Открийте ни и в

Култура

Излезе втора част на „Светът за българския воин“

MIKA

публикувано

на

PrintИзлезе дългоочакваната втора книга от трилогията „Светът за българския воин“ (ИК „Изток-Запад“) на журналиста от Би Би Си и българолог Димитър Димитров – „Светът за българския воин. Балканските воини 1912–1913“. Луксозният албум включва множество илюстрации и текстове от западната преса, посветени на българските воини по време на двете Балкански войни (1912–1913).

След прекрасната първа част от трилогията „Светът за българския воин“ известният български журналист от Би Би Си Димитър Димитров зарадва (по)читателите на родната история в периода 1912–1913 г. с втората книга от интригуващата трилогия. Събраните в изданието многобройни илюстрации и текстове са живото доказателство за славата на българския воин по време на двете Балкански войни, отеквала из редица западни периодични издания от това време – британските „Graphic“, „Illustrated London News“ и „Times“, френския „L’Illustration“, италианския „Illustrazione Italiana“ и др.

Мнозина смятат, че Балканската (1912) и Междусъюзническата (1913) войни, известни на Запад под общото название Балкански войни, са периодът в историята ни, когато нацията е била истински и изцяло обединена около националния идеал. Действително това обединение е дало силен отзвук не само на фронта през 1912 г., но и на Запад. В тази втора книга „Светът за българския воин. Балканските воини 1912–1913“ Димитър Димитров събира множество текстове и илюстрации – голяма част от които са били на първите страници на западни печатни издания по това време, – посветени на безстрашните български воини. Това, допълва Димитров, е и периодът „Когато светът научи българския боен вик: „На нож!“.

Очевидно присъствието на чуждестранни журналисти и автори, интересуващи се живо и препредаващи последните новини за събитията на Балканите в собствените си страни не е останало незабелязано и у нас. В труда си „Това, което видях от Балканската война“ големият Симеон Радев пише: „Чужди кореспонденти имаше много и от различни страни. Обзети от професионалната ревност за изпреварване, те тичаха от място на място за новини, пъстреха улиците на малката още наша столица със своите непознати фигури и привличаха любопитството с шумните си разговори. Най-трескави бяха италианците, както можеше да се очаква от техния национален темперамент.“

Мнозина от кореспондентите обобщават видяното и в книги, някои от които излизат още преди края на Първата балканска война.

За разлика от първата книга, която покрива цели 70 години, втората книга се концентрира върху преломния период в новата ни история. Това е луксозно издание в 400 страници, което съдържа над 300 черно-бели и цветни илюстрации. На корицата на книгата е използван фрагмент от илюстрация, публикувана в Journal des voyages, 11.05.1913 г. Авторът Димитров обобщава:

„Искрено се надявам включените предимно – но не само – хвалебствени описания и коментари от публикации на главните световни езици да послужат не само като стимул за национална гордост, но и за размисъл, за подтик да се опитаме да си съставим с помощта на погледа отвън една може би по-всеобхватна и по реалистична картина на неслучилото се величие. Същевременно те ще ни подсещат да отдаваме в мислите си и дай Боже с делата си почит към паметта на десетките хиляди, които от нивите си, от родните си домове, от хубавите си служби, дори от чужбина тръгваха окрилени и сияещи за фронта, но не се завърнаха.“

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 2 седмици

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 2 седмици

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Tехнологиипреди 2 седмици

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Tехнологиипреди 2 седмици

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Tехнологиипреди 2 седмици

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Lifestyleпреди 2 седмици

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 2 седмици

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Tехнологиипреди 2 седмици

Acronis пуска ключова нова версия на решението си за виртуализиране на компютърни системи и киберзащита на периферни устройства – Acronis Cyber Infrastructure 3.0

Културапреди 2 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Tехнологиипреди 2 седмици

С апликацията E-SOS проследяваме в реално време новия опит за рекорд на Кирил Николов-Дизела

Горещо