Открийте ни и в

Култура

Интернет сензацията „Човекът с котките“ на Кристен Рупениън излезе на български

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Вайръл историята, предизвикала дебат в социалните мрежи, е част от дебютния сборник на младата авторка „Знаеш, че си го просеше“

Творческата кариера на Кристен Рупениън се преобръща напълно през 2017 г., когато престижното литературно списание The New Yorker публикува разказа ѝ „Човекът с котките“. Историята засяга парливата тема за връзките, за ролята на жените в тях и за правото им да казват „не“ в момент, в който в САЩ се заражда движението #MeToo. След публикацията разказът се разпространява мигновено в интернет, превръщайки се в повод за дебат в социалните мрежи за сексуалните права на жените.

„Много е трудно едно художествено произведение да стане център на такова обществено вълнение. „Човекът с котките“ обаче докосва вътрешни струни и успява да покаже колко е трудно да бъдеш млада жена в днешно време“, споделя Елиф Шафак за историята на Рупениън.

„Човекът с котките“ е включен в дебютния сборник с разкази на авторката „Знаеш, че си го просеше“ заедно с още 11 интригуващи истории за страст и наказание, вина и гняв, удоволствие и ужас от причиняването и преживяването на болка. Сюжетите обхващат широка гама от жанрове и изследват сложните, често мрачни и забавни, взаимовръзки между пола, сексуалността и властта. Разказите едновременно очароват и отблъскват, провокират, плашат и радват в еднаква степен. Сборникът на Рупениън е обявен за една от най-очакваните книги на 2019 г. от авторитетни издания като Vogue, Huffington Post, Entertainment Weekly, Marie Claire, Bustle и Kirkus Reviews.

Boston Globe определя дебютна колекция на Рупениън като великолепна комедия на отмъщението, а Kirkus Reviews подчертават: „12 различни истории – от неудобни до наистина ужасяващи и често, макар и невинаги, фокусирани върху порочната и противоречива женска природа… Тревожни, запомнящи се, може би извратени и много, много забавни“.

Повече за изданието и откъс от него: https://egmontbulgaria.com/p3486

Кристен Рупениън израства в Плимут, Масачузетс. Като малка обича да чете, но не книгите, които са подходящи за възрастта ѝ. Често посяга към библиотеката на майка си, откъдето отмъква романи на Стивън Кинг и Дийн Кунц. В краен случай препрочита творбите на любимия си автор Рей Бредбъри. Рупениън има магистърска степен по литература от Мичиганския университет и докторска степен от „Харвард“.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Горещо