Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Култура

Двадесет автори „преплитат“ нишката на технологиите в нова книга

MIKA

публикувано

на

„Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето“ е нова книга, която ще бъде официално представена в началото на ноември от Мтел и издателство „Колибри“. Инициативата за книгата е на Мтел, а поводът – 20-ата годишнина от първия GSM разговор в България.

Автори1 на 20-е истории са участници и носители на награди от журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Мтел Медия Мастърс. В него в края на ноември за пети път ще бъдат отличени най-добрите постижения при отразяване на тези теми.

Чрез своите емоции и фантазии, прогнози и позиции, лични спомени и истории авторите събират в книгата парчета от пъзела на последните 20 години, в които България измина пътя от първия разговор по GSM до „оплетеното“ от социални мрежи битие – за да напишат своя сценарий за бъдещето във все по-технологичния свят.

„Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето“ е „едно чудно издание, събрало историите на 20 видни наши съвременници. През всички техни истории минава нишката на технологиите, за да свърже вчера, днес и утре. И за да ни покаже, че технологиите ни помагат от ден на ден да бъдем по-добри“, пише в предговора към книгата неговият автор Жюстин Томс2.

Електронното издание на книгата ще бъде разпространявано безплатно през сайта на Мтел, онлайн книжарницата на „Колибри“ и партньорски онлайн книжарници на издателството.

 

1Димитър Анестев: Журналист с интереси в икономиката, финансите, енергетиката, телекомуникациите и информационните технологии. Започва кариерата си през във в-к „Континент“. От 2003 г. работи в новините на bTV. Специализирал е в CNN. Непоправим оптимист, че утре ще е по-добре от днес. Професионално кредо: Няма истина, има факти!

Видка Атанасова: Редактор в „Дневник“, а над 10-годишния си опит е натрупала само в уеб журналистиката – била е редактор в „Dnes.bg“ и „Novini.bg“, има публикации в десетки електронни медии.

Никола Балов: Блогър. Професионално се занимава с писане от 2005-та насам. Работил е за някои от водещите списания и сайтове на технологична тематика у нас. През 2011 г. печели първа награда в категория “Нови медии” на конкурса Мтел Медиа Мастърс. От 2009 г. списва блог за телекомуникации nixanbal.com. Има авторска технологична рубрика в ДАРИК радио.

Миролюба Бенатова: Журналист. Един от най-награждаваните разследващи репортери: с награди от телевизионния фестивал “Сребърен сателит“, “Черноризец Храбър“, “Гражданска позиция“ за отразяване на процеса срещу медиците ни в Либия и много други. Автор на книгата „Кристияна Вълчева: 8 години заложница на Кадафи”. В момента е част от екипа Нова Телевизия, където има авторска рубрика.

Николай Василковски: Журналист от Нова телевизия. Ще го видите най-често да отразява пожари, наводнения и други природни катаклизми. Работи и по теми, свързани с технологиите. Животът му е трайно свързан с компютъра, който за него е мобилен офис, и с телефона. От ранни зори взира поглед в неговия екран, за да следи какво се случва по света, за да пише текст за поредния репортаж или за да снима.

Асен Величков: Управител на фондация „Център за развитие на медиите“. Занимава се с медии и журналистика от пет години, преди това работи по проекти в областта на културата. Завършил е „Културология“ и за негово съжаление, не разбира нищо от математика. Фондация „Център за развитие на медиите“ и фондация „Медийна демокрация“ са организатори на конкурса Мтел Медия Мастърс.

 Владимир Владков: Издател на седмичника “Computerworld България” и на специализираното списание “Networkworld България”. Започва журналистическата си кариера през 1994 г. в българското поделение на американската издателска компания IDG. Основните му интереси са в областта на мрежите и телекомуникациите. Завършил е Техническия университет в София.

 Константин Вълков: Програмен директор на ДАРИК радио. Специализирал е в Дойче Веле и Ройтерс, по програми на Европейския журналистически център и Европейската комисия. Бил е програмен директор на Ретро радио и автор в „Егоист“, „24 часа“ и „Капитал“, музикален кореспондент на българската секция на BBC. Носител на награди “Черноризец Храбър” и Мтел Медия Мастърс. 

 Асен Георгиев: Журналист във вестник “Капитал” до 2014 г. с ресори нови технологии, интернет бизнес и предприемачество. Писал е за вестниците “Дневник” и “Капитал Daily”, списанията „PC Mania“ и “Мениджър”, и други. От 2014 г. развива два електронни магазина. Съосновател на образователната инициатива за индивидуално менторство ABLE Mentor. Харесва позитивните хора, планината и добрата бира.

 Светослав Иванов: Част е от екипа на bTV Новините от 2007 година. Автор е на десетки документални филми, интервюта и репортажи от горещите точки на света. Негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания в света. Специализирал е в ООН. Носител на наградата „Робер Шуман“ на Европейската комисия. В момента води предаването „120 минути“ всяка неделя по bTV.

 Светослав Метанов: Журналист. Пише основно по теми от бизнеса и икономиката. Роден е в Хасково. В момента работи за списание „Клуб Z“ и сайта clubz.bg.

 Елица Николова: Редактор в списание „Мениджър“. Била е в екипите на няколко списания, както и зам. главен редактор на FHM. Сред първите автори и редактори в Webcafe.bg и колумнист в Sofialive.bg. Носител на наградата Мтел Медия Мастърс за материала „Софийски бухали“. Интересува се още от доброволчество, лонгборд и от 7-годишния си син.

 Константин Павлов: Най-интересното нещо на света за Константин Павлов е интернет. Отделил е на световната мрежа 17 години от живота. Поддържа популярен блог. От 2010 г. е част от екипа на фондация „Четиринадесети януари“. Като докторант по социология в Софийския университет изследва влиянието на интернет технологиите върху обществото.

 Веселина Седларска: Учила е журналистика в Софийския университет, специализирала е в САЩ. Вярва, че журналистиката е навършващ разговор с читателя и че основната тема винаги е общуването на човека със самия себе си и с другите. Неизкушена от борби за кариера и постове, компенсира с всекидневни битки за доверието на хората. В момента работи за сайтовете  „Клуб Z“ и „Редута“.

 Кин Стоянов: Автор на три книги и четири деца. С Борис Димовски и Радой Ралин създават в. „Щастливец“ – орган на нещастния народ. Сценарист на предаването „Нашите 15 минути“ – „Осма муза“ 2008. През 2007 г. с Емил Янев създават Екип „Инфохолици“ – 9  български и международни награди, сред тях Мтел Медия Мастърс. Екипът е създател на тв форматът „Денят разказва“ и сайта „Студия Трансмедия“.

 Начо Стригулев: Журналист. Редактор „Технологии“ в списание „Мениджър“. От 1999 г. е журналист в областта на науката и технологиите. Работил е за различни издания, включително „Дневник“, списание „Обекти“ и PC Week. Носител е на три награди в категория „Печатни медии“ на конкурса „Мтел Медия Мастърс“ – две големи награди през 2012 и 2014 г., както и приз през 2011 година.

 Николай Теллалов: Писател, редактор, преводач. Фантаст, мечтател, агитатор. Атеист, материалист, романтик. Горд домакин на малка котешка република и едно куче. Още по-горд с живата си Муза до него. Автор в сп. „Осем“ и в-к „Свободна мисъл“. Анархист. Химик. Труден характер. Приказлив. Не харесва градския живот. Най-обикновен човек.

 Петя Тетевенска: Журналист от БНТ. Била е говорител, водещ на сутрешния блок, репортер, член на УС на БНТ. В момента е делегиран продуцент за актуална документалистика. Автор на десетки документални филми с награди от български и международни фестивали. Носител на награди на Министерство на културата, “Златно перо” за журналистика, Мтел Медия Мастърс за предаването „Красива наука“.

 Мария Чернева: Винаги е смятала за призвание генетиката. Но съдбата й отрежда да изследва реакциите в обществото като журналистка. От началото на кариерата си работи в БНТ, където е водеща, репортерка, авторка на десетки филми. Научната закваска й дава по-особен поглед, помага й да анализира събитията в здравеопазването и науката. Социалните теми също са й силна страна. Признание за нея са десетките й награди.

 Емил Янев: Работил е във вестниците „Орбита“, „Кооперативно село“, „Старт“, „Подкрепа“, „Ла Страда“ и сп. ”ТV ПЛЮС”. Като автор и водещ на пет предавания по Радио „София“ е лауреат на девет медийни награди, сред които и Мтел Медиа Мастърс. Водещ на предаването “Денят разказва” по ТВ “Европа”, и редактор на сайта transmedia.bg Автор е на книгата  „200 имена, които промениха света“.

 2Жюстин Томс: Експерт с над 18 години опит в областите онлайн маркетинг и комуникации. Автор е на 12 книги по темата. Преподава в Нов български университет. Блогър. Граждански активист за промяна. Член на журито на Мтел Медия Мастърс през 2011 година.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

Неиздавана книга на Джани Родари излезе на български

MIKA

публикувано

на

от

Страховити пирати, избягал неаполитански затворник, венециански търговец-скъперник и кльощав несретник на име Арлекино се впускат в шеметно и комично приключение из страниците на „Призрачната гондола“ (ИК „Сиела“) от големия разказвач Джани Родари. Книгата, която не е издавана на български до момента, съдържа множество цветни илюстрации от художника Дамян Дамянов.

Небивала комбинация от (не)бивали събития среща група колоритни герои, които се втурват в средиземноморско приключение край бреговете на Италия в навечерието на Коледа през „хиляда шестстотин и някоя си година“. На страниците на непубликуваната у нас досега комедия дел артеПризрачната гондола“ от Джани Родари се натъкваме на повече от разнообразна палитра от образи, кой от кой по-пъстроцветен!

Докато търси какво да сложи в празния си стомах изгладнелият Арлекино попада случайно на маскирания венециански търговец Панталоне, който търси сина на багдадския халиф, за когото се очаква да е избягал от венецианския затвор Пиомби. Същият е издирван и от прочутия пират Али Бадалук, който наближава Града на гондолите на борда на кораба „Султанска брада“ в компанията на страховития си екипаж. Междувременно известният италиански капитан Тарталя поема към Ориента на борда на своя „Сан Марко“ – най-красивия кораб из Средиземноморието – също по следите на принца!

Кой капитан ще успее да стигне до избягалия принц пръв? Ще се оправят ли героите в бърканицата от разменени самоличности? И ще успее ли Арлекино да се измъкне невредим от пиратите… и да сложи в джоба си несметното съкровище, обещано от халифа на спасителя на сина му?

А когато в историята се намесват още прислужницата на Панталоне – Коломбина, неговият наскърбен племенник Линдоро, непрестанно преживящият хляб юнга на борда на „Сан Марко“ Маняпан, неаполитанският просяк Пулчинела, обърканият директор на затвора и няколко тъмничари, които намират удобно оправдание да не идат на работа – тогава венецианският карнавал наистина е в разгара си! Читателят трябва само да сложи маска и да се гмурне в тази непревеждана досега книга от любимия детски автор на поколения наред не само в Италия, но и по света.

Преводът на „Призрачната гондола“ от италиански е на Иво Йонков, а ориенталският дух и пъстротата на комедия дел арте са уловени от художника Дамян Дамянов както на корицата, така и в прекрасните цветни илюстрации към българското издание.

Продължете понататък

Галерия

Луис Басат се завръща в България за изложба в Националната галерия

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за oткриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“, която ще представи част oт произведенията от колекцията в Националната галерия, Двореца,  от 1 март до 9 април 2018. За създаването на една от най-значимите колекции за съвременно изкуство, известният рекламист ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер“ на 28 февруари от 18 часа в изложбената зала на Roca – Експо Баня София. Събитията са основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата включва 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век, като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър Калдер, Анди Уорхоу и Кристо. Те ще бъдат представени лично от колекционера и от посланика на Кралство Испания в България Франсиско Хавиер Перес-Грифо и де Видес в официално откриване на 1 март от 18 часа.

В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат” – един от най-представителните фондове с ключови произведения от историята на изкуството на XX век. От 1973 насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над три хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанското изкуство от периода  след Гражданската война до наши дни. От 2009 седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството „Музей за съвременно изкуство в Матаро“ и „Колекция Басат”. Намира се в сградата „Нау Гауди”, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883.

Това е четвъртото посещение на колекционера в България. В края на 2016г.  той пристигна с 33 творби от личната си колекция на изложба в Националната галерия, Квадрат 500. Тогава той представи и последната си книга „Креативността“ на отворена лекция в Аулта на Софийския университет, на която присъстваха над 400 студенти, журналисти и професионалисти от рекламния бизнес. На тържествена церемония в Министерство на външните работи Луис Басат получи и отличието “Посланик на добра воля” от заместник-министъра на външните работи Румен Александров.

Луис Басат е един от най-известните испански рекламисти и колекционери. Семейството му е със сефарадско-еврейски корени и произхожда от Шумен. През 1912 се мести в Истанбул, минава през остров Корфу и се установява в Барселона. На 24-годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 основава рекламната агенция Bassat & Asociados, днешната Bassat Ogilvy, част от Ogilvy & Mather Group. Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992, носител е на над 400 награди в областта на рекламата. През 2004 името му фигурира в списъка на „Най-влиятелните мъже в рекламата”. През 2006, когато навършва 65 години и се пенсионира, Bassat Ogilvy е първа сред рекламните агенции на Иберийския полуостров.

Проектът се осъществява по инициатива на Институт Сервантес и Посолството на Испания в партньорство с Националната галерия в София,  Рока България, УниКредит Булбанк, Ogilvy Group Bulgaria и Фондация „Отворени изкуства“ и със  сътрудничеството на Столичната община.

Програма на събитията от посещението на Луис Басат в България:

/1 март, 11 часа – Национална галерия, Двореца, Бална зала, (пл. „Княз Александър I“ № 1)

// Пресконференция

/ 1 март, 18 часа – Национална галерия, Двореца,  (пл. „Княз Александър I“ № 1)

// Официално откриване „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Изложбата продължава от 1 март до 9 април 2018

/ 28 февруари, 18 часа – изложбената зала Roca – Експо Баня София

// Лекция „Животът на един колекционер“

Продължете понататък

Горещо