Открийте ни и в

Култура

Декември започва с канадска програма в ДНК

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Канада има много силни традиции и забележителни имена в областта на съвременния танц, но за съжаление слабо познати в България.

Това е сред основните причини между 3 и 12 декември ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс да представи четири интригуващи пърформанса и два уъркшопа на канадски съвременни артисти. Хореографката и изпълнителка Ханако Хошими-Кейнс, светлинният дизайнер Пол Чеймбърс и българската артистка Мария Кефирова, която от години живее в Канада, имат ключова роля във всички предстоящи събития.

Спектаклите гостуват в рамките на декемврийското издание на Международната програма „Мигриращото тяло“:

I’ll Believe in Anything| I Read Fiction to Keep it Real

03 декември | 19:30 ч.

хореография, изпълнение и текст (I Read Fiction to Keep it Real) : Ханако Хошими-Кейнс

осветление: Ханако Хошими-Кейнс, със съдействието на Пол Чеймбърс

Първата вечер от програмата ще започне с две сола на Ханако Хошими-Кейнс. I’ll Believe in Anything се занимава с идеята за истината, крайна цел на разумното възприемане на света. На тази истина може да бъде противопоставена вярата, но не като религиозна практика, а по-скоро като интуиция за нещо разумно непостижимо, за знание отвъд видимото, логичното, осезаемото. I Read Fiction to Keep it Real е „автотеоретичен” пърформанс, който Ханако Хошими-Кейнс описва така: „Ето каква е истината – имам много въпроси и не чак толкова много отговори. Искам да проумея дали моите въпроси са вашите въпроси.“ Пърформансът следва няколко книги, сред които са заглавия на писателките Крис Краус и Маги Нелсън.

*Уъркшоп The Paradise

05-08 декември | 11:00 – 14:00 ч.

Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс, две от добре познатите имена в полето на съвременния танц в Канада, Европа и Америка, ще проведат тридневен уъркшоп, лишен от условия и правила, лишен почти от език и базиран на техния пърформанс The Paradise.

The Paradise

09 декември | 19:30 ч.

хореография и изпълнение: Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс

светлинен дизайн: Пол Чеймбърс

репетитор: Лорън Семешук

Асистент визуализация и фотография: Каролин Дезие

The Paradise е танцов дует и книга, в която Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс изследват всевъзможните идеи за рай, които могат да бъдат много различни, но и много сходни. Чрез прости задачи артистите хореографират условия за изявата на цялата комплексност и множественост на човешките разбирания и представи за тази идея, мечта, илюзия, копнеж, вяра. Те акумулират, описват и предоставят на публиката  картини на рая, които отразяват цялата сложност на човешкото отношение към тази утопия.

*Уъркшоп за светлинен дизайн

10-11 декември | 12:00 – 16:00 ч.

За пръв път в ДНК ще бъде организиран уъркшоп за светлинен дизайн, насочен както към хореографи, визуални артисти, театрални практици, така и към всеки, който има интерес към осветлението като отделна система със свое изключително важно значение и функция във визуалните и изпълнителските изкуства. Водещ на ателието е сценографът и светлинен дизайнер Пол Чеймбърс, който работи с независими театрални и танцови компании в Монреал. В своите проекти той си сътрудничи с танцьори, композитори и визуални артисти.

Night Owls

12 декември | 19:30 ч.

продукция: CHA collective (Пол Чеймбърс, Давид-Александър Шабо)

по идея на Пол Чеймбърс, Давид-Александър Шабо и Ани Ганьон

звук: Дейвид Албер-Тот, Жоел Лавоа

участват: Пол Чеймбърс, Мария Кефирова и Ханако Хошими-Кейнс

В колаборация със студио 303 (Монреал, Канада)

Night Owls е пърформанс на светлинните дизайнери Пол Чеймбърс и Давид-Александър Шабо. Работата акцентира върху динамиката и смяната на перспективите – между тази на  изпълнителя и тази на публиката. Зрителите са поканени да участват, а изпълнителят не е главното действащо лице. Вместо това, той конструира общото пространство и интегрира всеки човек от публиката в него.

*Двата уъркшопа са безплатни и с предварително записване на dnk@ndk.bg

Програмата „Мигриращото тяло“ е финансирана от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

„Това никога няма да стане“ – книга за създаването на НЕТФЛИКС

MIKA

публикувано

на

от

Този четвъртък, 9 юли, излиза книгата „Това никога няма да стане: раждането на НЕТФЛИКС и удивителният живот на една идея“ (изд. Обсидиан). Автор е Марк Рандолф, основателят и първи изпълнителен директор на „Нетфликс“.

„В Силициевата долина обичаме хубавите истории за успеха. За идеята, променила всичко, за просветлението, получено посред нощ, за безкрайните разговори на тема: ами ако го направим по друг начин? Те са в унисон с романтичната ни представа за вдъхновението или гения. Ние искаме нашите Нютоновци да седят под дървото, когато ябълката падне. Искаме Архимедовци във ваната.

Истината обикновено е доста по-сложна. Истината е, че зад всяка добра идея стоят хиляди лоши. И понякога е много трудно да определим коя каква е. През 1997 г. аз знаех само, че искам да основа собствена компания и да продавам нещо по интернет. Изглежда невероятно, че от тези две желания се роди една от най-големите медийни компании в света. Но идеята за „Нетфликс“ не се роди в момент на божествено вдъхновение, тя не се появи в готовия си вид – полезна, съвършена, непогрешима. Извървяхме дълъг път, затова сега искам да ви разкажа за всичко, с което се преборихме, и да споделя с вас всичко, което научихме.“

 Марк Рандолф

Днес „Нетфликс“ има над 150 милиона абонати и пазарна оценка от над 150 милиарда долара. „Това никога няма да стане“ не само разказва за основаването и развитието на компанията, но и дава отговор на редица фундаментални въпроси за всеки бизнес: Откъде да започна? Как да се справя с провала? Как да се справя с успеха? И какво точно означава успех?

Продължете понататък

Култура

Изкуството като спасение на живота в новата книга на Нийл Геймън

MIKA

публикувано

на

от

Докато човек чете, всичко се променя. А докато чете творба на Нийл Геймън, може и да открие отговора за живота, Вселената и всичко останало. И той няма да бъде 42, а… изкуство!

На пазара вече може да откриете българското издание на сборника „Изкуството има значение“ –  вдъхновяваща колекция от четири есета на британския писател, посветени на изкуството и придружени от забавните и майсторски илюстрации на неподражаемия Крис Ридъл. 

„Кредо“, „Сглобяване на стол“, „Защо бъдещето ни зависи от библиотектите, четенето и мечтанията“ и „Правете добро изкуство“ са своебразно обяснение в любов към изкуството, а текстовете в българското издание са изписани на ръка от талантливия художник Дамян Дамянов.

Всички ние имаме задължението да се впускаме в мечтания. Да измисляме. Да четем за удоволствие. Защото „прозата е лъжата, която казва истината“ и само чрез нашите мънички мисли можем да създадем големи промени.

Нийл Геймън припомня, че свободата на словото, на мислите и на мечтите е основната движеща сила на света, индивидите са тези, които създават бъдещето, а четенето и съществуването на библиотеките са двигателите на въображението.

Без значение дали става въпрос за писател, художник, дизайнер, аниматор, музикант, творец в сферата на изящните изкуства или просто за читател, в ръцете на всеки един се крие уникална способност – тази да съхранява, да променя и да създава живот.

„Изкуството има значение“ е красивата изповед на един писател, с която той оставя своето послание към всички, които искат да творят. А именно: нарушете правилата. Защото „правилата за това кое е възможно и кое – не, в изкуството са създадени от хора, които не са пробвали границите на възможното чрез прекрачването им. А вие можете“. Просто „правете добро изкуство“. Защото то има значение!

Продължете понататък
Музикапреди 4 седмици

Американски продуценти ще споделят безплатно опит в България

Lifestyleпреди 3 седмици

А1 спечели две награди за „Продукт на годината 2020“

Обществопреди 4 седмици

Онлайн премиера на необикновената пиеса на Рич Орлоф „Забавно като патерица“

Кинопреди 3 седмици

„Преди да кажеш Да“ и „Проблемът с Ди Ди“ – хитовите филмови предложения на FilmBox този четвъртък

Кинопреди 4 седмици

Джавада Филм обявява селекция за продуциране на независими игрални и документални проекти

EDMпреди 4 седмици

CACAO BEACH (пре)ОТКРИВА 2020!

Телевизияпреди 4 седмици

„Ябълко и Луки“ се завръщат с нови епизоди по Cartoon Network

Tехнологиипреди 4 седмици

Ефектът на COVID-19 върху света на маркетинга: ключови промени и водещи тенденции

Културапреди 4 седмици

„Отнесени от вихъра“ в ново естетско издание

Tехнологиипреди 4 седмици

Новият таблет Prestigio Q Pro идва във VIVACOM

Горещо