Открийте ни и в

Lifestyle

Мариела Драголова и Даниел Чипев споделят как се правят проверени новини

MIKA

публикувано

на

Пречат или помагат социалните медии? Как се управлява нюзрум в наши дни? И какво стои зад 60-годишната история на новинарския екип на БНТ? 

В десетия последен епизод на „МеГра“, поредицата за медийна грамотност на БНТ подкаст  – Антон Андонов дава думата на екипа, който ръководи новинарското и публицистично съдържание на обществената телевизия. Гости са директорът на „Новини и актуални предавания“ Мариела Драголова и главният продуцент на новините – Даниел Чипев. Тримата заедно сравняват как са работили в миналото и как работят в наши дни журналистите от нюзрума с най-голямо обществено доверие.

Мариела Драголова има богат опит в правенето на новини. От години е част от БНТ, но е работила дълго време и в двете големи частни телевизии. Опитът ѝ е предимно в сутрешните блокове и споделя, че „има едно нещо, което е задължително за обществената телевизия, и препоръчително за останалите медии и това е да има равнопоставеност между различните мнения. Да има плурализъм. Да се чува гласът не само на управляващите, но и на опозицията. Много е важно журналистите, които работят в БНТ да са балансирани. Да изказват на глас въпросите – важни за обществото, а не да правят сензации. Да търсят отговорите, които хората иска да научат.“ 

Аз съм човек, който е израснал в БНТ, казва за себе си Даниел Чипев. Почти цялата ми професионална кариера се е развила тук. Бил съм и репортер, и редактор, и водещ, и продуцент. Работата с хора с биография ме е научила на много. Когато харесваш работата си, винаги ще намериш какво да ти достави удоволствие без значение каква точно позиция заемаш в момента.“

Тази година първата новинарска емисия в България – „По света и у нас“ стана на 60 години и правенето на паралел как са се случвали новините преди и сега е логично.

Технологиите много помагат за достигане на новината до крайния потребител”, казва Мариела Драголова и допълва, че “платформите като Facebook, Instagram и т.н. са много полезни в това отношение. Но пък имаме и един много важен проблем за решаване – това са фалшивите новини. Те се генерират именно в социалните медии. 

А иначе самите новини като такива и преди 60 години, и днес – трябва да отговарят на едни и същи критерии – да са значими за голяма група хора! Иначе новините се правят горе-долу по един и същи начин. Само техниката е различна. Аудиторията получава по различен начин информацията и това е сред предизвикателствата, които имаме ние като 60-годишна медия. Трябва да успеем да дигитализираме всичко, което предлагаме, за да можем да достигаме още по-успешно до младите хора. Правим го чрез социалните мрежи, чрез обновения ни сайт, чрез приложението. В днешния свят е важно да стигаме бързо до хората.“

Даниел Чипев допълва:

Спомняме си бетакам касетите, как монтирахме линейно и аналогово и чакахме пред монтажните. Спомняме си как нямахме живи включвания от мястото на събитията – това ставаше само по телефона. Беше сравнително скоро, няма и 20 години от тогава. Даже нещата се промениха най-много в последните 5 години. А една новина се променя в рамките на часове. Източниците на информация са страшно много. Информацията, която се излива върху теб може да те удави. От тази гледна точка, има промяна. Но стандартът, по който се правят новини не се променя. Динамиката на промяна на технологии обаче е огромна!

Стремежът на БНТ е да достигне до още повече млади хора и това може да стане предимно онлайн. Чрез новинарско приложение и сайта ни www.bntnews.bg 

Опитът след Covid-19 е, че хората, които черпят новини онлайн ни вярват. Все пак приложението ни BNT News е сред най-теглените български новинарски приложения в App Store и в Google Play Store.“

Двамата професионалисти смятат, че социалните медии в никакъв случай не са заплаха за традиционните медии. По-скоро платформи като Facebook и Instagram  са средство за стриймване на новините, подготвени и проверени от журналистите. Според различни  изследвания хората все по-малко гледат телевизия по стария начин и нямат нищо против да получават информация в социалните медии.

Поредицата „МеГра“ е достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg. Там може да чуете и останалите епизоди, в които емблематични лица от екрана застават зад микрофона, за да покажат как да отсяваме фактите, как да не ставаме жертва на дезинформация; как да плуваме уверено, в морето, в което всеки е медия.

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ

Spotify: https://rb.gy/tmr363

Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp

Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje

Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

26 658 976 изминати крачки в Нестле за Живей Активно!

MIKA

публикувано

на

от

Тита, снимка: ПР

Общо 26 658 976 крачки извървяха привържениците на инициативата Нестле за Живей Активно! на 22 септември в общо 22 града в страната. Столичани отбелязаха 15-та годишнина на най-голямата инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот у нас с 4 пешеходни маршрута, а в 21 града в страната се организираха различни инициативи. Денят съвпадна и с националния празник и Европейския ден без автомобили, като в резултат на извървените крачки, Нестле за Живей Активно! спести над 3 тона CO2 на природата у нас.

Провървените крачки се равняват още на повече от 3000 пъти изкачване на първенеца на Балканите – Мусала, 30 пъти отиване и връщане до Черно море, преплуване на р. Искър 30 пъти и 20 пъти преминаване на най-дългия пешеходен маршрут у нас – Ком-Емине.

„Благодарни сме на всички, които се включиха тази година, защото въпреки трудностите и спазването на социална дистанция, успяхме да докажем, че всеки един от нас може да бъде добрият пример за себе си и своите близки. Видяхме много семейства, които ентусиазирано следваха маршрутите и предаваха посланието на своите деца – че движението е в основата на едно по-добро бъдеще както за нас, така и за нашата природа“, коментира Нели Ангелова, директор комуникации Нестле югоизточен пазар.

По всички маршрути хилядите участници изпълняваха и специалните предизвикателства „от място“. Това са лесни за изпълнение упражнения, които всеки може да изпълни – като коремни преси от стоеж, слалом подскоци, клекове с детска количка, странични клекове и други. Примерът за ходенето пеш последваха и Тита и Ballan, които даже се спряха на всички предизвикателства по маршрута НДК – Южен парк и заедно повтаряха упражненията.

Докато резултатите извън София все още се обработват, в столицата чрез дигиталната карта, направена по световна технология от ЕСРИ България, отчете и кой маршрут води в надпреварата по крачки. Най-дълго разстояние са извървели по маршрут НДК – Южен парк, където броят крачки е 7 692 256. На второ място е Борисовата градина, където в почивния ден се извървяха 4 207 30 крачки. 3-то място е за Северния парк с 2 456 000 и на четвърто – най-новият парк в Столицата – Възраждане, с близо милион извървяни крачки. Почитателите на инициативата имаха възможност да се включат и в лекоатлетичен маратон, организиран от федерацията по Лека атлетика, както и да разходят куче в приюта „Фермата“.

Повече за Нестле за Живей Активно!: https://bit.ly/3lGzFGl

Продължете понататък

Lifestyle

БНТ 3 ще излъчва 30 часа на живо от „Ролан Гарос“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

В периода 27 септември – 11 октомври 2020 г., зрителите на БНТ 3 ще могат да се насладят на 30 часа на живо от тазгодишното Открито първенство на Франция по тенис  – „Ролан Гарос“. Основен акцент в програмата на обществената телевизия ще са мачовете на българските звезди – Григор Димитров и Цветана Пиронкова, която след отличното си представяне на US Open получи уайлд карт за основната схема.

Жребият, изтеглен на официалната церемония вчера отреди Григор Димитров да се изправи в първия кръг срещу французина Грегоар Барер. Цветана Пиронкова играе на старта с Андреа Петкович (Германия).

БНТ 3 ще предава срещите, както и полуфиналите и финала при мъжете, финала при жените, както и подбрани интересни мачове от по-ранните фази на „Ролан Гарос“. Специални пратеници на обществената телевизия в Париж са репортерът Калин Гугов и операторът Николай Балкански. Те ще обогатят картината на турнира, която зрителите ще получат, с репортажи и интервюта от мястото на събитието.

Това е 124-то издание на Открито първенство на Франция по тенис. За първи път ще има мачове на закрито, след като в края на миналата година беше изграден подвижен покрив над основния корт „Филип Шатрие“. На четири от игрищата в комплекса беше поставено осветление, което ще позволи провеждането на срещи в тъмната част от денонощието – нещо, което не се е случвало в историята на престижния турнир.

„Ролан Гарос“ е третият за годината от Големия шлем. През 2020 г. ще бъде и последен, тъй като изданието „Уимбълдън“ беше отменен заради пандемията от коронавирус. Френското първенство също беше отлагано на два пъти, но вече всичко в Париж е готово за дългоочакваното начало.

Следете програмата на БНТ 3, за да гледате на живо най-интересните мачове от „Ролан Гарос“.

Продължете понататък

Горещо