Открийте ни и в

Култура

Излиза „Завръщането на думите“, новият роман на Гоце Смилевски

MIKA

публикувано

на

На 18 април излиза от печат „Завръщането на думите” (ИК „Колибри“), нов роман от един от най-ярките представители на съвременната македонска литература – Гоце Смилевски.

 „В началото на моя живот бяха думите.” Така започва поредната забележителна творба на македонския писател, който вече има хиляди почитатели у нас. „Завръщането на думите“ (ИК „Колибри“, превод: Божидар Манов) е магнетичен портрет на най-образованата за времето си жена в Париж, чиято съдба е трагично оплетена в кълбо от любов,  амбиции и страсти на фона на безпощадните нрави през онази сурова епоха. В автобиографичното си съчинение „История на моите нещастия“ средновековният философ Пиер Абелар описва подробно своята „забранена“ любов с ученичката си Елоиза. След като роднините й го наказват с кастриране, двамата се разделят и отиват в манастири. Свързва ги само кореспонденцията им. Любовната им драма е представена изцяло през неговия поглед, докато гласът на Елоиза заглъхва нечут и се губи във вековете. Този роман за първи път поднася нейната истина за интимния й свят  – още от ранните години на любовта й, през раздялата с Абелар и болката по отнетото й дете.

За него казват, че е наследник на Гюнтер Грас и Жозе Сарамаго, защото е уверен стилист, страстен разказвач и посланик на универсални ценности. Без съмнение Гоце Смилевски е едно от най-силните и надеждни пера в ешелона на съвременната македонска литература. Откроява се с дръзките си интелектуални и артистични търсения, които намират израз в неговия зрял постмодернистки почерк. По думите на Венко Андоновски Смилевски е отличен познавач на стабилните, класически наративни техники и тайни, но не се отказва от идеята да се „заиграва“ с тях. Романи като „Разговор със Спиноза”, „Сестрата на Зигмунд Фройд”, а сега и „Завръщането на думите”, са свидетелство за неговата вдъхновяваща ерудиция и неслучайно се увенчават с изключителна международна популярност. През 2010 г. за „Сестрата на Зигмунд Фройд” Гоце Смилевски става носител на Наградата за литература на Европейския съюз.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 11 часа

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Tехнологиипреди 17 часа

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Lifestyleпреди 17 часа

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Tехнологиипреди 19 часа

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Tехнологиипреди 5 дни

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Tехнологиипреди 5 дни

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

Tехнологиипреди 5 дни

Acronis Foundation открива ново училище в Нуево Чимботе, Перу

Музикапреди 6 дни

VIVACOM подарява билети за концерта на Maluma

Tехнологиипреди 6 дни

Технологичната общност в Бълагрия се събра на SQL Server 2019 Discovery Day за четвърта поредна година

Lifestyleпреди 6 дни

Загорка обединява двама емблематични български артисти

Горещо