Открийте ни и в

Култура

Зашеметяващата история в „Погребални обреди“ е по действителен случай

MIKA

публикувано

на

През 2011 г. Хана Кент печели наградата на Австралия за непубликуван ръкопис с романа „Погребални обреди“(ИК „Литус“). Книгата мигновено става бестселър. Номинирана е в редица литературни конкурси и от раз печели 10 награди.

Сюжетът, проследяващ действителен случай, е основан на щателно проучване на документални свидетелства. Книгата разглежда историята на младата Агнес, обвинена в брутално убийство през далечната 1829 г. в Исландия. Тя е осъдена на смърт – последната публична екзекуция, извършена на острова. По това време в страната няма затвори, затова е изпратена да прекара зимата във ферма на север. Селяните са ужасени от перспективата да приютят престъпница и напълно изолират Агнес. Единствено Тоти – млад свещеник – разговаря с нея и се опитва да я разбере. С наближаването на фаталния ден фермерското семейство ще открие другата страна на историята на осъдената и в сърцата им отекват думите й:

„Няма значение, че си се опитал да постъпиш възможно най-добре. Няма значение, че самата ти същност шепне „не съм такъв, какъвто казвате!“ – това какво мислят хората за теб определя какъв си.“

„Погребални обреди“ е разтърсващ роман за личната свобода, за готовността да рискуваме всичко за любовта и за ежедневната битка за оцеляване на фона на студения исландски пейзаж. Действието тиктака в ритъма на фермата, където Агнес прекарва дните си на фона на исландската зимна пустота. Изящният и пъстър език на Хана Кент отнася читателя насред смразяващите полета и тежкия исландски бит от началото на XIX в. Авторката възкресява миналото и умело представя белезите на бедността, глада и самотата… Изумително жива, това е изпълнена със страдание приказка за раздвоение между преданост и предателство, разказана от сърце. През цялото време си погълнат, а накрая ти разбива сърцето. Ето какво казва за нея критиката:

Изключително добър дебют… Оказваш се омагьосан… Кент е провела грандиозно проучване и е превърнала резултата в произведение на изкуството.
Литъръри Ривю

За написването на книгата авторката споделя:

Пристигнах в Исландия през януари и дните бяха сковани от мрак по 20 часа в денонощието. Нямаше нито едно дърво. Къщите в градчето бяха заложници на снега, а в далечината Северният ледовит океан срещаше небето в пълна забрава. Сякаш бях накрай света.

След невероятния си успех Хана Кент се е посветила на втората си книга, чието действие се развива в Ирландия. Очакваме в планирано нейно пътуване до Европа авторката да посети България

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Горещо