Открийте ни и в

Култура

„Къщата на гнева“ – най-добрият спектакъл за 2015 г.

MIKA

публикувано

на

„Къщата на гнева“ по „Домът на Бернарда Алба“ на Лорка и стихове на  Мигел Ернандес, Рафаел Алберти и на режисьорката Диана Добрева, ще може да гледате на 19-ти (вторник) и 29-ти (петък) януари от 19:00 ч. в Театър Възраждане. Представлението е номинирано в четири категории на наградите Аскеер, като печели в две от тях, едната – за най-добър спектакъл на 2015 г. Има и три награди в две категории от XXVI Национален фестивал на малките театрални форми в гр. Враца, както и награда за най-добра женска роля на международния фестифал в Скопие.

По думите на режисьорката Диана Добрева „Къщата на гнева“ е една история: за неистовия стремеж на човека към свободата, към бреговете на непознати морета, за смисъла, когато ти се отнеме – да обичаш и да бъдеш обичан, за любовта като възможен сън и невъзможен живот, за диктатурата и бунта на свободната воля, за гнева, роден в самота…“

„Къщата на гнева“ по „Домът на Бернарда Алба“ е третата пиеса от т.нар. селска трилогия на Лорка, в която действието се развива през 1936 г., когато Испания е обхваната от фашизъм и религиозен фанатизъм. „Домът на Бернарда Алба“ е най-мъчителната и мрачна част от трилогията, пресъздаваща част от живота на пет млади жени, които са затворени в къщи и обречени на осем годишен принудителен траур, наложен от майка им, след смъртта на техния бащата.

Придържайки се към догмите на католицизма, съчетани със суеверия и столетни правила, които за нищо на света не се нарушават от хората живеещи в малките села на Андалусия, вдовицата Бернарда създава мрачен свят, в който любовта е забранена, обричайки дъщерите си на самота, гняв и болка по неосъществените им копнежи на младостта. „Къщата на гнева“ сблъсква човешката природа с неразбиваемите стени на забрани и табута, които отново само човек може да създава.

Майсторски преплетените текстове, използвани в драматизацията на Диана Добрева, са допълнени от великолепните композиции на Петя Диманова, чиято музика озвучава спектакъла. Забележителните костюми, сценография и грим също са дело на Диана Добрева, а главните роли се превъплащават Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Донка Аврамова, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова и Яна Кузова.

Билети за постановката „Къщата на гнева“ може да закупите онлайн, на сайта на театър „Възраждане“:  (ePay , Visa & Mastercard) или като се обадите и поръчате на тел. 0887 333 112 (с куриер и наложен платеж). Покупка на билети от каса може да направите в магазините на Office1superstore, Fastpay, „На Тъмно“ и книжарници Booktrading.

Постановките на общински културен институт Театър “Възраждане” се играят в камерна зала със 100 места. На сцената на Театър „Възраждане” с предимство се поставят пиеси от български и европейски съвременни и класически драматурзи. Театър „Възраждане” е един от малкото столични театри, на чиято сцена с огромен успех се играят представления за деца от всички възрасти. В осъществяването на спектаклите се ангажират първокласни творчески екипи – режисьори, актьори, сценографи от всички поколения – от майсторите, до студентите на НАТФИЗ “Кр.Сарафов” и Театрален колеж „Любен Гройс”.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Tехнологиипреди 4 дни

ADATA представя богато портфолио по време на Computex 2019

Културапреди 4 дни

„Писма от Париж“ – вдъхновяваща история за маските, с които крием сърцето си

Tехнологиипреди 4 дни

Всички домейни на кирилица само с разширение .ею от 1 юни

Lifestyleпреди 4 дни

Над 1300 деца се включиха в осмия конкурс на RENAULT България за детска рисунка „Пътят и аз“

Tехнологиипреди 5 дни

Средният приход от абонат, приходите и EBITDA на Теленор България продължават да растат през първото тримесечие на 2019 г.

Lifestyleпреди 5 дни

24 май – идеи за дълъг уикенд в България

EDMпреди 5 дни

YALTA CLUB открива градината със Sharam

Културапреди 6 дни

„Личният стил“ – нова книга за начина, по който облеклото ни променя

Културапреди 6 дни

„Личният стил“ – нова книга за начина, по който облеклото ни променя

Културапреди 6 дни

Култовата Хулия Наваро вече и в България с хитов исторически трилър – “Братството на светата плащаница”

Горещо