Открийте ни и в

Lifestyle

Въведение в съвременното изкуство 2014

MIKA

публикувано

на

В събота и неделя, 29 и 30 ноември, от 17 часа в Софийска градска художествена галерия ще се проведат финалните две събития на тазгодишния курс от образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“. В събота изкуствоведът, критик и куратор Светлана Куюмджиева ще ни представи своите изследвания за соцреализма в лекцията „Соцреализъм: преди и след“, а в неделя ще се проведе първия „Форум Колекционери“ в рамките на курса, който ще ни запознае с един от големите колекционери на българско съвременно изкуство Георги Войнов.

„Форум Колекционери“ е нов формат лекция и дискусия в рамките на платформата, която цели да срещне публиката с меценатите на изкуството и да представи колекционерската им практика. Частното колекционерство стои в основата  на много днешни световни музеи в Европа и наред с публичните средства, колекционерството е един от двигателите, които подкрепят съвременното изкуство днес. За гост – лектор на „Форум Колекционери” 2014 е поканен колекционерът на българско и румънско съвременно изкуство Георги Войнов, който е роден и живее в България. Войнов завършва висшето си образование в Румъния със специалност Международни икономически отношения и е живял и работил девет години там. Колекционира произведения на изкуството от 1986 г. В последните години интересът му се насочва към модерно и съвременно изкуство предимно от млади автори, като към традиционните графика, живопис и скулптура се прибавят и мултимедийни творби.

Rene_Beekman_Lecture

Лекция на Rene Beekman, снимка: PR

В съботния ден преди форума, ще чуем лекция по темата „Соцреализъм: преди и след“ на Светлана Куюмджиева, която ще ревизира един спорен период от изкуството – соцреализмът. Куюмджиева е критик и куратор и в момента работи като главен експерт в дирекция “Култура, образование и развитие” на Община Пловдив. Тя е съучредител на фондация “Изкуство – Дела и Документи”, член на Independent Curators International (ICI) и докторант на БАН с дисертационен труд върху социалистическия реализъм в българското изкуство.

„Историографията на социалистическия реализъм обикновено борави с формулата „преди и след”, сравнявайки периодите между важни дати и събития като Октомврийската революция, 9 септември 1944, Пети конгрес на БКП, смъртта на Сталин, Априлския пленум на БКП, падането на Берлинската стена и т.н. С увеличаването на броя на изследванията върху социалистическия реализъм все по-често възниква въпросът дали това „преди и след” не е по-скоро „преди и сега” и колко широки са „бреговете” на соцреализма в действителност?“, обяснява темата на лекцията си Светлана.

Въведение в съвременното изкуство“ се организира от фондация „Отворени изкуства“ за четвърта поредна година и се радва на огромен интерес в предните си издания. Поредицата тази година е на тема „Медия или концепция“ и включва три лекции от различни експерти на теми, свързани с изразните средства и концепциите в изкуството, и една среща с голям български арт колекционер. Всички събития ще бъдат модерирани от куратора и критик Вера Млечевска и ще се провеждат в Софийска градска художествена галерия в четири поредни съботи от 15 ноември до 6 декември от 17 до 19:30 часа. Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info.  Всички теми и лекции са отворени за свободна дискусия и въпроси от публиката. Повече информация можете да откриете и във Facebook събитията на адрес:

https://www.facebook.com/events/370252439810559/?ref=br_tf

https://www.facebook.com/events/604034419709027/

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 4 седмици

Дани Спартак готви в любимата кухня на звездите в Хасиенда Резидънс

Музикапреди 3 седмици

“ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР” на 15 април в зала 1 на НДК

Lifestyleпреди 3 седмици

Дария Симеонова се разкрасява с любимата терапия на Джей Ло

Gamingпреди 3 седмици

HONOR представи революционна технология за мобилен гейминг Gaming+ на MWC 2019

Lifestyleпреди 3 седмици

Деси Бакърджиева дарява две ин витро процедури за Цветница

EDMпреди 3 седмици

Deborah De Luca и Matador гостуват на YALTA CLUB

Културапреди 3 седмици

Интернет сензацията „Човекът с котките“ на Кристен Рупениън излезе на български

Музикапреди 2 седмици

‘The One’, актуалният сингъл на британската соул и ар енд би дива – Джорджа Смит

Lifestyleпреди 2 седмици

Холивудската актриса Дженифър Анистън се подмладява с Ултера

Обществопреди 2 седмици

Aniventure Comic Con обяви част от звездите, които ще посетят България през септември

Горещо