Открийте ни и в

Галерия

Изложбата „Криеница“ на Нора Ампова разглежда темата за бежанската криза в Европа

MIKA

публикувано

на

Последният проект на младата българска авторка Нора Ампова, която наскоро бе номинирана за престижната награда „Полет в изкуството“ от фондация „Камбарев“, носи името „Криеница“ и разглежда темата за бежанската криза в Европа. Изложбата ще бъде представана между 16 и 30 юни в сградата на Тhe Mytilene Municipal Gallery на остров Лесвос, Гърция. Събитието е част от културния календар за Световния ден на бежанците (20-ти юни 2016).
Куратор на изложбата е изкуствоведа Цветелина Анастасова.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“924″]Nora Ampova 2016[/media-credit]

Изложбата е вдъхновена от остров Лесвос, където Нора Ампова живее и твори по настоящем. Островът е една от най-критичната точка за бежанската криза в Европа през 2015-2016 година. „Избрах остров Лесвос, като премиерно място за осъществяване на проекта, защото на бреговете тук пристигат повечето бежанци и защото островът се явява тяхното първо пристанища… първо убежище. – коментира избора си за ситуиране на изложбата Нора Ампова – Това временно скривалище, събира на едно място, всички участници в “играта“: бягащи, спасяващи, търсещи, намиращи, уплашени, смели…“

Чрез изразните средства на изкуството „Криеница“ проучва разрушителните ефекти на войната, но без да взима страна. Изложбата отговаря на вече установената творческа методология на младата художничка, а именно създаването на картини със социална насоченост.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“640″]2 (1)[/media-credit]

Произведенията провокират с ирония, критика и хумор, повлияни от личната и обществена среда, в която се развива авторката. „Криеница“се подчинява на този модел – от заглавието на изложбата до характерното за Ампова заместване на човешкия образ с животински, в случая с този на щрауса. „И ние – хората – подобно на щраусите, сме склонни да „заравяме главите си, като бягство от всекидневни и глобални проблеми? Дали го правим от срам или страх? “ – задава въпроси младата авторка. Щраусът и неговата роля като централна фигура в този проект е личен социален коментар на Нора Ампова. Красивито животно не е избрано случайно – най-характерната и ексцентрична черта, в поведението на щрауса, е начинът, по който се крие, заравяйки главата си в земята. С тази черта Нора асоциира човешкото поведение.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 4 седмици

Anew Platinum Instant Eye – Революционна грижа за кожата с мигновен лифтинг ефект и трайност през целия ден

Театър и постановкипреди 4 седмици

Програмата от представления на театрална група МЕТЕОР за месец НОЕМВРИ 2018

Lifestyleпреди 4 седмици

Cannes Lions отново в България с програмата SEE IT BE IT

EDMпреди 4 седмици

Десет години Хелоуин с Yalta Club и специалното участние на Cadenza Vagabundos

Tехнологиипреди 4 седмици

Phoenix Point ще бъде представена за първи път пред българска публика

Обществопреди 4 седмици

Задава се първата Софийска нощ на игрите

Класическапреди 4 седмици

Strauss Capelle Vienna идват в състав от 35 човека

Дръм и Баспреди 4 седмици

Този петък: 14-то издание на магията “Drum and Jazz”

Събитияпреди 4 седмици

„Лебедово езеро“ върху лед с още едно представление в Зала 1 на НДК!

Музикапреди 4 седмици

Националното турне на Орлин Павлов премина при голям успех

Абонирайте се за нашия бюлетин

Горещо