Открийте ни и в

Lifestyle

Добре прекараното време за близо 85% от българите са пътуванията със семейството и приятелите

MIKA

публикувано

на

Добре прекараното време за близо 85% от българите са пътуванията със семейство и приятели. Това сочат резултатите от проучване, направено от института за маркетингови изследвания GFK по поръка на Amstel в България за представите на хората у нас за добре прекарано време. Основният извод от допитването сочи, че у нас за добре прекарано време се възприемат моментите, споделени със семейство и приятели, като по възможност те са извън дома. Успоредно с пътуванията, които оглавяват класацията, 66% от участниците определят времето сред природата като критерии за качествени моменти, а за 63% вечéрите навън с близки хора или гостите вкъщи са добре прекарано време.

Българите са единодушни в разбирането си за моментите, които правят дните им стойностни, но признават, че биха искали да „наливат“ повече време за такива преживявания. 70% определят като недостатъчни пътуванията си и активните уикенди с приятели и семейство, а почти 60% биха желали по-често да посещават публични и социални събития, като театър, концерт, кино, изложби и други. Едва 40% споменават, че времето, прекарано в активни занимания със семейство и приятели им е достатъчно. Въпреки че 96% от българите в ежедневието си инвестират значително количество време пред компютъра, мобилните устройства и телевизора, 2/3 от тях не определят тези моменти като стойностни.

„С проучването за добре прекарано време искаме да стимулираме хората да наливат време в моментите, които наистина имат значение за тях. За Amstel един от най-важните изводи от изследването e, че за близо 85% от хората личните срещи остават приоритет в ежедневието им. Интересно е и как за българите е по-важно да имат свободно време отколкото да градят кариера“, коментира Валентина Йенсен, бранд мениджър Amstel в „Загорка“ АД.

Любопитен факт от изследването е, че близо 35% от мъжете искат да наливат повече време в събирания със семейство и приятели вкъщи, готвейки и споделяйки храната си с тях, а само 13% от дамите изпитват нужда от повече време за този тип преживявания. Ценно за нежния пол би било по-честото включване в доброволчески дейности, помагайки и грижейки се за другите, като близо 2/3 смятат, че не отделят достатъчно време за подобен тип дейности. Друг аспект, който е сред ценните моменти за дамите, но не получава достатъчно от тяхното внимание са спортните дейности. Едва 1/3 от жените смятат, че спортуват достатъчно.

Регионалният анализ на резултатите сочи, че пътуването е определено от всички като приоритет за добре прекарано време, но хората от Варна имат значително по-голям глад за пътувания от живущите в други български градове. Едва 13% от варненци смятат, че пътуват достатъчно или прекалено много, докато този показател е в размер на 31% при столичани и 38% при жителите на Пловдив. Друго нещо, което откроява варненци в сравнение с жителите на София и Пловдив е желанието им да хапват със семейството и приятелите навън – 65% биха искали да наливат повече време в това занимание, докато софиянци предпочитат да се наслаждават на спокойните моменти след работа вкъщи – 65% от столичани определят този показател като ценен момент. Докато във Варна и София залагат на удобството и качеството на основните си нужди в ежедневието, хората от Пловдив слагат акцент върху това да са модерни и в крак с тенденциите. Това предразполага живеещите в София и Варна да са по-склонни да търсят промяна, с която да подобрят удобството в живота си, докато пловдивчани си се чувстват комфортно в установения им начин на живот.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Vanya_Stereva_Valentina_Jensen_Miroslava_Georgieva[/media-credit]

С проучването Amstel в България стартира инициатива, която цели да предизвика хората да наливат повече време в качествените моменти. Time Well Spent е проект на хора, решили да отделят време на моментите, които наистина си заслужават, и да ги превърнат в значими. Пълна информация за проучването и каузата Time Well Spent ще намерите на онлайн платформата www.timewellspent.bg.

В представителното за градското население (над 100 000 жители) проучване, проведено от GfK по поръчка на Amstel в България, са взели участие хора на възраст между 25 и 50 години, живеещи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 2 седмици

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 2 седмици

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Tехнологиипреди 2 седмици

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Tехнологиипреди 2 седмици

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Tехнологиипреди 2 седмици

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Lifestyleпреди 2 седмици

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 2 седмици

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Tехнологиипреди 2 седмици

Acronis пуска ключова нова версия на решението си за виртуализиране на компютърни системи и киберзащита на периферни устройства – Acronis Cyber Infrastructure 3.0

Културапреди 2 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Tехнологиипреди 2 седмици

С апликацията E-SOS проследяваме в реално време новия опит за рекорд на Кирил Николов-Дизела

Горещо