Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Култура

За първи път в София показват ренесансови гравюри на Агостино Карачи

MIKA

публикувано

на

Гравюри  от 16-ти век на малко познатия у нас италиански ренесансов художник Агостино Карачи (1557-1602) имат възможност да видят столичани и гостите на София в музикален център “Борис Христов”. Те са притежание на Борислав Моянов, който за пръв път показва пред широка публика някои от любимите си творби. Поводът на изложбата е 50-годишният юбилей на колекционера, който избра нестандартен начин за отбелязване на рождения си ден – отново сред изкуство. Присъствието на гравюрите е елегантен контрапункт на съвременното изкуство.

Изложбата, която е под очарователния надслов „Без лак или като на шега /No polish or like a joke”, е отворена всеки делник от 11.30 до 17 ч. или след предварителна договорка и ще продължи до 16 октомври 2015 г.  Редом до Карачи застават творби на скулптора Красимир Трендафилов – Ботрен, платна на 33-годишния художник от София Станимир Генов и на 26-годишния бургазлия Свилен Генов.

Йово Панчев, който дистанционно се включи в организацията на проекта вече сподели: „Тази необикновена по вид и необичайна по род изложба представя не толкова авторите, които включва, колкото своя инициатор. Борислав Моянов, отбелязва една своя годишнина чрез оригинален за сцената ни жест – споделя с приятели и публика изкуство, което му харесва. Обграден от работите на художниците Станимир Генов, Свилен Генов, Красимир Трендафилов – Ботрен и произведенията от сбирката си, Моянов ни запознава със себе си в своеобразен портрет. Необичайна по род, без лак или като на шега, изложбата представя работи в огромен визуален и концептуален диапазон и в същото време, в човешка близост и зряла умереност. С колоритната и пластическа екзотика, в комбинацията между различните по начин на постигане абстракции на съвременните автори и класическите сюжети на италианските ренесансови гравюри изложбата постига ексцентричен баланс.”

Изложбата бе открита с концерт класическа музика, в прекрасното изпълнение на  Венета Нейнска  – пиано, Доротея Доротеева – сопран, Атанас Кръстев – чело и Ян Дунев – тромпет.

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”960″]No Polish or as a Joke_Opening[/media-credit]

Вместо визитка:

Борислав Моянов има дългогодишен професионален и управленски опит във финансовата сфера, банково реструктуриране и международен проектен мениджмънт. В момента е финансов консултант, живее между София и Виена. Меценат и ценител на изкуството. Определя себе си като „мечтател и реалист.”

Софийският скулптор Красимир Трендафилов – Ботрен не обича светлината на прожекторите. Неговите творби красят знакови места  в родината – пластиката „Аз, Буки, Веди” край входа на НДК, 4-те месингови сокола, които пазят Черния мост над р. Огоста, Монтана и много още. Автор е на статуетката „Св. Св.Кирил и Методий”, която се връчва от директора на НДК на различни дейци за цялостен принос в културата.(Последният й носител е Райна Кабаиванска). Участвал е в множество изложби у нас и по света – Виена, Париж и др. „Произведенията на Ботрен не подлежат на описание, те трябва да бъдат видени. Предизвикани са от чувства, не от случки”, категорични са ценители на неговото творчество.

Художникът Свилен Генов (www.genov-art.com) е завършил „ Изящни изкуства – Живопис” във ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий”. Специализирал е живопис и рисуване във “Accademia Ligustica di Belle Arti di Genova” – Генуа, Италия. Участвал е в множество общи изложби. Работи в сферата на маслената живопис, ръчната хартия и акварела. Техниката , която използва за създаването на картините си е на базата на ръчната хартия. В нея той не използва никакъв вид боя и е изцяло доразвита и променена в една уникално нова технология  без аналог.

Станимир Генов (stanimir.eu) е роден през 1982 в София. Завършва живопис при проф. Божидар Бояджиев в Национална художествена академия в София.  Печелил е награди, сред които: Награда от Международна фондация Св. св. Кирил и Методий, София, 2006; Номинация за наградата за съвременно българско изкуство на Мтел, София, 2009; Номинация за наградата Гауденц Б. Руф, София, 2008, 2011. Сред самостоятелните му изложби са: „Извинете, галерия Пистолет”, София, 2008; „Мажор-Минор”, галерия Пистолет, София, 2010; „Ясно, The Fridge”, София, 2011, „Картини”, 2012 в Юзина и „Изложба, 2015” в Художествена галерия – Кюстендил. Негови творби са собственост на СГХГ, МВнР, частни колекции в Европа и България. Има десетки участия в изложби в България и чужбина.

Йово Панчев е завършил културни изследвания в университета МакГил, Монреал, Канада. Със завръщането си в България започва да се занимава със съвременни и изпълнителски изкуства като арт мениджър и куратор. Основава единственото по рода си независимо арт пространство в стара фабрика в столичния квартал Павлово – Studio Dauhaus, което след събарянето на фабриката се превръща в платформа за независима култура и съвременно изкуство. Съорганизатор на фестивала на пърформанса “Sofia Underground” (с Руен Руенов) от 2007г. Куратор и организатор на различни по вид културни събития от 2006г насам. Носител на наградата за кураторски проект на Фондация „Св.св. Кирил и Методий” за 2010 г.

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”1024″]Krasimir Trendafilov - Botren_ Svilen Genov_ Staminir Genov_lo[/media-credit]

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

Неиздавана книга на Джани Родари излезе на български

MIKA

публикувано

на

от

Страховити пирати, избягал неаполитански затворник, венециански търговец-скъперник и кльощав несретник на име Арлекино се впускат в шеметно и комично приключение из страниците на „Призрачната гондола“ (ИК „Сиела“) от големия разказвач Джани Родари. Книгата, която не е издавана на български до момента, съдържа множество цветни илюстрации от художника Дамян Дамянов.

Небивала комбинация от (не)бивали събития среща група колоритни герои, които се втурват в средиземноморско приключение край бреговете на Италия в навечерието на Коледа през „хиляда шестстотин и някоя си година“. На страниците на непубликуваната у нас досега комедия дел артеПризрачната гондола“ от Джани Родари се натъкваме на повече от разнообразна палитра от образи, кой от кой по-пъстроцветен!

Докато търси какво да сложи в празния си стомах изгладнелият Арлекино попада случайно на маскирания венециански търговец Панталоне, който търси сина на багдадския халиф, за когото се очаква да е избягал от венецианския затвор Пиомби. Същият е издирван и от прочутия пират Али Бадалук, който наближава Града на гондолите на борда на кораба „Султанска брада“ в компанията на страховития си екипаж. Междувременно известният италиански капитан Тарталя поема към Ориента на борда на своя „Сан Марко“ – най-красивия кораб из Средиземноморието – също по следите на принца!

Кой капитан ще успее да стигне до избягалия принц пръв? Ще се оправят ли героите в бърканицата от разменени самоличности? И ще успее ли Арлекино да се измъкне невредим от пиратите… и да сложи в джоба си несметното съкровище, обещано от халифа на спасителя на сина му?

А когато в историята се намесват още прислужницата на Панталоне – Коломбина, неговият наскърбен племенник Линдоро, непрестанно преживящият хляб юнга на борда на „Сан Марко“ Маняпан, неаполитанският просяк Пулчинела, обърканият директор на затвора и няколко тъмничари, които намират удобно оправдание да не идат на работа – тогава венецианският карнавал наистина е в разгара си! Читателят трябва само да сложи маска и да се гмурне в тази непревеждана досега книга от любимия детски автор на поколения наред не само в Италия, но и по света.

Преводът на „Призрачната гондола“ от италиански е на Иво Йонков, а ориенталският дух и пъстротата на комедия дел арте са уловени от художника Дамян Дамянов както на корицата, така и в прекрасните цветни илюстрации към българското издание.

Продължете понататък

Галерия

Луис Басат се завръща в България за изложба в Националната галерия

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за oткриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“, която ще представи част oт произведенията от колекцията в Националната галерия, Двореца,  от 1 март до 9 април 2018. За създаването на една от най-значимите колекции за съвременно изкуство, известният рекламист ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер“ на 28 февруари от 18 часа в изложбената зала на Roca – Експо Баня София. Събитията са основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата включва 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век, като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър Калдер, Анди Уорхоу и Кристо. Те ще бъдат представени лично от колекционера и от посланика на Кралство Испания в България Франсиско Хавиер Перес-Грифо и де Видес в официално откриване на 1 март от 18 часа.

В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат” – един от най-представителните фондове с ключови произведения от историята на изкуството на XX век. От 1973 насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над три хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанското изкуство от периода  след Гражданската война до наши дни. От 2009 седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството „Музей за съвременно изкуство в Матаро“ и „Колекция Басат”. Намира се в сградата „Нау Гауди”, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883.

Това е четвъртото посещение на колекционера в България. В края на 2016г.  той пристигна с 33 творби от личната си колекция на изложба в Националната галерия, Квадрат 500. Тогава той представи и последната си книга „Креативността“ на отворена лекция в Аулта на Софийския университет, на която присъстваха над 400 студенти, журналисти и професионалисти от рекламния бизнес. На тържествена церемония в Министерство на външните работи Луис Басат получи и отличието “Посланик на добра воля” от заместник-министъра на външните работи Румен Александров.

Луис Басат е един от най-известните испански рекламисти и колекционери. Семейството му е със сефарадско-еврейски корени и произхожда от Шумен. През 1912 се мести в Истанбул, минава през остров Корфу и се установява в Барселона. На 24-годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 основава рекламната агенция Bassat & Asociados, днешната Bassat Ogilvy, част от Ogilvy & Mather Group. Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992, носител е на над 400 награди в областта на рекламата. През 2004 името му фигурира в списъка на „Най-влиятелните мъже в рекламата”. През 2006, когато навършва 65 години и се пенсионира, Bassat Ogilvy е първа сред рекламните агенции на Иберийския полуостров.

Проектът се осъществява по инициатива на Институт Сервантес и Посолството на Испания в партньорство с Националната галерия в София,  Рока България, УниКредит Булбанк, Ogilvy Group Bulgaria и Фондация „Отворени изкуства“ и със  сътрудничеството на Столичната община.

Програма на събитията от посещението на Луис Басат в България:

/1 март, 11 часа – Национална галерия, Двореца, Бална зала, (пл. „Княз Александър I“ № 1)

// Пресконференция

/ 1 март, 18 часа – Национална галерия, Двореца,  (пл. „Княз Александър I“ № 1)

// Официално откриване „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Изложбата продължава от 1 март до 9 април 2018

/ 28 февруари, 18 часа – изложбената зала Roca – Експо Баня София

// Лекция „Животът на един колекционер“

Продължете понататък

Горещо