Открийте ни и в

Lifestyle

Втората прожекция на DamNation на 29 януари

MIKA

публикувано

на

Damnation FB poster 29 janЕмилия Бегунова от Българска федерация по рафтинг и Тихомир Стефанов, ихтиолог от Национален природонаучен музей, се присъединяват към дискусията за опазване на последните естествени реки в България, инициирана по време на премиерата на документалния филм DamNation преди две седмици. Двамата гостуват за втората прожекция на 29 януари в кино Люмиер на продуцираната от Patagonia документална лента, предизвикала огромен интерес сред природозащитници,  еко активисти, туристи и киномани.

Емилия Бегунова ще сподели наблюденията си върху измененията на преградените реки и замърсяването им с технически отпадъци, както и какви са трудностите пред развитието на рафтинга в условия на изкуствено задържани от водноелектрическите съоръжения реки. Като член и на Световната федерация по рафтинг, тя ще разкаже и за глобалното проучване на организацията за най-застрашените реки, на които ще бъде отпуснато финансиране за трайно възстановяване .

Заедно с тях за състоянието на българските реки ще говори Владимир Иванов от WWF, инициатор на кампанията за опазване на реките  и Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“, в чийто фокус е нарушеното биоразнообразие в реките и усилията на рибарите за възстановяването им. За посланията на Patagonia и как те са претворени в DamNation, ще говори Тино Василев от магазини „Стената“, официален представител на компанията за България.

Предвид наболялата тема за реките в глобален план и запитванията от градове извън столицата, вече се планират прожекции на DamNation в цялата страна. Сред първите населени места, които ще могат да се насладят на филма и да вземат отношение по проблема, са жителите на Пловдив, Варна и Бургас. Както и на събитията в София, предвидени са участия на специални гости – експерти, жители на засегнати райони и представители на местни сдружения и НПО. Подробности ще бъдат разкрити съвсем скоро.

Поднесен по атрактивен начин, с балансирани дози драма и хумор,  нестандартни планове и изключително операторско майсторство, филмът за ефективно спасяване на реките в САЩ не случайно е носител на 11 награди от 9 специализирани фестивала за планинарство, околна среда и зелени инициативи. DamNation не само показва постиженията във възстановяването на цели екосистеми и хабитатите на речни растителни и животински видове. Неговата заслуга е преди всичко в промяната на мисленето и цялостния светоглед на съвременния човек – от подчиняването на природата към осъзнаването ни като част от нея.

Прожекциите на DamNation  са само първа стъпка от инициативите за 10-годишнината на „Дни на предизвикателствата“ – най-големият български фестивал за екстремни спортове, екология и туризъм. В календара на форума за 2015 г. са заложени още прожекции на образователни, приключенски и екстремни филми почти всеки месец до кулминацията – тридневната пълна фестивална програма в началото на декември. Филмовите събития, придружени с дискусии се организират съвместно от магазини „Стената“ и Горичка, в партньорство с WWF България.

Билетите за DamNation са в предварителна продажба  от магазини „Стената“ на цена 10 лв в комплект с подарък. На място ще могат да бъдат закупувани на касата на кино „Люмиер“.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 2 седмици

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 2 седмици

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Lifestyleпреди 2 седмици

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 2 седмици

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Tехнологиипреди 2 седмици

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Културапреди 2 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Tехнологиипреди 2 седмици

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Tехнологиипреди 2 седмици

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Lifestyleпреди 2 седмици

Последен шанс за участие в конкурса за мобилна фотография Huawei InFocus Awards с награда 10 хиляди евро

Lifestyleпреди 2 седмици

Лидл България те предизвиква да споделиш твоето мнение

Горещо