Открийте ни и в

Култура

Криминално лято с „Убийството на Линда“

MIKA

публикувано

на

ubiistvo-linda-file_621_35За истински кримален роман като „Убийството на Линда“ от Лейф Г.В. Першон (ИК Колибри) могат да се кажат много, при това съвсем заслужени, суперлативи. Историята започва с откриването на с трупа на 20 годишната Линда Валин, студент трети семестър в Полицейската щкола във Векшо.

Пропит с ирония, достигаща до сарказъм, романът започва с едно на пръв поглед „обикновено“ убийство: съвсем млада жена, курсантка в Полицейската академия, е намерена мъртва в апартамента на майка си в шведския град Векшо. Въпросът кой и защо е убил Линда неизбежно поставя на дневен ред ефикасността на разследващите, хвърля светлина върху тяхното чувство за дълг и професионална преценка, която, уви, често се влияе от стремеж към надмощие и реваншизъм.

Полицейският начин на мислене ни е добре познат: екстраполират се уликите и свидетелските показания, за да се открие убиеца. Тук се крие и индивидуалността на автора, който взема познатото и надгражда над него. Першон модернизира криминалното разследване, добавяйки ускорители като обществените очаквания, медийният натиск върху разследването и политическият интерес на управляващите за бързо разкриване на престъплението.

Гъвкавост в мисленето, смяна на посоката, преосмисляне на подхода, упоритост в проверките на хипотезите, търсени на структурни зависимости в проблема, води до решаване на ребуса с убийството.

Интересен е начинът, по който авторът показва сблъсъка между формалния и творческия подход към решаване на проблема и този конфликт се разпростира от най-високото управленческо ниво до изпълнителските кадри.

Героите на Лейф Г.В. Першон са комплексни и мисловни образи, внасящи онази необходима нотка на промяна, която задвижва художественото действие. Не е случайно, че смяната на екстензивният маниер на разследване се заменя с творческия инстинкт, лирическите герои успяват да надградят върху постигнатото и да предвижат историята към нейната развръзка.

„Убийството на Линда“ предлага една новост за българския читател. Лейф Г.В. Першон ни води умело в търсене на истината из един причудлив лабиринт от право и клинична психиатрия и ни доказва, че ефективното доказване и осъждане на убиеца е само началото. Оттам нататък е необходимо предприемането и на друга стъпка: клиничното изследване на психопатията довела до акта на убийство и евентуалното лечение.

автор: Хари Алексиев

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 7 дни

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и декорация пролет/лято 2019

Класическапреди 1 месец

BOND представят нови композиции на концерта си в София на 26 март!

Музикапреди 1 месец

Vola Open Air отново ще зарадва меломаните през юли

Културапреди 1 месец

Днес излиза новата книга на Франсис Фукуяма „Идентичност“

Музикапреди 1 месец

11 години след смъртта на Дими, Дара Екимова записа дует с него

Събитияпреди 1 месец

Инна ще разгледа Велико Търново преди концерта си на 17 март (неделя)

Дръм и Баспреди 1 месец

HMSU presents: Hospitality Bulgaria 2019

Музикапреди 2 месеца

‘The One’, актуалният сингъл на британската соул и ар енд би дива – Джорджа Смит

Обществопреди 2 месеца

Aniventure Comic Con обяви част от звездите, които ще посетят България през септември

Lifestyleпреди 2 месеца

Холивудската актриса Дженифър Анистън се подмладява с Ултера

Горещо