Открийте ни и в

Компании

В Казанлък врати отвори първата пасивна еко класна стая в България

MIKA

публикувано

на

Първата пасивна еко класна стая в България посрещна днес първите си ученици. Класната стая е проектът победител от националния публичен конкурс за зелени идеи „Загорка Зелен Фонд“ през 2014 г. Сградата е реализирана по проект на СНЦ „Архитектура на бъдещето“ и под ръководството на архитект Гергана Барабонкова. Учебното пространство демонстрира предимствата на ниско енергийните и екологичните сгради и е истински символ за максимална ефективност при ниска себестойност на реализация.

Класната стая, намираща се в двора на ОУ „Чудомир“ в град Казанлък, е първото по рода си учебно пространство в България, което съчетава съвремените екологични принципи и методи за пестене на енергия и природни ресурси с модерните технологии в строителството. Една от основните цели на пасивната еко класна стая е тя да се превърне в дом на зеленомислещите хора в Казанлък и региона, като в същото време мотивира и вдъхновява учащите се да се грижат за приордата, така както тя се грижи за нас.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“711″]Eco_Klasna_Staya_Program_26.11-04.12.15[/media-credit]

В присъствието на кмета на крад Казанлък, Галина Стоянова и директора на ОУ „Чудомир“, Донка Севданска, беше обявен и стартът на Зелени дни в Класната стая, които ще се провеждат до 4 декември. Всеки ден в продължение на 8 дена след учебните часове в Класната стая учениците в града ще имат възможност да се включат в разнообразни работилници, театрални уъкршопи и лекционни беседи, посветени на опазването на природата и умното използване на нейните ресурси.

В програмата на Зелените дни своя опит с учениците ще споделят Малка Тетрална Компания, Innovation Starter, Теодосий Теодосиев, НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ и преподаватели от ОУ „Чудомир“. Дните ще завършат със специално Коледно ателие, по време на което гостите на града ще могат да видят резултата от работата на децата в седмицата на Зелените дни.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“682″]Eco_Klasna_Staya_Zagorka_Zelen_Fond_26.11.15_2[/media-credit]

За пета поредна година дарителската програма „Загорка Зелен Фонд“ награди и най-добрия екологичен проект в рамките на публичния конкурс. Тази година дарителската програма се проведе под мотото „S.O.S. от природата“, като десетки проекти се бореха за престижното първо място. Авторитетно жури, в което освен представители на Загорка АД, са и представители на WWF България, Емил Христов – председател на Общински съветник в Стара Загора, Георги Ранов – Областен управител на Стара Загора, Евгения Друмева – главен редактор на медийна група Нетинфо, Момчил Рабаджийски – ръководител на лаборатория по икономия на енергия към ТУ – София и Даниела Димитрова – председател на ОДФ – Стара Загора, абсолютно единодушно избра тазгодишния победител. Това е проектът „Прозрачни изолиращи пана за прозоречни стъкла“, а неговият автор, Георги Тончев, спечели наградния фонд от 10 000 лв. Предстои публичното гласуване на официалната уеб страница на „Загорка Зелен Фонд“, което ще определи и в кой град от Старозагорския регион ще бъде реализиран проектът на Георги Тончев.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Eco_Klasna_Staya_Zagorka_Zelen_Fond_26.11.15[/media-credit]

„Откриването на първата пасивна еко класна стая ни кара все по-силно да се стремим към едно по-устойчиво бъдеще. Днес правим още една стъпка в приобщаването на бизнеса и „зелените идеи“ и вярваме, че това е начинът, по който обществото ни би могло да се развива най-пълноценно.“, коментира Николай Младенов, изпълнителен директор на Загорка АД. „Проектът победител в изданието на „Загорка Зелен Фонд“ 2015 г. ще ни даде възможност още веднъж да поощрим хората, които мислят в посока на пестене на енергия и вода и използването на алтернативи на невъзобновяемите енергийни източници. В негово лице виждаме още един начин, по който да инвестираме в местната общност и да развиваме устойчивия бизнес в България, като не изневеряваме на зеленото ДНК, част от гените на Загорка.“, допълни Николай Младенов по време на официалното откриване.

 

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Zagorka_Zelen_Fond_2015_NikolayMladenov_GeorgiTonchev_26.11.15[/media-credit]

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 1 седмица

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 1 седмица

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Tехнологиипреди 1 седмица

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Tехнологиипреди 1 седмица

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Tехнологиипреди 1 седмица

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Tехнологиипреди 1 седмица

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Lifestyleпреди 1 седмица

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 1 седмица

Acronis пуска ключова нова версия на решението си за виртуализиране на компютърни системи и киберзащита на периферни устройства – Acronis Cyber Infrastructure 3.0

Tехнологиипреди 1 седмица

С апликацията E-SOS проследяваме в реално време новия опит за рекорд на Кирил Николов-Дизела

Културапреди 2 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Горещо