Открийте ни и в

Култура

Днес София напуска статиката с 9.Антистатик

MIKA

публикувано

на

7 дни с 8 представления на артисти от 9 държави – така накратко изглежда програмата на деветото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, което ще се проведе в средата на април в София под мотото WOW! . Фестивалът се открива на 14 април с РЕЙВМАШИНА – представление на едно от водещите имена на съвременната танцова сцена в Австрия Дорис Улих съвместно с Михаел Турински. Ударното фестивално начало е в 19:00 часа на сцената на Театрална работилница СФУМАТО, а след това е предвиден разговор с артистите като част от платформата „Без дистанция“. Негов модератор ще е философът Васил Видински.

На следващия ден, 15 април от 20:00 часа, Център за култура и дебат „Червената къща“ е домакин на МАЖОРЕТКАТА НА ЕВРОПА с номинация за Европейската награда за млади хореографи Prix Jardin d’Europe 2014. На 16 април от 19:30 часа „Антистатик“ съвместно с програмата „Мигриращо тяло“ на ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс представя SLAP/STICK на немския хореограф и изпълнител Херман Хайзиг. Той беше представен и в резиденцията на президента на Германия Йоахим Гаук на тържественото откриване на Годината на танца във Федералната република. На 17 април отново в ДНК от 19:30 часа Елена Бото (Португалия/Германия) заявява ГОСПОДЪТ МИ Е ПО-ДОБЪР ОТ ГОСПОДА ТИ. Представлението подхваща от дистанция болезнено актуалната днес тема за Бога и религиите. На 18 април от 19:00 часа Фестивалът кани на физическия спектакъл ТОТАЛНА ЩЕТА – съвместна продукция на Metheor и ДНК.

С MIRA FUCHS и Мелани Джейм Улф (Австралия / Германия) на 18 и 19 април от 22:00 в Център за култура и дебат „Червената къща“ ще стане горещо. Това е част от програмата линия на фестивала тази година да оглежда начина, по който съвременният танц си взаимодейства с популярната култура и еротичния клубния танц. И още едно представление ще съблазнява фестивалната публика – бурлекс пърформансът НЕОН на Гараж Колектив (България), номиниран за наградата ИКАР 2016 за съвременен танц и пърформанс. То ще се играе на 19 април от 19:00 часа в ДНК. 9. Антистатик се закрива от AL13FB<3 – експеримент с възможностите на магията и на трансформиращата сила на театъра на Фернандо Белфиоре (Бразилия / Холандия), за когото международната преса пише: „Белфиоре е див, понякога крехък, понякога забавен, но най-вече той прави невероятно one-man show“. Представянето е част от платформата Aerowaves, подкрепена от програма Творческа Европа и оперирана за България от Derida Dance Center като част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. Очаквайте на 20 април от 19:30 часа в ДНК.

Билети на касите на фестивалните пространства на цена 10/8 лв. Фестивален билет за всички представления от 48 лв. може да бъде закупен в Център за култура и дебат „Червената къща“. Следете за актуална информация на www.antistaticfestival.org.

„Антистатик“ не само представя интересна програма от представления, но си поставя за цел и да стимулира развитието на публиките на това изкуство с нови и атрактивни формати. Той предоставя на почитателите си възможност за директно общуване с артистите и опознаване на творческия им процес. На това е посветена специалната платформа „Без дистанция“, която „Антистатик“ осъществява вече пета поредна година с организацията „Нови драматургии“. Нейната цел е да развива общуването на съвременния танц с неговите аудитории, както и да създава обмен на артистични практики между български и международни танцови професионалисти.

За първи път в България тя въвежда формата на физически въведения към гостуващите на фестивала представления. В момента те са хит на големите международни форуми като „Танц през август“ в Берлин. Така наречените warm up сесии, или загрявки, дават възможност на посетителите на фестивала по забавен и игрови начин да се въведат от „първа ръка“ в творческия процес на артистите и да придобият личен опит от него. Единственото, което се очаква от зрителите, е да дойдат преди представленията, заредени с ентусиазъм и любопитство и да участват в кратка и достъпна игра с артистите.

„Разговори за тялото“ е другият формат на фестивала, който ще разтърси статиката и ще срещне артистите с публиката след края на представленията. Неговата цел е да се отвори разговор за значимостта и мястото на тялото в съвременната култура и общество и да обогати възприемането на представленията. Затова и за модератори на разговорите са поканени изявени млади специалисти от различни области – визуални изкуства, социология и съвременна философия.

„Без дистанция“ си поставя за цел да развива и нови форми на отразяване и критика на съвременните изпълнителски изкуства. Затова тя включва още и експерименталната инициатива Фейсбук критици@Антистатик, която ще изследва възможностите на социалните мрежи за създаване и разпространение на нови форми за онлайн критика и журналистика в съвременните изпълнителски изкуства. В нея се включват млади критици от специалността „Театрознание“ в НАТФИЗ, ръководени от професионални ментори за работа с текст и видео в социалните мрежи. Следете след 13 април на фейсбук профила на фестивала за адреса на специалната фейсбук страница, която ще се създаде.

Образователната програма за професионалисти на „Без дистанция“ включва един от най-провокативните уъркшопи на международната сцена на съвременния танц “More than naked” с Дорис Улих от Австрия. Съвместно с програмата “Dance Port Derida” на Derida Dance Center ще се осъществи и тренингът „Какво би станало, ако Бойс дойде да танцува с нас“ с Фернандо Белфиоре (Бразилия / Холандия), който е в селекцията за обещаващи хореографи в Европа на международната мрежа за танц Aerowaves.

Програма „Без дистанция“ се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г. Научете точните часове и дати на провеждане на Warm up сесиите и серията „Разговори за тялото“ в пълната програма на фестивала на www.antistaticfestival.org!

 Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ е инициатива на Фондация „Брейн Стор Проджект“, Асоциация „Информбюро“ и Център за култура и дебат „Червената къща“. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. Провежда се в партньорство с Гьоте-институт България, Платформа „Нови драматургии“, ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс и Център за съвременен танц „Derida Dance Center“, както и с подкрепата на Министерството на културата, на Австрийското посолство в София, на платформата Aerowaves, подкрепена от програма Творческа Европа, на INTPA Международна мрежа за танц и пърформанс, Австрия и на Берлинския сенат. Платформа „Без дистанция“ е проект на Платформа „Нови драматургии“, съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

EDMпреди 4 седмици

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Tехнологиипреди 4 седмици

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Музикапреди 4 седмици

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Tехнологиипреди 4 седмици

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Кинопреди 4 седмици

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 4 седмици

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Културапреди 4 седмици

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

Телевизияпреди 4 седмици

“Джереми Уейд: тъмни води” с премиерни епизоди по Discovery Channel

Lifestyleпреди 4 седмици

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Музикапреди 3 седмици

Кygo & Whitney Houston: ‘Higher Love’

Горещо