Открийте ни и в

Култура

Криминално лято с „Убийството на Линда“

MIKA

публикувано

на

ubiistvo-linda-file_621_35За истински кримален роман като „Убийството на Линда“ от Лейф Г.В. Першон (ИК Колибри) могат да се кажат много, при това съвсем заслужени, суперлативи. Историята започва с откриването на с трупа на 20 годишната Линда Валин, студент трети семестър в Полицейската щкола във Векшо.

Пропит с ирония, достигаща до сарказъм, романът започва с едно на пръв поглед „обикновено“ убийство: съвсем млада жена, курсантка в Полицейската академия, е намерена мъртва в апартамента на майка си в шведския град Векшо. Въпросът кой и защо е убил Линда неизбежно поставя на дневен ред ефикасността на разследващите, хвърля светлина върху тяхното чувство за дълг и професионална преценка, която, уви, често се влияе от стремеж към надмощие и реваншизъм.

Полицейският начин на мислене ни е добре познат: екстраполират се уликите и свидетелските показания, за да се открие убиеца. Тук се крие и индивидуалността на автора, който взема познатото и надгражда над него. Першон модернизира криминалното разследване, добавяйки ускорители като обществените очаквания, медийният натиск върху разследването и политическият интерес на управляващите за бързо разкриване на престъплението.

Гъвкавост в мисленето, смяна на посоката, преосмисляне на подхода, упоритост в проверките на хипотезите, търсени на структурни зависимости в проблема, води до решаване на ребуса с убийството.

Интересен е начинът, по който авторът показва сблъсъка между формалния и творческия подход към решаване на проблема и този конфликт се разпростира от най-високото управленческо ниво до изпълнителските кадри.

Героите на Лейф Г.В. Першон са комплексни и мисловни образи, внасящи онази необходима нотка на промяна, която задвижва художественото действие. Не е случайно, че смяната на екстензивният маниер на разследване се заменя с творческия инстинкт, лирическите герои успяват да надградят върху постигнатото и да предвижат историята към нейната развръзка.

„Убийството на Линда“ предлага една новост за българския читател. Лейф Г.В. Першон ни води умело в търсене на истината из един причудлив лабиринт от право и клинична психиатрия и ни доказва, че ефективното доказване и осъждане на убиеца е само началото. Оттам нататък е необходимо предприемането и на друга стъпка: клиничното изследване на психопатията довела до акта на убийство и евентуалното лечение.

автор: Хари Алексиев

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Tехнологиипреди 4 дни

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Tехнологиипреди 4 дни

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

Tехнологиипреди 4 дни

Acronis Foundation открива ново училище в Нуево Чимботе, Перу

Музикапреди 5 дни

VIVACOM подарява билети за концерта на Maluma

Tехнологиипреди 5 дни

Технологичната общност в Бълагрия се събра на SQL Server 2019 Discovery Day за четвърта поредна година

Lifestyleпреди 5 дни

Загорка обединява двама емблематични български артисти

Tехнологиипреди 5 дни

HMD Global, CGI и Google Cloud партнират за създаване на Nokia телефоните на бъдещето

Музикапреди 5 дни

Дуо Оренда представи България на 33 Международен музикален фестивал – FIMU, в гр. Белфор, Франция

Tехнологиипреди 5 дни

Повече от 70 младежи ще трупат практически опит в лятната стажантска програма на VIVACOM

Lifestyleпреди 6 дни

ГЕНИАЛНИТЕ СНИМКИ В НОВИЯ КАЛЕНДАР НА LAVAZZA ЗА 2020 СА ДЕЛО НА СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯ ПРОВОКАТИВЕН ФОТОГРАФ ДЕЙВИД ЛАШАПЕЛ

Горещо