Открийте ни и в

Събития

Воугинг и постмодернизъм се срещат на сцената на ONE DANCE WEEK

MIKA

публикувано

на

Един от най-авторитетните и иновативни млади творци на нашето време – хореографът Тражал Харел, ще посети Пловдив в рамките на ONE DANCE WEEK 2015. Американският драматург и изпълнител ще представи пред българска публика един от най-значимите си спектакли – (М)ИМОЗА. Двайсет изгледа или „Париж гори“ в Джъдсън чърч, резултат от артистичната му колаборацията с международно признатите хореографи, работещи в различни стилове на съвременния танц, Сесилия Банголеа, Франсоа Шино и Марлене Фреитас.

Работата на Тражал Харел, който наскоро получи двугодишна резиденция в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк с последния си проект In one step are a thousand animals, се фокусира върху исторически събития, разгледани през техниките на съвременния танц. Интелектуалното му любопитство, креативното му въображение, творческите рискове, които поема, социалните послания, които отправя чрез спектаклите си, по провокативен и вълнуващ начин, го превръщат в един от най-влиятелните творци в жанра пърформанс. (М)ИМОЗА. Двайсет изгледа или „Париж гори“ в Джъдсън чърч може да бъде гледан на 29 октомври от 19:00 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“. Билети в мрежата на Eventim и Билетен Център – Пловдив (Площад „Централен“ 1).

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Untitled-4[/media-credit]

На сцената на (М)ИМОЗА. Двайсет изгледа или „Париж гори“ в Джъдсън чърч се срещнат две паралелни линии на развитие на танца, които нямат пресечна точка във времето на своето възникване – нито социална, нито естетическа. В предградията на Ню Йорк афро и латино-американските хомосексуални и транссексуални общности грациозно изразяват чрез танц своите желания да бъдат част от „богатия бял свят“. На създадения от тях воуг подиум няма погрешни движения, а единствено поток от енергия и добре овладени тела, които мечтаят да бъдат забелязани. По същото време в центъра на града новаторската постмодерна вълна, асоциирана с динамичната формация артисти около Джъдсън Чърч Данс Тиътър, трансформират модерния танц завинаги.

„Kакво би се случило ако воуг артистите от Харлем се включат в представленията на постмодернистите от Джъдсън Чърч през 1963?“, пита Тражал Харел чрез (М)ИМОЗА. Двайсет изгледа или „Париж гори“ в Джъдсън чърч.

Тази хипотетична ситуация, използвана за вдъхновение и отправна точка в  спектакъла, създава един екстравагантен сблъсък между минимализма на Джъдсън Чърч и пищността на воугинг културата, който поставя под въпрос собствените ни разбирания за раса, класово общество, сексуалност и богатство.

В същността си (М)ИМОЗА е интересен постмодерен микс от добре познати елементи от поп културата, харизматични изпълнения, театралност, танц, дискотечност, модно ревю и театър. Четиримата хореографи – Тражал Харел, Сесилия Банголеа, Франсоа Шино и Марлене Фреитас, са вдъхновени от документалния филм на Джени Ливингстън Paris is Burning, който разказва за афро и латино-американските хомосексуални мъже, които намират излаз от невидимото си живеене в маргиналията на обществото в  баловете и конкурсите за красота. В общото си изследване на воугинг културата четиримата хореографи създават изключително свободно пространство за споделяне между сцена и публика. Спектакълът (М)ИМОЗА е средната версия – големина (М), от серията спектакли на Тражал Харел в седем размера от XS до XL под общото заглавие Двайсет изгледа или „Париж гори“ в Джъдсън чърч.

 

Трейлър: http://vbox7.com/play:bbfc50d47c

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Музика

Б.Т.Р. и ТАНГРА на празника на Несебър

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Култовите групи са само част от зрелищната програма по случай празника на града

За поредно лято жителите и гостите на Несебър ще съпреживеят широката палитра от зареждащи  емоции, съпътстващи  двудневната богата програма, която по традиция ще кулминира в нощта на 15 август с впечатляващо 3D светлинно шоу на крепостните стени и грандиозен пиро-музикален лазерен спектакъл.

В тържествените концерти ще участват любимците на вече три поколения българи „Тоника СВ“ и легендарните рок банди „Б.Т.Р.“ и „ТАНГРА“. Почитателите на стилната класическа музика ще се насладят на Триото тенори „Изящните гласове“, а магията на българския фолклор ще заплени публиката чрез музикалните и танцови изпълнения на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“. „Морските звездички“ на Несебър пък ще зарадват малки и големи със своя талант и детско очарование.

Отслужване на празнична Света литургия в храм „Св. Успение Богородично“ и ритуал по тържественото издигане националния флаг също са включени в програмата.

Във връзка с извънредната обстановка в страната и света, причинена от COVID-19, организаторите от Община Несебър ще се погрижат честванията по случай празника на града да преминат при пълно спазване на разпоредените от Министерство на здравеопазването  противоепидемични мерки.

Продължете понататък

Lifestyle

Изложба в галерия Doza представя съвременни улични артисти

MIKA

публикувано

на

от

Stern, снимка: Дарина Комитова

„По следите на уличното изкуство” интерпретира улицата като начало, но и като край на един винаги незавършен процес – вечно променящата се градска среда, която съзнателно наблюдаваме и в която особено се вглеждаме.

MOUSE, Nasimo, Yeto (140 Ideas / One for all ideas), Gana, Rays, Stern – шест артиста, чиито творби попадат пред обектива на Дарина Комитова, за да започне пътят към началото. Разказът за първата щриха на едни от най-забележителните им произведения тръгва в галерия Doza на 4 август и ще продължи само 5 дни.

Освен удоволствието от творческия прочит на градската среда на всеки един от артистите, зрителите ще се сдобият и с карта на София, която включва селекция от графити, препоръчани от Sofia Graffiti Tour.

Разкриваме локациите, но запазваме в тайна инсталациите в галерия Doza, за да може да им се насладите на живо в рамките на експозицията до 8 август.

Mouse, снимка: Дарина Комитова

ГРАФФОПОСТ / MOUSE

Част от проекта ГРАФФОПОСТ на VISIONARY, творението на MOUSE ежедневно привлича погледите върху един трафопост – в близост до римокатолическия храм „Св. Йосиф“.

ВЪТРЕШНА СВЕТЛИНА / YETO

Стенописът на Yeto, който преобразява сградата на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, находяща се на ул. Екзарх Йосиф 46.

ПРЕГРЪДКАТА / NASIMO

Прегръдката, която придаде романтика при срещата на ул. Бачо Киро и ул. Екзарх Йосиф, благодарение на световноизвестния графити майстор Насимо.

МОМИЧЕТО С ЖЪЛТАТА РОКЛЯ / STERN

Локацията на златното момиче – впечатляващ стенопис на Stern на ул. Искър 11а.

KOTKATA / GANA 

Наричат я още „Заспалият лъв“ или „Единственият обитател на София, който не бърза“, а се излежава в паркинга на Мария Луиза 11. Звездата му(ѝ) изгрява по време на Sofia Graffiti Battle, проект на Sofia Graffiti Tour, като резултат от творческото участие на Gana.

СВЕТА СОФИЯ / RAYS

На същото събитие оживява и статуята на „Св. София“, която през призмата на Rays придобива визията на зловеща, но безразлична дама – неповторим поп арт прочит, който също ще намерите на паркинга, ул. Мария Луиза 11.

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община и е осъществен с любезното съдействие на Sofia Graffiti Tour.

Продължете понататък

Горещо