Открийте ни и в

Lifestyle

Има ли разрешение най-голямата медицинска загадка?

MIKA

публикувано

на

По данни на Световната здравна организация от 2016 г. всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза рак, а около 8.2 млн. умират от болестта. Това са 14,6% от всички смъртни случаи. Прогнозите са още по-мрачни и сочат, че до 2030 г. броят на заболелите ще се увеличи до 22 милиона годишно, а смъртните случаи ще достигнат 13 милиона.

В България има 200 000 души със злокачествени образувания. Всяка година се разкриват нови 26 000 случая, което е два пъти повече отпреди 20 години. Годишно от рак у нас умират около 16 000 души.

Няма съмнение – раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Няма човек, който да няма в обкръжението си поне един болен от рак.

В помощ на всички – болни, техните близки и тези, които се опитват да се предпазят – идва книгата „Хроники на рака“ от Джордж Джонсън. Компактна и елегантна, а всъщност съдържа в себе си три книги: спомени за една година, прекарана в съжителство с рака, подробно изследване на онова, което ни е известно (и неизвестно) за това все така мистериозно заболяване, и разказ за смирението да живееш редом с една смъртоносна болест, която е в състояние да те погуби най-неочаквано.

Когато жената, която обича, е диагностицирана с метастазен рак, авторът на научна литература Джордж Джонсън се заема да разбере всичко за болестта. Така открива, че е настъпила истинска революция по отношение на произхода и същността на заболяването. В своята книга той ще ни запознае с историята на болестта и последните постижения в изследването и лечението на рака.

Умело анализирайки продължилите десетилетия проучвания, той разкрива какво знаем и какво не знаем за рака и защо неговото лечение продължава да бъде проблематично. Авторът ни представя епидемиологията на заболяването, клиничните изпитания, лабораторните експерименти и научните хипотези, които са в основата на дисциплини като еволюционната биология, теорията на игрите и физиката. Той описва тумори, които се развиват като извънземни същества в организма, както и открити от палеонтолози вкаменени тумори, прилепнали към скелетите на динозаври и наши древни предци. Запознава ни с изненадващите обрати в научните схващания за причините за раковите заболявания, свързани с храненето и токсините от околната среда.

Изучил в дълбочина тежкото заболяване, Джонсън се опитва да си отговори на най-важния въпрос, който всеки човек, имал досег с коварната болест, си задава: Защо се случва? Каква е причината за рака и какво можем да направим по въпроса.

„Всеки, който е загрижен за рака, т.е. всеки разумен човек, трябва да прочете „Хроники на рака“, казва Чарлз Ман, автор на „1491”.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Горещо