Открийте ни и в

Събития

Започва национален отворен форум за младите в театъра „Следата“ 2015

MIKA

публикувано

на

Второто издание на „Следата“, инициатива на Университетски театър – НБУ, ще се състои между 7 и 11 май 2015 г. Провокирана от нуждата за постоянен и задълбочен дебат над възможностите за реализация пред завършващите театрално образование, „Следата“ предлага образователна платформа с паралелно представяне на дипломни спектакли от всички театрални висши училища в страната.

В образователната програма ще се включат лектори като Кристоф Кнох, председател на Обединението на независимите артисти в Германия, основател на центъра Мика Мока в Берлин и международен експерт в развитието на независими артистични пространства; проф. Алба Симина Станциу, представител на едно от най-големите културни събития Балканския полуостров – Международният театрален фестивал в Сибиу; както и танцьорът и хореограф Рамона Галкина.

От българска страна в образователната програма ще се включат експерти и утвърдени професионалисти, които ще проведат различни ателиета, засягащи театралната професия.

„Необходимост и възможности от легитимация на съсловието“ е заглавието на ателието поверено на актьора и председател на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев. Освен юридически препоръки към младите актьори и режисьори, ще се дискутират възможностите за бъдещи проекти, изборът между „щат“ и „свободна практика“ и т.н.

В рамките на работилницата „Как да се подготвим за кастинг или всичко, което трябва да знае актьорът, за да получи ролята“ режисьорът Мартин Киселов  ще представи различни техники за успешно преминаване на кастинг. Мартин Киселов има богатият международен опит в киното и театъра и ще сподели важни насоки, свързани с предварителните прослушвания, съществена част от актьорската професия.

Съществена част от работната артистична ситуация в Европа е свързана с необходимостта от познаване и достигане до средства по различни проекти. „Да направим идеите си видими“ е именно практическо ателие, което цели да покаже най-важните характеристики при писането на проекти и излагането на творческа идея. Ателието ще бъде ръководено от доц. д-р Елена Благоева, културолог, специализирала Европейска интеграция в Европейския колеж, Брюж и Международни връзки в Институт „Отворено общество“, Будапеща.

Проф. Анастасия Савинова-Семова, преподавател и дългогодишен ръководител на катедра Сценическо движение в НАТФИЗ, ще води ателието „Актьор и маска“. Проф. Савинова разработва собствена система  за работа с театрална маска.

Как въздействат върху тялото емоционалната експресия и актьорското представяне ще е темата на ателието „Психо-физическа подготовка на актьора за работа“, водено от Радослав Щерев.

В ателието „Може ли да се развива креативността?“ психологът доц. д-р Емилия Алексиева дава в отговор различни техники, които провокират креативното мислене.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2015 г.,

Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет и с подкрепата на Гьоте-институт, София.

“Следата” е инициатива на Университетски театър, НБУ.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Културапреди 10 часа

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

EDMпреди 10 часа

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Музикапреди 10 часа

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Кинопреди 10 часа

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 22 часа

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Tехнологиипреди един ден

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Lifestyleпреди един ден

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Tехнологиипреди един ден

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Tехнологиипреди 5 дни

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Tехнологиипреди 5 дни

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

Горещо