Открийте ни и в

Култура

Криминално лято с „Убийството на Линда“

MIKA

публикувано

на

ubiistvo-linda-file_621_35За истински кримален роман като „Убийството на Линда“ от Лейф Г.В. Першон (ИК Колибри) могат да се кажат много, при това съвсем заслужени, суперлативи. Историята започва с откриването на с трупа на 20 годишната Линда Валин, студент трети семестър в Полицейската щкола във Векшо.

Пропит с ирония, достигаща до сарказъм, романът започва с едно на пръв поглед „обикновено“ убийство: съвсем млада жена, курсантка в Полицейската академия, е намерена мъртва в апартамента на майка си в шведския град Векшо. Въпросът кой и защо е убил Линда неизбежно поставя на дневен ред ефикасността на разследващите, хвърля светлина върху тяхното чувство за дълг и професионална преценка, която, уви, често се влияе от стремеж към надмощие и реваншизъм.

Полицейският начин на мислене ни е добре познат: екстраполират се уликите и свидетелските показания, за да се открие убиеца. Тук се крие и индивидуалността на автора, който взема познатото и надгражда над него. Першон модернизира криминалното разследване, добавяйки ускорители като обществените очаквания, медийният натиск върху разследването и политическият интерес на управляващите за бързо разкриване на престъплението.

Гъвкавост в мисленето, смяна на посоката, преосмисляне на подхода, упоритост в проверките на хипотезите, търсени на структурни зависимости в проблема, води до решаване на ребуса с убийството.

Интересен е начинът, по който авторът показва сблъсъка между формалния и творческия подход към решаване на проблема и този конфликт се разпростира от най-високото управленческо ниво до изпълнителските кадри.

Героите на Лейф Г.В. Першон са комплексни и мисловни образи, внасящи онази необходима нотка на промяна, която задвижва художественото действие. Не е случайно, че смяната на екстензивният маниер на разследване се заменя с творческия инстинкт, лирическите герои успяват да надградят върху постигнатото и да предвижат историята към нейната развръзка.

„Убийството на Линда“ предлага една новост за българския читател. Лейф Г.В. Першон ни води умело в търсене на истината из един причудлив лабиринт от право и клинична психиатрия и ни доказва, че ефективното доказване и осъждане на убиеца е само началото. Оттам нататък е необходимо предприемането и на друга стъпка: клиничното изследване на психопатията довела до акта на убийство и евентуалното лечение.

автор: Хари Алексиев

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Фестивалпреди 1 седмица

Най-големите звезди на българския хип-хоп ще взривят сцената на HELL ENERGY Fest

Обществопреди 3 седмици

Рециклирането на 100% от алуминиевите кенове пести енергия, която може да захрани 4 милиона домакинства за цяла година

Поппреди 3 седмици

Ясен Григоров е режисьор на видеото към новия сингъл на Алек Кирев

Tехнологиипреди 2 месеца

DataArt обяви пускането на SkinCareAI – мобилно приложение, откриващо ранни признаци на меланом

Tехнологиипреди 2 месеца

Нови удобства за клиентите на VIVACOM в обновения online магазин

Tехнологиипреди 2 месеца

ГАЛИНКА ЧАВДАРОВА, психолог и логопед в Люлин, в безплатно видео обучение за АУТИЗМА

Tехнологиипреди 2 месеца

Acronis и Advantech подписват глобално споразумение за дистрибуция за по-високо ниво на IoT киберзащита

Tехнологиипреди 2 месеца

Логопед в Люлин за деца, а кабинетът е само за игри!

Lifestyleпреди 2 месеца

ИКЕА обзаведе първото споделено пространство за учене в Студентски град

Lifestyleпреди 2 месеца

НАД 20 НОВИ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ПАЗАРА

Горещо