Открийте ни и в

Събития

ДОМА Арт Фест Нордика стартира на 28-ми май

MIKA

публикувано

на

Звездата на съвременното изкуство в световен мащаб – исландецът с датски произход – Олафур Елиасон ще участва на фестивала за съвременно изкуство от северните страни ДОМА Арт Фест Нордика. Той ще бъде представен в София чрез видео инсталацията „Innen Stadt Aussen“ в галерия Индустриална 11 на 30-ти май от 18:30 ч., като събитието е част от официалното откриване на фестивала.

Олафур Елиасон е едно от най-разпознаваемите имена в света на съвременното изкуство. Художник, скулптор, архитект. Интересен при него e стремежът да направи проблемите на изкуството релевантни за обществото като цяло. Използва различни формати – скулптура, живопис, фотография, видео и инсталация. Без да се ограничава до рамките на музея и галерията, той често се ангажира с по-широката обществена сфера чрез архитектурни проекти и интервенции в публично пространство. Представя Дания на 50-то Венецианско Биенале с проекта „The blind pavilion“, а по-късно същата година, инсталира „The weather project„ в Турбинната зала на TATE Modern в Лондон. През 2012 г. създава глобалния социален проект „Little Sun” (Слънчице), акцентиращ върху темите за устойчива икономика. Последният му мултимедиен социален проект – “Moon” (Луна) е в колаборация с друго голямо име от света на изкуството – художникът от Китай Ай Вей Вей. В момента авторът подготвя своя следваща соло изложба.

„Innen Stadt Aussen“ на Олафур Елиасон, както и произведенията на останалите 39 артиста от фестивала за съвременно изкуство от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, обединени под имагинерното название Нордика, ще бъдат на разположение за посетители от 29-ти май до 20-ти юни на 13 локации в София и една в Пловдив. Изкуството и културата на Севера ще се разгърне чрез инсталации, фотографии, видео арт, обемни скулптури, пърформанси, кино, концерти, градски намеси, както и през серия дискусии и лекции, насочващи и сближаващи българската публика с манталитета и културата на народите от Нордика.

Специален акцент извън изложбената част е трансформацията на София с LEGO. Заедно с автора на проекта Ян Форман ще запълваме празни пространства в пропукани сгради с популярните цветни блокчета от 5-ти до 10-ти юни. Неочаквани срещи из града ще има и с други артисти, сред които и провокативния Макоде Линде, който идва директно от тазгодишното издание на Венецианското биенале със своя пърформанс „Чистачката“;

В рамките на ДОМА Арт Фест: Нордика ще видим още изложба-инсталация и разговор с художника Шоплифтер – работила в колаборация с исландската певица Бьорк; изложба в развитие We Love Bulgaria, в която по време на фестивала исландските артисти ще оставят всеки ден свое впечатление от България и така създадат нейн съвкупен артистичен образ; фотографска изложба от Йенс Улоф Ластхейн, посветена на бита на хората в пограничния регион между Западна и Източна Европа.

Сред важните дискусионни акценти е този за мястото на независимите арт пространства у нас и в Северна Европа. Задълбочен разговор и среща с представители на 7 от развиващите се независими арт пространства у нас и разговор-среща с популярния в медиа арт сферата – Могенс Якобсен от Дания.  И още – шведски концерт на открито на ул. Иван Вазов 9; богата кино програма и форум, посветен на Кнут Хамсун; видео арт и „честните лога“ на Виктор Херц, както и много други срещи и събития ни очакват до 20-ти юни.

[media-credit name=“Olafur Eliasson, снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“620″]OlafurEliasson_2293568b[/media-credit]

Освен основната програма, фестивалът предлага занимания и за най-малките в цял детски уикенд с игрите на децата от Нордика, анимации, приказки, елфски маски, вигвами и викингски шлемове, специална видео игра от гост артистът Мунди Вонди и много други.

Ще се опитаме да се докоснем и до вкусовете на Нордика с един кулинарен брънч на открито на 7-ми юни на зелените площи зад Хладилен Завод МРАЗ. На същото място, но в деня на Лятното слънцестоене 20-ти юни, ще закрием фестивала, чествайки един от най-популярните и обичани скандинавски празници – Midsommer с песни, танци и нордски ритуали.

Организатор на фестивала НОРДИКА е Арт фондация ДОМА.

Куратори на фестивала са артистът Войн де Войн и съоснователят на арт фондация ДОМА, Мартина Стефанова.

Всички събития от фестивала с с вход свободен, с изключение на откриващото парти на 29.05 – вход 10 лв. и официалното откриване на 28-ми май – вход с покани.

Повече информация и пълната програма на фестивала можете да намерите ТУК.

ДОМА Арт Фест: Нордика ще се проведе в датите 28.05 – 20.06 в София и Пловдив.

ДОМА 2015: Нордика се осъществява с финансовата подкрепа на Северния културен фонд, Шведски културен фонд IASPIS, Министерство на културата на Република България, НФ „Култура“, Програма „Култура“ на Столичната община, Фондация CREDO BONUM, Посолствата на Кралство Дания, Република Исландия, Кралство Норвегия, Република Финландия, Кралство Швеция в София, както и с подкрепата на Културен център и катедра „Германистика и Скандинавистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“, КИА Моторс България и др. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на Почетния консул на Исландия в София.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 2 седмици

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 2 седмици

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Lifestyleпреди 2 седмици

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 2 седмици

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Tехнологиипреди 2 седмици

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Културапреди 2 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Tехнологиипреди 2 седмици

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Tехнологиипреди 2 седмици

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Lifestyleпреди 2 седмици

Последен шанс за участие в конкурса за мобилна фотография Huawei InFocus Awards с награда 10 хиляди евро

Lifestyleпреди 2 седмици

Лидл България те предизвиква да споделиш твоето мнение

Горещо