Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Галерия

Изложбата „Криеница“ на Нора Ампова разглежда темата за бежанската криза в Европа

MIKA

публикувано

на

Последният проект на младата българска авторка Нора Ампова, която наскоро бе номинирана за престижната награда „Полет в изкуството“ от фондация „Камбарев“, носи името „Криеница“ и разглежда темата за бежанската криза в Европа. Изложбата ще бъде представана между 16 и 30 юни в сградата на Тhe Mytilene Municipal Gallery на остров Лесвос, Гърция. Събитието е част от културния календар за Световния ден на бежанците (20-ти юни 2016).
Куратор на изложбата е изкуствоведа Цветелина Анастасова.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”924″]Nora Ampova 2016[/media-credit]

Изложбата е вдъхновена от остров Лесвос, където Нора Ампова живее и твори по настоящем. Островът е една от най-критичната точка за бежанската криза в Европа през 2015-2016 година. „Избрах остров Лесвос, като премиерно място за осъществяване на проекта, защото на бреговете тук пристигат повечето бежанци и защото островът се явява тяхното първо пристанища… първо убежище. – коментира избора си за ситуиране на изложбата Нора Ампова – Това временно скривалище, събира на едно място, всички участници в “играта“: бягащи, спасяващи, търсещи, намиращи, уплашени, смели…“

Чрез изразните средства на изкуството „Криеница“ проучва разрушителните ефекти на войната, но без да взима страна. Изложбата отговаря на вече установената творческа методология на младата художничка, а именно създаването на картини със социална насоченост.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]2 (1)[/media-credit]

Произведенията провокират с ирония, критика и хумор, повлияни от личната и обществена среда, в която се развива авторката. „Криеница“се подчинява на този модел – от заглавието на изложбата до характерното за Ампова заместване на човешкия образ с животински, в случая с този на щрауса. „И ние – хората – подобно на щраусите, сме склонни да „заравяме главите си, като бягство от всекидневни и глобални проблеми? Дали го правим от срам или страх? “ – задава въпроси младата авторка. Щраусът и неговата роля като централна фигура в този проект е личен социален коментар на Нора Ампова. Красивито животно не е избрано случайно – най-характерната и ексцентрична черта, в поведението на щрауса, е начинът, по който се крие, заравяйки главата си в земята. С тази черта Нора асоциира човешкото поведение.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Видео инсталация на Калин Серапионов

MIKA

публикувано

на

от

Калин Серапионов, Choose Training

Choose Training е термин свързан с фитнеса, с изборът на програма за тренировка, в затворено, климатизирано пространство. В мащабната видео творба на Калин Серапионов, Choose Training е метафора на съвременния свят, живеещ на автоматизиран режим. Възможността за избор е сведена до няколко програми от менюто на тренажора. Choose Training е портрет на големия град. На който и да е било голям град по света, обитаван от светещи реклами, празни неонови офиси, среднощни места за забавление.

Видео инсталацията на Калин Серапионов се състои от 3 големи синхронизирани прожекции. Всички те показват реални кадри уловени от окото на автора. Мигащи  неонови реклами и светещи пусти офиси, се редуват с хора, които карат зимни кънки или тренират на уреди във фитнеса. Всички образи, участващи в голям разказ, са организирани с помощта на специално създаден от Ангел Симитчиев звук. Той успява да подчертае изкуствеността на средата, но и за да създаде общ ритъм, в който тези толкова различни изображения могат да заживеят заедно.

Три-каналната видео инсталация Choose Training, ще бъде показана за пръв път в София, след нейното първо представяне през 2014 г. във галерия Contemporary Space във Варна.

Откриване: 12 февруари, понеделник, 18.30 часа

13 февруари – 18 февруари, 2018

11:00 – 19:00 часа, всеки ден

Продължете понататък

Галерия

Предстои: „Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател”

MIKA

публикувано

на

от

Този месец ще се случи последната дискусия в Годината на детската книга. Темата е „Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател” и ще се проведе на 13 декември от 16:30 часа в Мраморно фоайе на НДК. Вниманието ще бъде фокусирано върху творчеството на най-младите български творци, които активно създават илюстрации за чуждестранни издателства, за да зададем и на двете страни важни въпроси: Защо по-трудната им среща, е тази с българския издател? Търсят ли се взаимно? Защо е трудно да се срещнат? Има ли кой да ги запознае? В опит да осъществим именно това запознанство, се надяваме да разберем и какво липсва в разговора между издател и илюстратор?

В дискусията ще участват: Михаела Петрова – ръководител на Национален център за книгата – НДК; д-р Милена Радева – илюстратор и администратор на сайта „Българска илюстрация”; Зорница Христова от издателство „Точица”; Божана Апостолова от издателство „Жанет 45; Александър Кръстев от „Аз чета”.

Събитието ще бъде съпроводено с изложба на млади български илюстратори, голяма част от които работят в чужбина, но българският издател не познава.

Това е и първата изложба организирана от сайта „Българска илюстрация” по покана на Софийския международен литературен фестивал, в партньорство с Национален център за книгата – НДК.

В изложбата са поканени 30 млади български илюстратори, работещи в България и чужбина, които да представят своята работа пред родните издатели. Основната цел на изложбата е да провокира интереса на издателите и гостите към едно вече реализирало се поколение художници, което въпреки тесните рамки на българския книжен пазар успява да твори. В експозицията участват творци, живеещи в България, Испания, Англия, Унгария, Франция, Италия, Австрия, Белгия, а техните илюстрации далеч надхвърлят тези географски граници.

Събитието е част от петото издание на Софийски международен литературен фестивал. Всяка година изданието има международен фокус, като тази година ще представи литературата на Вишеградската четворка – Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Основната част от събитията от фестивалната програма ще се случат в Мраморно фоайе на НДК, паралелно с Панаира на книгата.

Продължете понататък

Горещо