Открийте ни и в

Култура

Георги Марков и неговите „Задочни репортажи за задочна България” с ново издание

MIKA

публикувано

на

Сборник с едни от най-знаковите есета на видния български журналист, писател и дисидент Георги Марков излезе в ново издание. „Задочни репортажи за задочна България” (ИК „Сиела”) е в два тома и с оригиналното заглавие, което писателят предлага за своята поредица по Радио „Свободна Европа” през 1975 г. В първи том на новото издание е публикуван и предговор от журналиста Димитър Кенаров.

Емблематичният дисидент Георги Марков (1929–1978) е един от най-известните български журналисти, писатели и публицисти от втората половина на XX век. Театрален и филмов сценарист, роденият в София Марков е автор и на редица новели, пиеси, разкази, романи и есета, много от които забранявани от властимащите след 1945 г. Първата му литературна творба – разказът „Рекордьорът на уиски“, е публикувана във в-к „Народна младеж“ през 1951 г. Произведението, което прави Марков известен за широката общественост, идва 11 години по-късно: романът „Мъже” (1962), който печели наградата за най-добър роман на годината в България. „Победителите на Аякс”, „Портретът на моя двойник” и „Жените на Варшава” утвърждават Марков като един от най-талантливите български писатели от 60-те години. Постепенно отношенията му с властта се влошават, част от произведенията му стават жертва на партийна цензура – отхвърлени и забранени са негови пиеси и романът „Покривът”. През 1969 г. Марков заминава на посещение при брат си Никола Марков в Италия, а скоро след това се установява в Лондон, където впоследствие започва работа като щатен сътрудник на Би Би Си. Сътрудничи също на Дойче Веле и Радио „Свободна Европа”, а творчеството му е високо ценено на Острова. През 1974 г. на лондонска сцена се играе неговата пиеса Да се провреш под дъгата, а в Единбург, на Международния театрален фестивал, написаната на английски пиеса Архангел Михаил печели първа награда. Георги Марков издъхва на 11.IX.1978 г. в лондонската болница „Сейнт Джеймс”, след като няколко дена по-рано е ранен с отровна сачма в бедрото.

Една от най-знаковите му творби – двутомният сборник с есета „Задочни репортажи за България” се радва на ново издание. Задочни репортажи за задочна България е оригиналното заглавие, което той първоначално предлага за своята поредица от есета по Радио „Свободна Европа“ през 1975 г. От българската редакция на радиото обаче решават да го съкратят и така текстовете зазвучават като Задочни репортажи за България.

Сега „Задочни репортажи за задочна България” излиза с оригиналното заглавие, което авторът сам е дал на произведението си. Есетата са публикувани в два тома с азбучен показалец за най-често употребяваните от Марков имена. Първият том съдържа и предговор от журналиста Димитър Кенаров, който обобщава: „Взети заедно, „Задочни репортажи за България“ създават един изключително проникновен, плътен и безкомпромисен социологически портрет на Народна република България от първите 25 години на съществуването ѝ: истинска енциклопедична панорама на тоталитарната действителност. Между кориците на тази необикновена книга съжителстват министри и висши държавни служители, милиционери и агенти на Държавна сигурност, партийни секретари и директори на заводи, писатели, режисьори, актьори, студенти, обикновени работници, скитници и проститутки. Едва ли съществува нещо друго, писано през и за този период – публицистика, белетристика или история – което да притежава същата всеобхватност и достоверност.

Художник на кориците на двата тома на „Задочни репортажи за задочна България” е Дамян Дамянов.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 2 дни

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и декорация пролет/лято 2019

Класическапреди 4 седмици

BOND представят нови композиции на концерта си в София на 26 март!

Музикапреди 4 седмици

Vola Open Air отново ще зарадва меломаните през юли

Културапреди 1 месец

Днес излиза новата книга на Франсис Фукуяма „Идентичност“

Музикапреди 1 месец

11 години след смъртта на Дими, Дара Екимова записа дует с него

Събитияпреди 1 месец

Инна ще разгледа Велико Търново преди концерта си на 17 март (неделя)

Дръм и Баспреди 1 месец

HMSU presents: Hospitality Bulgaria 2019

Музикапреди 1 месец

‘The One’, актуалният сингъл на британската соул и ар енд би дива – Джорджа Смит

Обществопреди 1 месец

Aniventure Comic Con обяви част от звездите, които ще посетят България през септември

Lifestyleпреди 1 месец

Холивудската актриса Дженифър Анистън се подмладява с Ултера

Горещо