Открийте ни и в

Култура

Излиза „Великият вожд трябва да дойде да ни види“

MIKA

публикувано

на

Помните ли „Доклад на зелената амеба за химическия молив” на Велина Минкова? Романът, който ни отведе на международен пионерски лагер в Северна Корея в далечната 1989 г., а после ни припомни вълненията от първите месеци след 10 ноември? Авторката (която e и преводач), го преведе на английски език, впоследствие книгата беше отличена в конкурса за превод на български роман на Фондация „Елизабет Костова” и издателство Open Letter Books в САЩ през 2016 г.

Днес дебютният роман на Велина е в книжарниците в цяла Франция под заглавие „Великият вожд трябва да дойде да ни види” (Le Grand Leader doit venir nous voir).

 Как се стигна дотук? В Париж Велина посещава лекции по превод на художествена литература в École normale supérieure, където един от преподавателите, френският професор Патрик Морюс, преводач от корейски език, е заинтригуван от севернокорейския сюжет на „Доклад на зелената амеба за химическия молив” и предлага да преведе романа от английски на френски език.  След това го изпраща в едно от най-престижните френски издателства, Actes Sud. В резултат „Доклад на зелената амеба за химическия молив” излиза на френски под новото заглавие „Великият вожд трябва да дойде да ни види” (Le Grand Leader doit venir nous voir).

Авторката работи рамо до рамо с професор Морюс по френския превод и освен че е преводач на дебютния си роман от български на английски език, сега Велина Минкова e съпреводач на френското издание.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама

Горещо