Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Кино

Културни посолства в Капана: Акцент – Република Чехия

MIKA

публикувано

на

В последния месец от своята програма „Културни посолства в Капана“ през 2015 г. ЕДНО, заедно с Чешки център, ще покаже изложбата New G(o)ods!, която представя  млади автори в областта на продуктовия и графичен дизайн. Специалната селекция под формата на плакати включва проекти от престижния конкурс Национална награда за студентски дизайн в Чехия.

Конкурсът има дълга история, която започва през 1991 година, а днес за провеждането му се грижи група доброволци, които работят за Design Cabinet CZ. Ежегодно New G)o)ods! се представя първо в Чешката република, след което гостува в различни градове по света. Тази изложба вече е показана в Ню Йорк, Лондон, Виена, Пекин, Париж, Москва, Милано, Мюнхен, Стокхолм, Грац и др.

Изложбата в Пловдив ще се открие от Катерина Хуртаева, директор на Чешки център у нас, на 10 октомври в 18.00 часа, в пространството на ЕДНО на ул. Христо Дюкмеджиев 10. Проектът ще може да се види до 28 ноември /вторник – събота, 16.00 – 20.00 часа/

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”768″]4 (1)[/media-credit]

Освен изложба, Чешки център ще представи и три прожекции от фестивала за документално кино Biting Docs, който ежегодно организира в сътрудничество със сдружение „Позор“. Избраните заглавия са „Между върховете“, който проследява приключението на група приятели сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас; „Открий отново Индия“ – за непознaтата страна на тази необятна държава и за това колко много можем да научим по пътя; и „Скалъпената вина на Ай Уейуей“ – филм по повод съдебното дело и борбата за свобода на легендарния китайски творец. Прoжекциите ще се състоят три поредни петъци – на 13-ти, 20-ти и 27-ми ноември от 19.00 часа. Входът за тях е три лева.
Предишните инициативи от програмата на ЕДНО „Културни посолства в Капана“
включиха комикс изложбата „Приключенията на Неро и компания“ /Белгия/ и Изложба театрален плакат на проф. Лех Майевски, и прожекции на съвременни
полски пиеси /Полша/. Чешкото представяне ще завърши този първи цикъл, но това
е линия, която ЕДНО си поставя за цел да продължи и занапред.

[media-credit name=”RenВ цULC, francouzskВ holeVera, 2008″ align=”aligncenter” width=”1024″]RenВ цULC, francouzskВ holeVera, 2008[/media-credit]

„Културни посолства в Капана” е пилотен проект, който инициира за първи път съществуването на представителства на чуждестранни културни институтив Пловдив. Фондация ЕДНО предоставя галерийното си пространство за три месеца – юли, август и ноември, за културни прояви на част от дейните посолства и институти от столицата. На поканата се отзоваха Посолство на Кралство Белгия, които представят изложба на белгийския комикс художник Марк Слеен, Полски институт, които участват с изложба на театрални плакати и прожекция на съвременни полски пиеси и Чешки център – с изложба
студентски дизайн и прожекции на документални филми от фестивала Biting Docs. Проектът представя три напълно нови за пловдивската публика културни фокуса, предлага нови канали за осъществяване на диалог с тези държави, промотира представянето на съвременни проекти от културния им календар извън столицата и поставя въпроса за трайно установяване на техни представителства в Капана, като част от идеята за международното измерение на Капана – квартал на творческите индустрии.

„Културни посолства в Капана“ се реализира в рамките на проект “Капана – квартал на творческите индустрии”, с финансовата подкрепа на Общинска фондация Пловдив 2019.

 

[media-credit name=”CHALEPA CHALEPA PARTY PARTY 1VKR_3999″ align=”aligncenter” width=”1024″]CHALEPA CHALEPA PARTY PARTY  1VKR_3999[/media-credit]

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Кино

Гледаме “Смартфонът-Беглец” в конкурсната програма на София Филм Фест

MIKA

публикувано

на

от

Фантастичното приключение „Смартфонът-беглец“ на „Амрита Арт“ за първи път ще отвори портала на времето на специална прожекция в конкурсната програма на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ на 17 март от 16:00 ч. в кино “Люмиер”.

Публиката, която ще заобича филма и ще заживее с приключенията на героите му, са всички малки и пораснали деца, за които мечтата да се озоват на пътешествие във времето е на прага на възможното и вероятното.

Тийнейджърите Фил, Анджи и Марко трябва да намерят пари за лечението на болното братче на Анджи, за да спасят живота му. В търсене на заровеното съкровище на Вълчан войвода, високотехнологичен смартфон се оказва машина на времето и ги пренася в миналото – сред страшни хайдути, където ги очакват големи приключения, но и много критични ситуации.

Спасявайки се чрез скок в настоящето, заедно с тях в днешния ден попадат самият Вълчан войвода и поп Мартин. Дали преживяванията на двамата хайдути в непознатия за тях днешен свят са по-необикновени от тези на нашите трима герои в света на миналото; дали ще успеят да намерят пари и да спасят болното дете – ще научите на 17-ти март от филма.

Лентата е разказ за нашите деца, които растат в свят на технологии, но успяват да се възползват от тях, за да творят добро и да побеждават в добри каузи.

Главните герои във филма са изиграни от Симеон Филипов, Матей Генчев и Василена Стоянова.

Продължете понататък

Кино

Куп звезди на премиерата на „Привличане“ в София

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Яна Маринова, Александър Сано, Башар Рахал представиха хитовата лента

Целият звезден каст на най-новия български филм „Привличане“ снощи мина по червения килим за официалната премиера на лентата в Кино Арена Делукс в Bulgaria Mall, София.

Лъскавото събитие започна още в 18 часа с концерт на групите „Торнадо“ и Jeremy?, както и изява на работещия в Копенхаген композитор и продуцент Stani. Те представиха свои авторски парчета, написани специално за саундтрака към филма. Многобройната публика аплодира не само тях, но и целия актьорски състав, който се качи на сцената, за да получи заслужени овации.

Яна Маринова, Александър Сано, Башар Рахал, Луиза Григорова-Макариев, Койна Русева, Радина Боршош, Владо Пенев и новоизгряващите млади таланти Живко Симеонов, Живко Сираков, Клои Рахал, Нина Керанова, Анастасия Левордашка, Михаил Недялков, Спартак Тодоров и Васил Илиев минаха по червения килим и се снимаха със свои приятели, почитатели и колеги. Гостите на официалната премиера  нетърпеливо се отправиха за първата прожекция на лентата, която вече месеци наред е сред най-очакваните родни заглавия.

Повече от 500 души, разпределени в 4 зали на Кино Арена Делукс,  първи имаха възможността да преживеят историята на „Привлиане“, да се посмеят и разчувстват с героите. След финала на всяка прожекция актьорският екип на филма, начело с режиьора Мартин Макариев, минаха да благодарят и да се поклонят в залите.

„Искахме да покажем, че и български филм може да има страхотна картина, звук и фокус върху сюжета без да вървим в различни посоки. Това е първият български филм с толкова силен саундтрак, в който участват групите Jeremy?, Торнадо, македонската звезда Слаткаристика, композиторите и продуценти Nedy John Cross и Stani, Dexter, 100 кила, дори имаме и международно участие в лицето на носителката на няколко награди Грами Тифани Фред. Оператор на филма е Иван Вацов, феноменалният звук е дело на Мишо Дичев, монтаж Никола Миленов, а сърцето на филма е Мартин Макариев-режисьор. „Привличане“ е филм за всички – за тийнейджърите, които смятат, че са тръгнали по своя път, но често се отклоняват, за възрастните, които смятат, че са изпуснали своя шанс за реализация, за менторите, които се появяват, когато има нужда от тях. Защото на каквато и възраст да си, винаги има какво още да научиш, ако следваш ритъма на сърцето си“, споделя главната актриса, копродуцент и сценарист на филма Яна Маринова.

След финала на прожекциите всички гости и артисти се събраха на коктейл в бар „Сохо“, където се насладиха на изискани напитки и храни. Специално да поздравят своите колеги бяха дошли Наум Шопов – младши, режисьорите Ники Илиев и Илиян Джевелеков, Мартина Вачкова, Лазар Кисьов, Бобо, хореографът на филма Атанас Месечков и много други родни звезди.

„Привличане“ е на екраните в цялата страна от 23 февруари.

Продължете понататък

Горещо