Открийте ни и в

Lifestyle

Дубровник, пирати, крале и още съкровища по VIASAT HISTORY до края на май

MIKA

публикувано

на

Снимка: Viasat

„Дубровник: Републиката“ разказва за дипломация, шпионаж и организация на държавата. Специалното завръщане на Д-р Уилис и „Разбойници, пирати и измамници“ в три поредни съботи точно в полунощ срещу неделя, от 20 май.

Очарователната Д-р Луси Уорсли разказва историята на „Моцарт в Лондон“ на 28 май, а Д-р Джанина Рамирес се заравя в „Личният живот на средновековните крале“ в три поредни епизода всеки вторник от 23 май.

Изглежда Viasat History ще приключи учебната година с канонада от впечатляващи документални поредици.

Всяка сряда до 7 юни продължава документалния сериал в 6 части на Хърватското радио и телевизия, „Дубровник: Република“. Заснет в много филмови и телевизионни продукции, Дубровник винаги е бил уникална кино локация. Документалният сериал предлага нов ъгъл, като поставя самия град в главната роля.

3-ти епизод | 17 май Трети епизод показва пленяващата сфера на взаимоотношенията с околния свят, като се фокусира върху славната му дипломация, както и върху по-малко известния факт, че Дубровник е бил един от важните европейски центрове на шпионажа през 16-ти и 17-ти век.

4-ти епизод | 24 май Озаглавен „Системата“, 4-ти епизод показва простотата и ефективността на организация в държавата Дубровник. Още половин хилядолетие по-рано, древните жители на Дубровник вече знаели, че общият интерес стои над личния, че свободата не трябва да се продава, дори за всички богатства на света и че култът към личността поставя в опасност всички тези постулати.

Във връзка с „Дубровник: Републиката“, фото-конкурс на Viasat History за интересна, важна или отличителна снимка, свързана с историята на града ви, събира кандидатури до 21 май на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG/

Междувременно, не пропускайте специалното завръщане на Д-р Сам Уилис и „Разбойници, пирати и измамници“, вдъхновено от предстоящата премиера на „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ по кината – в 3 поредни съботи точно в полунощ срещу неделя с начало 20 май.

Малко фигури в британската история са увалавяли въображението така, както престъпниците. От разбойници-джентълмени до авантюристични пирати и неуловими градски крадци и мошеници, дръзките приключения и колорита на тези хора извън закона ги правят анти-героите на тяхното време – богатите се боят от тях, бедните им се възхищават, а писатели и творци ги почитат.

В тази поредица в три части, историкът Д-р Сам Уилис пътува по широките пътища, морета и градски улици, за да изследва подземния свят на Британия от разбойници, пирати и измамници от 17-ти и 18-ти век. Д-р Уилис показва, че те далеч не са били аутсайдери, тъкмо напротив – те са деца на своето време. Във всеки епизод той се фокусира не просто върху различен вид хора извън закона, а върху епохата. Така сериалът се превръща в хронологичен портрет на променящото се лице на престъпността през 17-ти и 18-ти век.

снимка: PR

2-ри епизод | 27 май, полунощ, събота срещу неделя по Viasat History: Пирати! Д-р Сам Уилис се отправя в открито море в търсене на безразсъдно авантюристичните пирати от златната ера на пиратство в началото на 18 век и обяснява как те са станали най-търсени престъпници в света.

В неделя, 28 май, вижте любимката на Viasat History Д-р Люси Уорсли, която проследява забравената история на младия „Моцарт в Лондон“.

Бъдещият композитор пристига през 1764 г. в града, пълен с обещания за велико музикално бъдеще, когато е само на 8 години. Разказвайки историята на странните и неочаквани преживявания на Моцарт, Люси разкрива, че животът на малкото момче в големия град не е бил никак лесен. Високите изисквания за представленията в двореца, унижението да свири лековати мелодии на пиано в лондонска кръчма, почти фаталното заболяване и постоянните въпроси, които му задават по улиците, представляват прекалено голямо натоварване за едно дете.

Лондон, обаче, ще се окаже ключов, защото тъкмо тук младият Моцарт прави своя музикален пробив и разцъфтява от преждевременно развит изпълнител в талантлив нов композитор. Люси припомня, че на британска почва Моцарт пише първата си симфония и разкрива как преживяванията му тук го вдъхновяват огромните му постижения. Но онова, което трябва да му спечели френетични аплодисменти и най-голямо признание, завършва с подозрение, интриги и обвинение в измама…

Неделя, 28 май, 16:35 по Viasat History

От 23 май, всеки вторник в 22:00 часа, Д-р Джанина Рамирес се заравя в тайните на забележителни ръкописи, поръчани от крале, и изследва средновековния свят, който те разкриват в поредица от три едно-часови епизода, озаглавена: „Личният живот на средновековните крале“. Да видим!

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Сноубордисти от световния елит пристигат в България

MIKA

публикувано

на

от

Сноубордисти от световния елит пристигат в България, за специална безплатна демонстрация в Боровец

По покана на Българската марка Stinky Socks в България пристигат двадесет внимателни подбрани сноубордиста от техния световен отбор.

По време на техния престой на родна територия, ще имаме възможност да ги видим в действие на специално организирана безплатна демонстративна сесия в Snow Park Borosport на 27-ми януари (Събота) на плаца пред х-л Рила.

Към нашата държава са се запътили карачи от всички краища на Щатите, Канада, Австралия, Норвегия и Финландия.

Освен да ги гледаме на живо, ще имаме възможност и да покараме заедно, да се запознаем с всеки един от тях, че дори и да сме на парти с тях на афтърпартито с DJ Pussy Ctrl, Jana & Bumbo.

Освен всичко покрай сноуборда на 27.01 от Stinky заедно с Canon са организирали специален фотографски курс за action и сноуборд форография с Danny Kern. Фотограф, който работи с най-големите световни сноуборд медии като Snowboarder Magazine, Transworld Snowboarding както и Японското списание Free Run Mag.

В България ще пристигнат имена като Erik Leon, Nick Dirks, Marcus Rand (Yawgoons), Jake Schaible, Andrew Brewer, Joonas Eloranta, Jessi Blackwell, Jeffy Gabrick и още много.

Повече информация можете да намерите на Facebook събитието тук. (https://www.facebook.com/events/157544251539796/)

Продължете понататък

Lifestyle

NASEKOMO: BG финалиста в глобалния конкурс Chivas Venture

MIKA

публикувано

на

от

снимка:  ПР

NASEKOMO е българският финалист в глобалния конкурс за бизнеси с кауза – Chivas Venture 2018 с общ награден фонд от 1 млн. щ. д., чрез който всяка година се подкрепят иновативни компании, използващи силата на предприемачеството, за да променят средата около себе си към по-добро. Българският стартъп, които ще представи страната ни на финала на състезанието, развива социално отговорен бизнес, базиран на технология за превръщане на органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекоми.

NASEKOMO бяха избрани да продължат към световния финал след няколко етапа, като в последния се състезаваха с още три стартиращи социално отговорни бизнеси –Checkpoint Cardio, AGNON и Jamba.

Компанията ще се присъедини към 28-те финалисти от цял свят, които първоначално ще преминат през бизнес акселераторска програма в Оксфорд, а след това ще получат възможност да представят проектите си в рамките на водещия технологичен фестивал TNW Conference в Амстердам през май 2018 г. Там амбициозните предприемачи, ще се състезават за място в челната петица, за да получат своя шанс да убедят международното жури, включващо инвеститори, предприемачи и представители на медиите, че заслужават част от наградния фонд от 1 млн.щ.д.

Националният победител

Проектът на NASEKOMO, базиран на концепцията за кръговата икономика, развива технология, която превръща органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на Black Soldier fly. В дейността си компанията използва способността на насекомите да рециклират органични отпадъци и да ги превръщат бързо и ефективно в протеини, които могат да служат за изхранване на различни видове животни. Ларвите на насекомите се хранят с отпадъците и натрупват протеинова биомаса. След обработка, биомасата се използва за храна на животни, при които ларвите са естествена част от храненето.

Така по един напълно естествен начин, екипът адресира едновременно два проблема: от една страна натрупването на органични отпадъци, които при загниването си отделят метан и допринасят за замърсяването на въздуха и от друга – растящата нужда от протеини, за чието създаване традиционните индустрии изразходват все по-оскъдните природни ресурси – обработваема земя, вода и рибен запас. Произведените от NASEKOMO протеини подпомагат и животновъдите, тъй като са по-достъпен начин за фермерите да изхранват своите животни.

„Създадохме NASEKOMO, защото дълбоко вярваме, че много от най-значимите проблеми пред обществото ни имат своите решения, които не изискват огромни бюджети, а по-скоро иновативно и нестандартно мислене. Технологията за извличане на протеини, която развиваме, е доказателство за това. И фактът, че толкова значима инициатива като Chivas Venture открои нашия проект сред десетки други ни показва, че сме на прав път. Това ни дава увереност, че и други хора споделят нашата визия за свят, в който всеки от нас носи отговорност и може да помогне на планетата ни.“ – коментира победата в местното издание Олга Марсенак, съ-основател на компанията.

На 4 април 2018 г., малко преди финала на Chivas Venture 2018, ще стартира и триседмично онлайн гласуване, на базата на което 250 хил. щ. д. от общия награден фонд ще бъдат разпредели между проектите с най-много гласове. На големия финал на състезанието през май 2018 г. международното жури ще определи между кои финалисти ще се разпредели останалата част от наградния фонд.

Допълнитена информация за конкурса: http://www.venture.bg/

Продължете понататък
Телевизияпреди 9 часа

Discovery Channel търси отговори на въпроси около смъртта на изобретателя Никола Тесла и мистериозното изчезване на част от файловете му

Компаниипреди 10 часа

Coca-Cola преоткрива категорията на студения чай с навлизането на FUZETEA в цяла Европа

Събитияпреди 10 часа

Горан Брегович сред най-добрите музиканти в бестселър на Ню Йорк Таймс

Музикапреди 10 часа

HMSU ви кани на рожден ден

Музикапреди 10 часа

Бонд. Джеймс Бонд. 18 февруари. Зала България.

Кинопреди 13 часа

Предварителните продажби на билетите за “Петдесет нюанса освободени” стартират

Културапреди 13 часа

The Chainsmokers с нов сингъл – „Sick Boy”

Кинопреди 13 часа

STANI и Dexter с официален саундтрак към филма “Привличане”

Културапреди 13 часа

Отвъд Желязната завеса на премиерата на „Сестри Палавееви по пътя към новия свят”

Музикапреди 14 часа

IAMX издават нов електронен рок албум Alive in New Light

Горещо