Connect with us

Tехнологии

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Avatar

Публикувано

на

София, 30 юли 2019 г. – Американската софтуерна компания МенторМейт съобщи, че броят на служителите ѝ в България вече надхвърля 500 души, а това създава отлични възможности за кариерно развитие и работа по разнообразни проекти за клиенти в сфери като здравеопазване, финанси и образование.

Когато става дума за разрастването на МенторМейт, Стефан Цанев, VP of Operations, смята, че фокусът не трябва да пада единствено върху броя, а и върху качеството на тези повече от 500 човека в българските офиси на фирмата. “Ние сме компания, която винаги е растяла изцяло органично човек по човек и клиент по клиент, и за да сме успешни в този растеж, не правим компромиси с качеството. Ето защо това постижение е резултат от работата на всички колеги, които създават качествен софтуер за нашите клиенти.” 

МенторМейт отваря първия си офис в България в малък софийски апартамент с 15 служители през 2006 г. Тринадесет години по-късно компанията вече има пет офиса в страната – в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Русе, и е третата най-голяма фирма за софтуерни услуги по данни на jobs.bg и dev.bg. 

Според Цанев един от основните двигатели на бурния растеж е това, че всички мениджъри в компанията са технически лица. “Започвайки от мен и минавайки през целия мениджърски екип в България, всички до един сме създавали софтуер, преди да поемем по-ръководни позиции. Това ни помага да поддържаме правилната фирмена култура и да не мислим за хората като служители, а като членове на един и същ екип,” споделя той. 

Advertisement

Жени Кючукова, Director of Quality and Process, добавя, че поддържането на баланс между senior и junior позиции е от голямо значение за плавното разрастване на бизнеса. В момента специалистите на senior ниво съставляват почти половината от служителите в България, докато тези на mid и junior ниво са 33% и 19% съответно.

За стабилния растеж на компанията допринася и разширяването на User Experience (UX) услугите, които предлага, в световен план. В контекста на този стремглаво развиващ се технологичен сектор екипът на МенторМейт, разпределен между офисите в България и този в Минеаполис, продължава да прибавя таланти. По думите на Джей Милър, VP of Sales and Marketing, друга голяма стъпка в развитието на фирмата в тази посока е UX конференцията Elevate Design, която МенторМейт организира в София през месец май. 

Друга важна стъпка за компанията през 2019 г. е и създаването на Cloud Center of Excellence, чийто екип е специализиран в изграждането на сигурни, устойчиви и скалиращи инфраструктури, базирани върху Public Cloud. Тази година МенторМейт стана Advanced Consulting Partner на Amazon Web Services (AWS), a на 15 август ще бъде домакин на еднодневно практическо обучение, водено от solution архитекти от AWS.

Конкуренцията в софтуерните услуги е ожесточена, но същевременно подтиква компаниите да се променят към по-добро и да бъдат винаги на една честота с новостите в областта. “При такъв бурен растеж и такова ниво на конкуренция ние винаги сме били на върха на вълната и за да останем там, влагаме постоянни усилия,” казва Цанев. Той очаква компанията да продължи да расте и в следващите пет години да е надхвърлила 1000 служители, да е разработила още над 1000 софтуерни продукта и да е разширила географското си присъствие от гледна точка и на клиенти, и на офиси. Според него обаче най-важното е МенторМейт да успее да адаптира себе си и културата си към новия мащаб.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement