Открийте ни и в

Lifestyle

Ключов етап по пътя към напълно свързания трафик

MIKA

публикувано

на

Проектът 5G NetMobil разработва решения за повишаване на безопасността и ефективността чрез комуникация в реално време

По-безопасни, по-удобни, по-екологични: свързаните автомобили, които комуникират с пътната инфраструктура в реално време, намаляват вредните емисии и риска от произшествия. Тази комуникация изисква стабилна и надеждна връзка за пренос на данни, осигурена от високоефективната 5G, новата безжична технология за клетъчни мрежи от пето поколение, или от алтернативи, базирани на Wi-Fi (ITS-G5). През последните три години 16 изследователски института, средни предприятия и индустриални лидери, обединени в проекта 5G NetMobil, работят за постигането на тази цел. Сега те представят резултатите си – невероятен напредък към нова ера в мобилността.

„С проекта 5G NetMobil преодоляхме решаващи етапи по пътя към напълно свързаното шофиране и демонстрираме как чрез модерните комуникационни технологии трафикът ще стане по-безопасен, по-ефективен и по-икономичен“, твърди Томас Рахел, държавен секретар в германското Министерство на образованието и научните изследвания.

Федералното министерство финансира този изследователски проект с 9,5 милиона евро. Проектните разработки в областта на мрежите, сигурността и комуникационните протоколи са в основата на стандартизирането на спецификациите, създаването на нови бизнес модели и на първите производствени серии на партньорите.

Стартова площадка за иновативен трафик инженеринг

Пешеходец изскача внезапно на пътното платно, от завоя се появява автомобил: има много пътни ситуации, в които за водача практически е невъзможно да види всичко. Радарните, ултразвукови и видео сензори са очите на модерните автомобили. Те следят пътната обстановка около превозното средство, но не виждат зад ъглите и отвъд препятствията. Чрез директната комуникация автомобил-автомобил (V2V), автомобил- инфраструктура (V2I) и автомобил-мрежа (V2N) превозните средства споделят данни в реално време помежду си и с обкръжението си, за да „виждат“ отвъд периметъра на полезрението си. На тази основа партньорите в проекта 5G NetMobil разработиха асистент за пресичане за защита на пешеходците и колоездачите на кръстовища без видимост. Камера, инсталирана в крайпътната инфраструктура, открива пешеходците и само за няколко милисекунди предупреждава автомобилите, за да предотврати критичните ситуации, например, когато автомобилът завива в странична улица. Друг фокус на изследователската програма е платунингът. В бъдеще камионите ще се обединяват в конвои, в които ще се движат в колона много плътно един след друг, тъй като ускорението, спирането и кормилното управление ще се синхронизират чрез V2V комуникацията. Автоматизираното каране в колона намалява значително разхода на гориво и повишава безопасността по магистралите. Експертите от участващите фирми и университети експериментират с колона от камиони, движещи се на дистанция под 10 м един от друг, както и с тъй наречения успореден платунинг на селскостопански машини.

„Постиженията на изследователския проект са важни за широк спектър от приложения. Те ще са от голяма полза не само за партньорите ни от индустрията и развоя, но най-вече за участниците в движението”, твърди д-р Франк Хофман от Robert Bosch GmbH, който координира производствения аспект на изследователския проект.

Проправяне на пътя към стандартизация и нови бизнес модели

Целта на изследователския проект бе да се намерят решения за ключовите предизвикателства в автомобилната комуникация в реално време. Причините са основателни: за да се реализира напълно свързаното шофиране, директната комуникация V2V и V2I трябва да бъде безопасна, с висока скорост на пренос на данните и ниска латентност. Но какво се случва, ако качеството на връзката за трансфер на данни се влоши и честотната лента за пряка V2V комуникация намалее? Експертите разработиха гъвкава концепция за „качество на услугата“, която открива качествените промени в мрежата и подава сигнал към системите за свързано шофиране. Така дистанцията между камионите в колоната може да се увеличи автоматично, ако качеството на мрежата се понижи. Друг акцент в разработките е разделянето на основната клетъчна мрежа на дискретни виртуални мрежи (слайсинг). Отделна подмрежа се запазва за критични за безопасността функции, като предупреждаване на шофьорите за пешеходци на кръстовището. Тази защита гарантира постоянната активност на преноса на данни към тези функции. Друга дискретна виртуална мрежа обработва трансфера на данни за видео стрийминга и актуализацията на пътната карта. Работата й може да бъде временно спряна, ако скоростта на преноса на данни спадне. Изследователският проект има и значителен принос за хибридната комуникация, при която се използва по-стабилната връзка – или мобилните данни от мрежата, или Wi-Fi алтернативата, за да се предотврати срив в трансфера на данни, докато превозното средство е в движение.

„Иновативните резултати от проекта сега се вливат в глобалната стандартизация на комуникационната инфраструктура. Те са стабилна основна за по-нататъшните развойни проучвания на компаниите партньори “, заяви Хофман.

Всички партньори в проекта 5G NetMobil ли ще използват новата технология за мобилна комуникация 5G за свързване на автомобилите си?

Не, участващите партньори следват различни технологични подходи за директна комуникация между автомобилите и инфраструктурата – или на базата на мобилната мрежа (5G) или на Wi-Fi алтернативи (ITS-G5). Целта на проекта е да изгради основата за стандартизиране на двете технологии и да осъществи кръстосана комуникация между производителите и технологиите.

Какви случаи на употреба са разработени в рамките на проекта?

Проектът 5G NetMobil се фокусира върху пет приложения – платунинг на камиони с висока плътност, движещи се в колона на дистанция под десет метра, успореден платунинг на комбайни, асистент за пресичане за защита на пешеходците и колоездачите чрез разпознаване на инфраструктурата, интелигентен контрол на движението със зелена вълна и управление на преминаването през наситения градски трафик. Друга задача в дневния ред на проекта беше изготвянето на спецификации за клетъчната мрежа от пето поколение, които да съответстват на изискванията за приложения, свързани с безопасността, и същевременно да носят голямо удовлетворение на потребителя.

Партньори в проекта 5G NetMobil:

 • Robert Bosch GmbH (координатор на проекта)
 • Tехнически университет Дрезден (координатор на проекта)
 • Acticom GmbH
 • BMW AG
 • CLAAS GmbH
 • Deutsche Telekom AG
 • dresden elektronik ingenieurtechnik GmbH
 • Ericsson GmbH
 • Фраунхофер Институт Хайнрих Херц
 • Heusch/Boesefeldt GmbH
 • Университет за приложни науки Заарланд – htw saar
 • Logic Way GmbH
 • Nokia
 • Технически университет Кайзерслаутерн
 • Vodafone GmbH
 • Volkswagen AG

„Автомобилни технологии“ е най-големият бизнес сектор в Бош Групата. През 2019 оборотът му достигна 46,8 милиарда евро или 60% от общите продажби на Групата. Бош е един от водещите световни доставчици на автомобилната индустрия. Бизнес сектор “Автомобилни технологии“ се стреми към визията за мобилност без произшествия, без емисии и без стрес, като комбинира експертизата на групата в областта на автоматизацията, електрификацията и свързаността. В резултат клиентите получават перфектни интегрирани решения за мобилност.

Основните сфери на дейност на бизнес сектора са технологиите за впръскване и задвижващите периферии за двигатели с вътрешно горене, различни решения за електрификация на силовия тракт, автомобилни системи за сигурност, за асистенция на водача и автоматизирани функции, технологии за удобен инфотейнмънт, както и комуникация автомобил-автомобил и автомобил-инфраструктура, автосервизни концепции и технологии и услуги за следпродажбеното обслужване. Бош е синоним на кардинални автомобилни иновации като електронното управление на двигателя, електронната система за стабилност ESP и дизеловата технология комън рейл.

Група Бош е водещ световен доставчик на технологии и услуги с около 400 000 служители по целия свят (към 31 декември 2019 г.). Според предварителните резултати през 2019 г. Групата е реализирала продажби в размер на 77,7 млрд. евро. Дейността на Бош е организирана в четири бизнес сектора: Автомобилни технологии, Индустриална техника, Потребителски стоки и Енергийна и сградна техника. Като водеща IoT компания Бош предлага иновативни решения за интелигентния дом, Индустрия 4.0 и свързаната мобилност. Със своята компетентност в сензорните технологии, софтуера и услугите, както и със собствения си IoT облак, компанията предлага на потребителите си свързани и разнообразни решения за най-различни сфери само от един доставчик.

Стратегическата цел на Група Бош е да улесни свързания живот с продукти и решения, които или съдържат изкуствен интелект (ИИ) или са разрпаботени с негова помощ. Бош подобрява качеството на живота по целия свят с иновативни и вдъхновящи продукти. Ето защо Бош предлага „Техника за живота“. Група Бош включва Robert Bosch GmbH и неговите 440 дъщерни и регионални дружества в 60 държави. Търговските и сервизни партньори, глобалното производство, инженерингът и търговската мрежа на Бош присъстват в почти всички държави в света. Основата за бъдещия растеж на компанията е нейната иновативна сила. В Бош работят 72 600 разработчици и изследователи в 126 локации по целия свят, както и около 30 000 софтуерни инженери.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air предлага 100 000 места до Дортмунд само за 9.99 евро*

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа и водещият авиопревозвач в България, днес предлага специална промоционална цена от едва 9.99 евро* за полетите си от и до Дортмунд. Местата в продажба на тази цена са 100 000, а отстъпката е валидна за всички полети от и до немския град без ограничения за периода на пътуване. Към днешна дата Wizz Air предлага удобни полети до Дортмунд от две български летища – София и Варна. Възползвайки се от настоящата оферта на авиокомпанията, клиентите не само ще изберат да летят на изгодна цена, но и ще подкрепят отговорното и екологично пътуване на борда на най-зелената флотилия в Европа**.

Дортмунд, осмият по големина град в Германия, е разположен в провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Той често е наричан нейна „зелена столица“, тъй като парковете и зелените площи заемат половината град. Дортмунд е жив и динамичен, и често подценяван като туристическа дестинация. Но градът има много какво да предложи. Независимо, че е индустриален район, той разполага с прекрасни театри и културни центрове, разнообразие от удивителни музеи, красиви градини и паркове, и е домакин на едни от най-посещаваните коледни базари в Европа. Градът също така изкушава с възможностите за шопинг, които предлага, както и с добрата бира и футбола.

Част от забележителностите на Дортмунд, които задължително трябва да видите, включват: красивия площад Алте маркт, величествената църква „Св. Рейнолди“ (най-старата в града), кулата Адлертурм, парка Вестфален с неговите цветни алеи, прекрасни фонтани и рози във всякакви цветове, Сградата на операта и театъра, десетки музеи включително Музеят-пивоварна, в който можете да научите всичко за бирата, както и един от най-добрите футболни стадиони в Европа – Вестфален. Главната улица Вестенхелвег пък е идеалното място за шопинг и потапяне в местната атмосфера. И докато сте в града, това което не бива да забравяте е задължително да опитате любимата напитка на цяла Германия, а именно традиционната немска бира, както и страхотния немски сладкиш щолен, който ще подслади престоя и впечатленията ви от града на 100%.

Когато и да решите да пътувате до Дортмунд, сега е моментът за резервация на wizzair.com. Специалната оферта от само 9.99 евро за полети от и до немския град е валидна единствено днес, така че българските клиенти имат време до полунощ да се възползват и да подарят на себе си или на близките си едно чудесно приключение. Wizz Air препоръчва на клиентите да добавят WIZZ Flex към резервацията си, ако не са сигурни за периода на пътуване или маршрута – така ще могат да бъдат спокойни, че ако обстоятелствата се променят и решат да пътуват на друга дата или до друга дестинация, могат да променят своята резервация без допълнителни такси. Използването на тази услуга, която е допълнителна защита, ще даде спокойствието, от което пътниците се нуждаят през сегашните несигурни времена.

Wizz Air също любезно напомня на всички свои пътници да се запознаят с новите засилени хигиенни мерки, които авиокомпанията въведе, за да гарантира здравето и безопасността на своите клиенти и екипаж. Като част от тези нови протоколи, по време на целия полет се изисква както кабинният екипаж, така и пътниците да носят маски за лице, а екипажът също трябва да носи ръкавици. Следвайки стриктен график, самолетите на Wizz Air се подлагат на дезинфекция чрез иновативно антивирусно решение след всеки полет и на пълна дезинфекция всяка нощ. Дезинфекциращи кърпички се предоставят на всеки клиент при качване на самолета, списанията на борда са премахнати и пътниците са насърчавани да извършват всички покупки в самолета чрез безконтактно плащане. От тях се изисква да следват мерките за физическа дистанция, въведени от местните здравни власти, и са насърчавани да правят резервацията си изцяло онлайн (вкл. чекиране, закупуване на багаж или на WIZZ priority), за да се сведе до минимум всеки възможен физически контакт на летището.

Андраш Радо, мениджър Корпоративни комуникации в Wizz Air, коментира: „Щастливи сме днес да предложим страхотната оферта от 9.99 евро* за полетите ни до Дортмунд. Градът е един от най-зелените в Европа, което го прави особено красив през лятото, така че призоваваме клиентите да се възползват от тази чудесна промоционална цена и да направят своите резервации още сега на wizzair.com. Приятелски настроеният ни български екипаж с нетърпение очаква да ви посрещне на борда на един от самолетите ни! Нашите засилени мерки за безопасност пък ще ви осигурят възможно най-безопасните условия на борда на най-зелената флотилия** в Европа. Избирайки Wizz Air вие не само ще получите изгодни цени, но и ще подкрепите отговорното и екологично летене, гарантирано от нашите модерни самолети.“

*Еднопосочна цена, включваща такса за администриране. Включен е един ръчен багаж (макс. 40х 30х20 см). Багажът на колелца и всеки брой чекиран багаж подлежат на допълнителни такси. Цената важи само за резервации, направени на wizzair.com или мобилното приложение на WIZZ. Посоченият брой места (100 000) за 9.99 евро важи на 9 юли 2020 г. за полетите от и до Дортмунд.
**Емисиите на въглероден диоксид на Wizz Air са най-ниските през финансовата 2019 г. сред европейските авиокомпании (57.2 гр/км/пътник).

Продължете понататък

Lifestyle

Лятно училище в НБУ! Нова възможност за вашите деца

MIKA

публикувано

на

от

Преподаватели от Нов български университет и външни лектори отварят виртуално вратите на знанието за всички ученици от 8 до 12 клас. В рамките на четири седмици – от 13 юли до 07 август 2020 г., поредица от онлайн занятия ще въведат младежите в света на рекламата, графичния дизайн, дигиталния маркетинг, туризма, предприемачеството, финансите, информационните технологии.

 На живо, във виртуална среда, участниците ще се обучават как да отстояват и продават идеите си, как да управляват проекти, да разказват истории в маркетинга и рекламата, да разработят туристически пакет, да разбират и управляват финанси, ИТ курсове и как да се подготвят за бъдеща кариера.

 Целта на проекта е участниците да развиват различни ключови умения, да прилагат знанията си в реални ситуации, да се запознаят с възможностите за обучение на НБУ и … да се забавляват.

 Занятията (уъркшопи) ще са с продължителност от 45 минути за 1 учебен час, разпределени в сутрешни и ранно следобедни сесии, с фокус върху ключови умения с ценно приложение и подготовка за бъдещето. Обученията ще се провеждат в електронната обучителна платформа на Училището за професионално и продължаващо обучение при НБУ: https://lll.nbu.bg

 Пълна програма по седмици и повече информация можете да намерите тук: https://teenschool.nbu.tzarsimeon.bg/

 Участниците ще получат сертификат от НБУ с указаните курсове и обучения, през които са преминали.

 Лятно училище в НБУ е проект на Училището за професионално и продължаващо обучение при НБУ и Училище „Цар Симеон Велики“, гр. София.

Продължете понататък

Горещо