Открийте ни и в

Култура

Двойно завръщане на Ървин Уелш: с „Ваещият с ножове” и „Трейнспотинг” 2!

MIKA

публикувано

на

Шотландският майстор на черния хумор Ървин Уелш се завръща сВаещият с ножове” – един дяволски изкусен, напрегнат трилър, чийто кинематографичен заряд е вън от съмнение.

Ваещият с ножове (превод: Деян Кючуков, изд. „Колибри“) отново ни среща с героя от „Трейнспотинг” и „Порно” Франк Бегби. Той сякаш е укротил звяра в себе си – живее в слънчева Калифорния със съпругата си Мелани и двете си малки дъщери, вече не е пристрастен към алкохола и дрогата и дори не се казва Бегби. Но преобразяването на стария аморален психопат е някак повърхностно. Дори изкуството, открито зад решетките и извело го от низините, не е толкова далеч от предишния му начин на живот – той твори гротескни, обезобразени скулптури на знаменитости. Неочакван обрат връща Франк обратно в Единбург и отприщва старата агресия. Независимо дали работи с глина или с жива плът, неговият талант, както сам си дава сметка, е да наранява хората.

Ървин Уелш е най-провокативният съвременен шотландски писател, ако не и най-талантливият „нихилист” в литературата на новото време. Успехът му се дължи на изумителния начин, по който съвместява мрачен реализъм с брутална сатира и психологическо проникновение. Още с появата си „Трейнспотинг“ стремително се превръща от ъндърграунд книжле в културно събитие от световен мащаб, а авторът е определен като говорител на цяло едно поколение. Огромен успех постига и филмът по този роман, режисиран от Дани Бойл (1996).

Докато в „Порно“ Уелш събира героите си от „Трейнспотинг“ 10 години по-късно, „Трейнспотинг” 2, новият филм на Дани Бойл, ги събира две десетилетия по-късно. Лентата вече е обект на разгорещени дискусии, а още по-добрата новина е участието на прелестната българска актриса Анжела Недялкова. „Трейнспотинг” 2 влиза в българските киносалони на 17 февруари!

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Горещо