Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Фестивал

Изкуство в нестандартни локации за десетата годишнина на 
Водна кула арт фест

MIKA

публикувано

на

Изкуство в нестандартни локации ще предложи на своите посетители и 10-тото издание на Водна кула арт фест. Добил популярност именно със социализирането на изоставени и занемарени публични пространства /като Водната кула в кв. Лозенец/, фестивалът стартира своето десето юбилейно издание на 16-ти юни, стремейки се да представи в нов контекст, места, характерни с друга обществена функция.

Сграда „Хладилно депо“ на територията на Вагоно-ремонтен цех „Подуяне“, ул. Майчина слава №2, София, ще вдигне завеси в напълно нов облик на 17-ти юни, където за откриването от 19:00 ч. българската артистка Дарена Георгиева ще посреща гости, готови да творят върху влаков вагон; Доминик Бонаржий от Франция ще представи своя движенчески пърформанс „Sui Generis/Единствен по рода си/, използвайки три костюма, скроени от парашут. Сред представените артисти там са и Антония Табакова от България текстилни композиции; Галина Димитрова и Ваня Сулева – видео и инсталация, както и Челси Куун и  Джули Стопър от САЩ с акция „Континуум“ и видео инсталация „Гнездо“ и японката Такако Ямагучи – скулптура.

Проектите на тази локация се осъществява със съдействието на ръководството на Поделение за Товарни превози София, към „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]Rosena Petkova_Samotna Zemia, samotni hora[/media-credit]

Вагоно–ремонтен цех в Перник – разпределителна, в съдействие с Община Перник, ще посреща гости за еднодневна акция на 21-ви юни от 19 ч.„Добре дошли в Перник, САЩ!“, където Перник ще бъде първото населено място от България, участващо в международна акция по побратимяване на два града в проекта „Градове близнаци“. За „град близнак“ на Перник, България е избран Чарлзтаун, Западна Вирджиния, САЩ, споделяйки общи принципи: и двата града споделят историята на минното дело, което е и причината за индустриалния им подем; празнуват по традиционни фолклорни начини с фестивали, популяризиращи този фолклор /Чарлзтаун с фестивала на традициите на апалачите, а Перник – с фестивала Сурва/; намират се на около 45-60 минути от столичните градове. Сайтът www.pernikusa.org отразява процеса по „побратимяване“, както и специално създадена Facebook страница, където двата града могат да си „общуват“: . Проекът е дело на Ан Вешински, САЩ и Арни Гудмондсон, Исландия, които се запознават на миналогодишното издание на Водна кула арт фест.

Сред представените артисти в депо Перник са и Елена Панайотова, България – акция с масло, Руслан Беров – също от България с холограмен концерт, както и Катя Росел от Франция със своето видео „Ликуване“.

Паркът в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“ – Курило на 19-ти юни ще бъде нетипичното пространство, където изкуството ще се стреми да съдейства за връзката пациент-лекуващ чрез ателиета от България на Братан Братанов по мотода буто-фу, арт терапия от Евгения Ботева. Ленд арт инсталации от Теодор Нанев, видео прожекции от Мая Йоцова, фото-стена – „Агенция Швимер“, Германия/България, „Пикник в бяло“ от Катя Стойчева и музикално изпълнение на чело от Надя Лаурейро съпътстват еднодневната програма там.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]Harumi Shimazu_1_photo by Tsenimir Chapanov[/media-credit]

Интересна градска намеса ще направи артистът от Япония Йорико Номюр, която ще осъществява културен обмен чрез своята „Будка за обмен на приятелства“. От 16-ти до 18-ти юни тя ще бъде сред гостите на Фабрика 126, а от 20-ти до 25-ти, следобедно време, хората ще могат да я срещнат на столичния бул. „Витоша“, както и в градинката пред Народен Театър „Иван Вазов“.

Сред останалите локации в програмата на десетгодишното издание на фестивала е Фабрика 126, бул. Мария Луиза №126, която ще посреща гости и официални лица на откриването на 16-ти юни от 18:30 ч. Сред представените там артисти там са Йоаким Стампе и Чуйя Чия от Швеция, с над 100 пърформанса на тема екология в биографията си; Мартин Матю от САЩ със своето интерактивно типи; пърформанс-изненада за десетия юбилей от артистичното дуо от Норвегия „The Heartists“, лечебен пърформанс с български розови листа от Джини Сайкс, САЩ; както и пространствени инсталации от Харуми Шимазу и Кийоко Фуживара, Япония; музикална импровизация също от Япония на Йошимото Юмико и видео-инсталация от Бразилия на Фабио Луиз Аморал. След официалната част, на която всеки е поканен, следва и богата музикална програма с българските музикални формации Bedlam club, Rosenquarzexpress, < CHEAPTRiX > и диджеи от Artmospheric crew. Вход свободен.

В SOHO, ул. Искър №4, на 18-ти юни фестивалът посреща гости с видео пърформансът „Сладък мед“ от Летисия Муньоз, Испания, представя още Радина Стоименова от България, канадецът Стенли Феврие от Канада с акцията „Картофът и Пола“, както и показва изложба на плакати от културни мероприятия от Агниежка Зиемишевска и Мартин Крамек, Полша.

Изложба „Анатомия на вълната“ от Сузана Лопес Фернандез от Испания можем да видим от 22-ри юни в Институт Сервантес. И още дискусия на теми артистични резиденции и изложба в „Център за култура и дебат Червената къща“ на 20-ти юни, изложба на български артисти в галерия „A-cube“ от 20-ти юни, прожекции на арт филми в Дом на киното на 22-ри юни, базар на арт продукти във Фабрика 126 до 18-ти юни, награда за дебют, парти програма, работилници за деца, както и архивна изложба “10 години Водна кула арт фест“ в галерия „Нюанс“ от 23-ти юни.

Водна кула арт фест 2016 се осъществява с подкрепата на Столична община като част от Календара на културните мероприятия на Столична община за 2016 г., Община Перник, Министерство на културата, Посолствата Америка, Австрия, Швеция в България, Културния институт на Полша в България, Институт Сервантес, Гьоте-институт България, Наградата Гауденц Б. Руф, Поделение за Товарни превози София, към „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД, Опел България, книжарници Orange, Nakanojo Biennale – Япония, Nomura – Япония и др.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]Cathrine Constanse_Fru Felgen[/media-credit]

Водната кула арт фест е международен фестивал за съвременно изкуство, реализиран в България от 2006 г. насам от група артисти обединени в Сдружение „ИМЕ“. Стартирал като инициатива за облагородяване на водната кула в квартал Лозенец, довела до смяна на статуса й до културен център, фестивалът днес използва единствено символа на водната кула в името си. Постепенно събитието се разраства до значима артистична платформа за обмен на местни и международни артисти, работещи с широка гама от интердисциплинарни форми на съвременното изкуство. В десетгодишната си история събитието е облагородило, привлякло интереса на гражданите и оживило над 15 публични пространства в София, Перник, Видин, Димитровград, с което е предизвикало и вдъхновило множество последвали творчески инициативи в тях. Водната кула арт фест има за цел да покаже през средствата на съвременното визуално изкуство необходимостта и ползата от социализирането на изоставените публични пространства, носители на историческия контекст на града и културната идентичност на жителите му.

Фестивалът е част от Културния календар на Столична община за 2016 г., Културния календар на Министерство на културата, а за 2015/2016 г. е носител на „EFFE Label” – специалното отличие на Европейската фестивална асоциация за фестивали с принос към местните общности.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Музика

Fever Ray и Sevdaliza откриват EXIT Festival 2018!

MIKA

публикувано

на

от

Sevdaliza, снимка: ПР

Две изключителни дами допълват списъка с артисти от програмата на Най-добрия голям фестивал в Европа и пълнят Петроварадинската крепост със звуци от бъдещето.  Вокалистката на революционното електронно дуо The Knife, която превзе света и соло под псевдонима Fever Ray, Карин Дейер, пристига в Нови Сад в пика на кариерата си! Шведската изпълнителка е в топ 3 на най-желаните хедлайнери на Стария континент, заедно с Florence + The Machine и The xx, оглавявайки някои от най-значимите фестивали в Европа, като Primavera и Melt!. С лайв банда и въздействащо визуално шоу в Крепостта каца и топ трип-хоп дивата Sevdaliza. Преди броени дни, на 10 февруари, изпълнителката хипнотизира БГ феновете си на концерт в София, билетите за който бяха разпродадени две седмици преди събитието! Сега всички, които останаха пред вратата на ексклузивния ѝ лайв, имат възможност да чуят суперуспешния ѝ албум ISON в пленително аудио-визуално шоу на живо през юли на EXIT Festival в Нови Сад!

Познаваме Fever Ray още от революционното елетронно дуо The Knife, чиито пет албума разместиха пластовете на съвременната музика и продължават да вълнуват поколения музикални фенове. Междувременно, Карин звучи и в култовите парчета What Else Is There, This Must Be It и Tricky Tricky на Röyksopp. Първият ѝ едноименен соло албум излиза през 2009, подарявайки на света парчета като When I Grow Up, Keep the Streets Empty for Me, както и If I Had A Heart, която впоследствие се превръща в световен химн, след като влиза в интрото на сериала Vikings. Описва пресния си втори албум, Plunge (2017), като музика за „свобода и любопитство“, което перфектно пасва на EXIT Freedom – тазгодишната тема на фестивала в Нови Сад.

Fever Ray, снимка: ПР

Севда Ализаде, позната като Sevdaliza, е родена в Иран, но от дете живее в Ротердам. Сама се учи да пее, пише песни, режисира и композира и резултатите вече са любими на безброй фенове по света. Най-новият ѝ албум ISON вече бе определен от критиката като основоположник на нова ера в музиката и феновете на EXIT Festival ще имат възможност да чуят как звучи тя на живо във въздействащото аудио-визуално шоу на Sevdaliza в Крепостта през юли.

Шумна радост за феновете на Explosive Stage !

Легендарната нюйоркска хардкор банда Madball предвожда тежката група изпълнители, които забиват на култовата Explosive Stage в Нови Сад. Воините на екстремната сцена Brujeria пристигат за първи лайв в региона, следвани от пънкарите Lion’s Law, кросоувър траш метъл бандата Dr Living Dead, спийд-трашърите Evil Invaders и пеган метъл групата Skyforger. Феновете на най-шумната EXIT сцена ще подксачат още с норвежците Exploding Head Syndrome, канадските хардкор пънкари Boids и дет метъл бандата Bane! Сръбската тежка сцена ще бъде представена от хардкор пънк групата  First Flame и Mud Factory, а груув метъл ветераните Rhemorha пристигат чак от Сибир! Олдскул спийд траш метъл групата Liv пристига от Загреб, а местните траш блек метъли Terrorhammer допълват лудницата на култовата Explosive Stage.

Тази година EXIT Festival е в Петроварадиснката крепост в Нови Сад от 12 до 15 юли, заедно със Ziggy Marley, Alice Merton, Richie Hawtin, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Amelie Lens, Ben Klock, Jax Jones, Ofenbach, Mahmut Orhan, Burak Yeter, Dog Eat Dog, Idles, Slaves, Grave Digger, Slapshot, Idles, Asphyx, Bombers и много други.

Промо билетите все още са на цена 115лв  от www.exitfest.org, www.partytravel.bg и www.bilet.bg. Супер оферти за транспорт и настаняване за фестивала в Нови Сад ще намерите само в www.partytravel.bg, а exittrip.org предлага и пакети за останалите 4 фестивала от EXIT семейството.

Продължете понататък

Кино

„(не)Възможното образование“ – първи кинофестивал

MIKA

публикувано

на

от

От 16 до 24 февруари в столицата ще се проведе първият кинофестивал, посветен на разнообразните начини, по които образованието може и реално се случва по света – „(не)Възможното образование“. Той се организира от „Общност за демократично образование“ и включва 11 документални филма, представящи успешни практики на преподаване и учене от България, Германия, Франция, Израел, САЩ, Латинска Америка, Индия и други държави. Фестивалът ще е съпътстван от публични дискусии след всяка прожекция и работилници за учители за предаване на практически умения в областта на алтернативното и иновативно образование.

„По време на селекцията на филмите бяхме водени от желанието да покажем, че няма универсален модел на образование, защото красотата и креативността на човечеството се създават именно от различията помежду ни. Свят, който се променя с все по-бързи темпове, се нуждае от образователна система, насърчаваща пълноценното човешко развитие, така че децата ни да са подготвени да решават сложните предизвикателства, пред които сме изправени като човечество. Надяваме се, че филмите, които включват едни от най-популярните и доказали се практики на преподаване и учене по света, ще ни провокират да мислим и търсим възможни решения на проблемите в образованието, които са актуални в световен мащаб“, коментира Нели Керемидчиева, един от организаторите на фестивала.

„(не)Възможното образование“ ще продължи до 24 февруари включително в Център за култура и дебат „Червената къща“ и Чешки културен център. Цялата програма на фестивала можете да видите на http://bit.ly/2DXzweM и www.facebook.com/Kinozaobrazovanie. Входът за всяка прожекция е 3 лева под формата на дарение, направено на място. Всички постъпления от фестивала са предназначени за създаване и безплатно разпространение на сборника „(не)Възможното образование“.

Фестивалът се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“ в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.  Медийна подкрепа, предоставена от www.maikomila.bg, www.nauka.bg, www.dnes.bg и www.azcheta.com.

Продължете понататък

Горещо