Открийте ни и в

Знаменитости

За бежанските лагери, терора и репресиите в Турция – писателката Мелтем Йълмаз пред Bulgaria ON AIR

MIKA

публикувано

на

Мелтем Йълмаз, снимка: Bulgaria ON AIR

Турската журналистка Мелтем Йълмаз говори открито за проблемите на южната ни съседка пред Bulgaria ON AIR. В последната си книга 32-годишната писателка описва условията, в които живеят бежанците в Tурция. Къде е мястото на жената там, какво е да живееш сред постоянни терористични атаки и трудно ли се казва истината в такава държава? С Мелтем Йълмаз разговаря репортерът Михаела Карабельова.

Тя е само на 32, но вече е успяла да се докосне до най-наболелите проблеми на Турция. Години наред отразява проблемите на наркозависими, изоставени деца и хора, пострадали от насилие. Днес Мелтем Йълмаз се осмелява да говори открито за жестоката реалност в бежанските лагери в Турция. Историята на една сирийка я кара да създаде „Сорая“ – книгата, често сравнявана със световни бестселъри.

Мелтем Йъмлаз: – Бях първият журналист, който говори за бежанците в Турция. Обиколих пограничните райони, където живеят те, както и големите градове, където също се заселват – улиците, магазините, и накрая отидох в бежански лагер.

Михаела Карабельова.: Колко време прекарахте в бежанския лагер?

М. Й.: Всъщност, в Турция е забранено да се влиза в тях. Но преди това получавах много данни и отчети за бежанските лагери, научих за ширещия се в тях произвол, за изнасилвания и прочие престъпни деяния. Имах много сигурни източници, от които научих всичко. Дори един час ми беше достатъчен, за да разбера каква е действителността – защото това, което се опитват да изкарат като нормален живот, изобщо не е такъв. И най-важното, което не излиза навън, е действителността. Много жени има в тези лагери… млади жени и повечето от тях имат една единствена възможност да се отърват от лагера – и тя е ако се омъжат. Те не знаят какво бъдеще ги очаква и в някои райони средата не е никак подходяща за тях. Когато децата чуят, че прелита самолет, хукват да се крият в палатките. В тези лагери няма нищо друго освен трагедия и драма.

М. К.: Къде е мястото на жената в Турция?  

М. Й.:  Промени се, само че в негативен смисъл, защото през последнтие десет години се забелязва бум на престъпност срещу жени. Според мен във всяка една област на Турция жената е потистната.

М. К.: Вие като жена в Турция не се ли страхувате да говорите толкова открито за проблемите, които има?

М. Й.: Вече няма от какво да се страхувам, защото вече за Турция арестите, затворите, притискането до ъгъла са ежедневие. В началото всички се страхувахме, но вече няма какво да губим. Много наши колеги са в затворите и сега пред нас има два пътя – или да кажем истината на висок глас, или да се подложим на цензура и да се правим, че всичко ни е наред.

Първите си стъпки в журналистиката Мелтем прави във вестник „Джумхуриет“, а след преврата голяма част от нейните колеги са в ареста.

М. Й.: Сега работя в друг голям опозиционен вестник, но забелязвам, че всички журналисти от опозицията са под натиск. Спират ни рекламите… Не са лесни продажбите и не рядко ни отказват достъп до държавните учреждения. Отвсякъде се опитват да ни отрежат жизнените източници, а ние се опитваме да оцелеем. Правим големи саможертви… например работим с много ниски заплати и на няколко места.

Мелтем не се страхува да говори открито за ситуацията, в родината си и коментира остро масовият бой в турския парламент.

М.Й.: За съжаление напоследък все по-често се налага езикът на силата и това вече не е само менталният език на силата, а физическият. В момента турската политика се поляризира твърде много, стига се до разделение на хората и прослойките, вече тези юмручни боеве станаха толкова привични. С много мои колеги смятаме, че е крайно време да се сложи край на подобно отношение.

М.К.: Вие специално казахте, че живеете в Истанбул, който обаче през последните няколко месеца беше подложен на редица атентати.

М.Й.: Много скоро на 300 метра от дома ми избухна бомба. В този момент гледах филм по телевизията… и това означава само колко много сме свикнали със ситуацията. Ние сякаш живеем в някакъв филм, сякаш това не е действителният живот, а го гледаме на кино и, разбира се, че се страхуваме. Още повече, че не се знае кой е източникът на тези терористични актове. Хората се страхуват, една от най-големите улици в Истанбул стана твърде неоживена. За новогодишната нощ много места останаха празни. Вие знаете какво се случи в нощния клуб „Рейна“… няма как да не се страхуваме от тероризма.

Въпреки това 32-годишната писателка смята, че бягството не е изход – за това е избрала да продължи борбата си в Турция.

М. Й.: Струва ми се, че съм свикнала с този живот и едва ли бих могла да живея на друго място. Според мен напускането на страната не решава проблема, не е изход. Аз обичам борбата и възнамерявам да се боря докрай.

М. К.: Коя е следващата история, която бихмте разказали в книга?

М. Й.: Вече имам такава история. Това е версията на Сорая в големия град. Разказва за една жена, която е била насилена в детството си и се бори за оцеляване.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Solar Christmas 2017

Lifestyle

Световните звезди премахват любовни татуси с лазер

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Когато настъпи раздяла сред представителите на шоубизнеса, разтърсващата любов понякога оставя след себе си разбити сърца и омраза, съпроводени с шумни скандали, които дълго след това са сред най-акуталните теми в светските медии.

Но неприятните спомени на екс любовните двойки, като в сценарий на касова филмова продукция, не са единствените, които остават завинаги след раздялата.

Според статистиката една немалка част от влюбените сред популярните личности татуират инициалите на любимия/та си или друг татус, който по някакъв начин напомня за връзката. Когато това се случи, при раздяла татуировката остава заедно с неприятния или нежелан спомен за човека.

Това е проблем, чието решение липсваше до преди няколко години, когато за отстраняване на татуировки се стигаше до прилагането на недопустими методи от гледна точка на естетичната дерматология, като процедури с киселина, хирургическа намеса и дори дермабразио.

Днес след появата на неинвазивните (безкръвни) лазерни уреди като PicoSure, които отстраняват абсолютно безболезнено татуировки, нещата придобиват друго измерение. Американският революционен уред, съчетал в себе си най-новите технологии, закратко се превръща в ефективен лек срещу любовните спомени и безспорен хит сред богатите и известните.

Типичен пример за звездна раздяла с необходимост от премахване на татуировка е тази между Бионсе и Джей Зи. Бионсе реши да заличи сватбената си татуировка след връзката си с Джей Зи, който според слуховете й бил изневерил и всеки спомен за него носел болка в живота на най-продаваната поп изпълнителка. Въпросният болезнен спомен се намираше на безименния пръст на звездата и представляваше римското число 4, което символизира тяхната годишнина, както и рождените им дати (4 декември-Джей Зи, 4 сепември-Бионсе).

снимка: Инстаграм

Друга любовна раздяла по холивудски остави след себе си татус с името на Дженифър Лопес. Става въпрос за романса с рапъра Дрейк, който след връзката си с латино дивата обеща да премахне татуировката си и така да докаже любовта към новата си половинка Риана.

Има случаи и в които звездата дори да не желае да премахне татуса си, това се превръща в условие на новата любов. След раздялата си с Каручи Тран, на ръката на рапъра Крис Браун остава завинаги образа на лицето на своята екс любима. Но след като влиза в интимна връзка с Риана, тя държи татуса да бъде прамахнат, като директно му заявява : „Не можеш да имаш лицето на Каручи на ръката си, ако ще си с мен.“ Понякога е въпрос на чест, примесен с ревност, а тогава се намесват лазерните уреди, които спасяват връзки като тази.

снимка: ПР

Риалити звездата Клои Кардашиян пък премахна завинаги с лазер татуировката на кръста си от тинейджърските си години с надпис “Daddy”. Според слуховете, татусът бил свързан с важна за нея любов от миналото, а според други с нейния баща, който стана популярен със смяната на пола си. След премахването на татуса си, Клои неведнъж е съветвала своите по-малки сестри Кендал и Кайли да не првят грешката да татуират тялото си. Изглежда обаче, те не са се вслушали в съвета й, защото скоро след това и двете се татуираха. Кендъл си изрисува малка бяла точка на средния пръст, а Кайли бе забелязана с малко червено сърце, татуирано на горната част на лявата й ръка.

*Източник на част от материалите:hollywoodlife.com

Продължете понататък

Lifestyle

Йордан Йовчев срещу Pavell & Venci Venc’ в Драконова надпревара

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

На 17 септември най-мащабната инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот „Живей Активно!“, организирана от Нестле България с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Община Пловдив, ще предизвика пловдивчани да се включат в една необичайно енергизираща надпревара. Наред с множеството активности, разпръснати из целия град, едно от най-емблематичните средища на спорта в Пловдив – Гребната база, ще бъде домакин на първата Живей Активно! Драконова надпревара. Новите атракционни драконови лодки ще се впуснат в невиждано състезание по гребния канал. Начело на двата отбора ще застанат олимпийската легенда Йордан Йовчев и музикалното дуо Pavell & Venci Venc’. Точно в 13:00 ч. на новите драконови лодки ще се качат капитаните, заедно с подбран отбор, и в епичния сблъсък ще излъчат носителя на драконовото отличие Живей Активно! 2017.

За да се присъединят към някой от двата звездни отбора, феновете трябва да покажат как живеят активно на фейсбук страницата на инициативата, а капитаните на двата отбора ще изберат своите съотборници сред тях.

снимка: ПР

В рамките на тазгодишното издание на „Живей Активно“ пловдивчани ще имат възможността да станат част и от редица други спортни активности и да ги споделят с най-близките си. Сутринта на Пеещите фонтани ще се съберат ентусиастите със скейт и ролери, а пред Общината ще бъде организиран пешеходен марш с Евгени Иванов-Пушката, Тити Папазов и Владо Николов. Йордан Йовчев и Любомира Казанова ще бъдат с колела пред Народната библиотека „Иван Вазов“ за велошествие.  На стадион Пловдив на Гребната база Тезреза Маринова и Plovdiv Run ще бягат 5 километров маратон, а след това ще се включат в различни спортни предизвикателства. В парк Лаута стопани и кучета ще тичат в първото пловдивско издание на маратон за кучета, предвождани от професионалния треньор Асен Аролски от AATraining.

Официалното откриване ще се състои от 10:00 на площад „Централен“ с участието на плеяда от български спортни и музикални звезди.

Повече информация за събитието и активностите могат да бъдат намерени на Facebook страницата на ЖИВЕЙ АКТИВНО! и на: http://www.jiveiaktivno.bg/.

Продължете понататък

Горещо