образователната инициатива на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“. Тя има за цел да разкаже чрез десет късометражни продукции по интригуващ начин за ключовите битки на българската армия след Освобождението, като въвлече учениците в славните моменти на нашата история. Документалните филми се прожектират в десетки образователни заведения в страната, като от „Българска история“ изнасят открити уроци пред учениците. Късометражните филми  се предоставят на учителите за образователни цели, за да може да обогатят учебните часове и да запалят интереса на учениците към родната история.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Културапреди 9 часа

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

EDMпреди 10 часа

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Музикапреди 10 часа

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Кинопреди 10 часа

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 21 часа

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Tехнологиипреди един ден

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Lifestyleпреди един ден

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Tехнологиипреди един ден

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Tехнологиипреди 5 дни

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Tехнологиипреди 5 дни

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

Горещо