Открийте ни и в

Събития

Египетската свещена котка на богинята Бастет идва за първи път на изложба у нас

MIKA

публикувано

на

Egyptian-MauЕгипетски мау – свещената котка на богинята Бастет, отглеждана в древноегипетските храмове преди 4000 години, ще бъде показана за първи път у нас по време на Петата международна фелиноложка изложба на CFA. Форумът е със състезателен харатер и ще се проведе на 18 и 19 октомври от 10:00 до 18:00 в хотел Кемпински Зографски в столицата. В него ще се включат над 100 котки от десетки държави, които ще бъдат оценявани от международно жури от десет съдии от САЩ, Холандия, Финландия и Украйна.
Египетската мау е късокосместа домашна котка, запазила естествената за дивите представители на семейство Котки петниста окраска. Тази порода е отглеждана и почитана в Древен Египет и нейни изображения се срещат в древни папируси. Египетската мау е била обожествявана като се е смятало, че тя е превъплъщение на богинята Бастет, която предпазвала от страшни бедствия и спомагала за узряването на реколтата. Тези котки са били отглеждани в храмовете на Бастет, както и в домовете на египетската аристокрация, където са били считани за членове на семейството с всички произтичащи оттук привилегии.
За изложбата този уикенд за първи път в България ще бъдат показани и дългокосмест японски бобтейл – най-скъпият представител на изложението. Тази порода е популярна като “живият първообраз на световноизвестния анимационен герой Hello Kitty”. Най-характерната черта на японския бобтейл е малката, по-скоро заешка опашка, която има само два прешлена. Породата е древна, произхожда от Япония и е високо ценена там от векове. Вярването е, че за разлика от котките с нормални опашки, бобтейлът има добър дух и носи късмет. Това са едни от най-податливите на дресировка котки, които лесно могат да бъдат научени да изпълняват номера и да донасят предмети.

Dulgokosmest_Japaneese-Bobtail

дългокосмест японски бобтейл, снимка: PR

Макар и древна, породата е сравнително рядка, като се отглежда в ограничен брой развъдници по света. Eдин от тях от този месец вече ще бъде локиран в България. Три японски бобтейла, в това число и дългокосмест японски бобтейл, пристигнаха от световноизвестния холандски развъдник Henny Wintershoven не само, за да участват в програмата, но и за да сложат начало на развъдна програма у нас. Тя ще се проведе във водещия развъдник Grand Oray, който през лятото се премести от Русия в България и има амбицията да селектира и отглежда различни премиални породи. Така се очаква страната ни да се превърне в център за развъждане на елитни котки в региона.

На петото издание на CFA изложбата ще дефилират още представители на пoродите персийски, британски късокосмести, екзотик, сфинксове, мейн-кун, абисински, шотландски клепоухи (скотиш фолд), американски късокосмести, девон и корниш рексове и бурмански. Всички участници преминават през специална подготовка – изкъпване с първокласна козметика и специфичен за всяка порода грууминг (фризиране), за който всеки развъдник има своя тайна. Състезателите са добре подготвени за представянето си на ринга, като се подбират представители с благ нрав, подходящи за участие в изложба, за да покажат най-добрите характеристики на породата си. Категорично изискване е всички да са ваксинирани.
Входът за събитието е безплатен за деца до 7 години, за деца до 14 години и пенсионери ще бъде 3 лв., а за възрастни – 5 лв. Билетите се предоставят на място.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

EDMпреди 4 седмици

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Tехнологиипреди 4 седмици

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Музикапреди 4 седмици

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Tехнологиипреди 4 седмици

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Кинопреди 4 седмици

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 4 седмици

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Културапреди 4 седмици

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

Телевизияпреди 4 седмици

“Джереми Уейд: тъмни води” с премиерни епизоди по Discovery Channel

Lifestyleпреди 4 седмици

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Музикапреди 3 седмици

Кygo & Whitney Houston: ‘Higher Love’

Горещо