Открийте ни и в

Интервю

Марияна Теофилова: „Извън рамки” е представление, което показва силата на синтеза на изкуствата.“

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

През последните няколко сезона с интерес следя всички изяви на Фондация „Танцово изкуство-Илиев”. Проектът на Петър Илиев „Извън рамки”, състоял се на 20 май 2016 година във VIVACOM Art Hall, силно ме впечатли и бих искала да споделя пристрастното си мнение на музикант с дългогодишен опит на сцена за това прекрасно събитие. Защо пристрастно ли? Когато става дума за сценична изява, може ли зрителят да бъде безпристрастен в мнението си за преживяното? Едва ли. Нали това е то – страстта в изкуството, което го прави различно от баналността на ежедневието и посредствеността. Страстта, провокираща зрителя, предизвикваща реакцията му, пристрастяваща го към онова красивото, извисеното, наречено изкуство. Зрителят би могъл да остане безразличен, което вече е друга тема за разговор, а това не е предмет на моето изложение.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“650″]Frame21[/media-credit]

„Извън рамки” е представление, което показва силата на синтеза на изкуствата. Зрителят се изненадва приятно от новото арт-пространство на VIVACOM и някак естествено бива приобщен към атмосферата на предстоящото танцово-музикално събитие чрез картините на Татяна Илиева, вдъхновени от движението в танца. Присъствието на визуалното изкуство като естествен декор на спектакъла е приятен начин публиката да бъде въведена в света на изящното и духовното.

Още с първата танцова миниатюра „Почти валс” по музика на Петър Ралчев, хореографът Петър Илиев ни изненада с новия си поглед върху почти познатата хореография от неговия спектакъл „5х5+1”. Изцяло новият състав от танцьори успя да внесе своя прочит на танцовия текст, като го насити с една присъща само за много младите хора енергия. Енергия, която увлича, завихря зрителя и неусетно го пренася от почти английския валс в познатия ни ритъм на ръченицата.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“650″]frame31[/media-credit]

Танцовите спектакли с музика „на живо” се превръщат в запазена марка на Петър Илиев. В този случай обаче, неговата концепция беше изградена върху стилистичния контраст. Контрастно подбраните пиеси за изпълненията на джаз-трио „Минимум” между танцовите миниатюри, отпращаха слушателя в съвсем различен свят. Първата поява на триото в състав – Лилия Илиева (вокал), Димитър Льолев (саксофон) и Димитър Логозаров (китара), в изпълнението им на  „Miracle of the Fishes”, наистина успя да изненада слушателите. Фадото носи особен нюанс на носталгия и тъга, което изпрати емоциите ни в друго измерение. Останалите им изпълнения бяха наситени с енергията на джаза, като музикантите показаха прекрасна спойка като камерна формация, без излишна показност и преекспониране на солистичните си възможности. Винаги би могло да се поспори за продължителността на пиесите, особено в третия сет, но това е по-скоро въпрос на индивидуално усещане за време, както и на цялостната концепция на спектакъла. При всички случаи обаче, изпълнителските качества на колегите от триото се безспорни, както и майсторското им представяне. Тук е мястото да отбележа и изключителното ниво на професионализъм на екипа от озвучители и осветители, чиито баланс на звука и светлинни решения направиха преживяването на публиката незабравимо.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“650″]frame33[/media-credit]

Във втората танцова миниатюра „Бърканица-супеница”, по музика на Константин и Александър Владигерови и хореография на Петър Илиев, станахме свидетели на забъркването на един коктейл от енергия, жизненост и… наслада. Удоволствие е да се види как танцьорите се забавляват искрено на сцената и това мигновено се предава и на зрителя. Музиката на братята Владигерови е в стил етно-джаз, но някак без конкретната цитатност на фолклора. Завладяваща и излята сякаш на един дъх, оставяща слушателя… без дъх. Някак познатата ни от спектакъла „Кой открадна чипса?” хореография всъщност беше различна, променена, което говори много за творческите търсения на хореографа Илиев.

Третата танцова миниатюра „Adagio for 9”, по музика на Моцарт и хореография на Пола Уебър, познаваме от финалния спектакъл на Танцовата работилница през април тази година. Това обаче не беше съвсем същата хореография, а променена, по-камерна, обогатена с новия прочит на Петър Илиев, който показа дълбоко познаване на балетния стил Баланшин. Музиката от бавната част на Клавирен концерт №23 от Моцарт винаги разтърсва със своята наситена емоционалност. Стилът Баланшин, в който твори Пола Уебър, очевидно се различава от познатата ни руска балетна школа. Моето усещане е, че танцьорите много харесват този различен от тяхното обучение стил, а от дуета на Маргарита Георгиева и Георги Капитански лъхаше и увереността на танцьори, черпили „от извора”, като стипендианти на Фондацията в Америка. Изящност, провокация, стаена страст – така бих описала „Adagio for 9”.

Последната танцова миниатюра „Извън рамки” по музика на Светослав Кърпаров се оказа поредната изненада в спектакъла, с една нова хореография на Петър Илиев. Предишните му две хореографии по същата музика бяха за много по-големи състави. В новата хореография, стремежът на Петър Илиев към все по-изчистен камерен израз беше осезаем. Кулминацията на спектакъла дойде в Coda-та, която беше… откровение. В картинната многопластова симфонична музика на Светослав Кърпаров фолклорният елемент е като повей, по-скоро приятен, но жив спомен. Хармонично кореспондиращата с тази многопластовост  хореография на Петър Илиев този път беше обогатена с обширен дял на импровизация от танцьорите. Една откровено завладяваща, многолика, зряла, излизаща извън рамките на познатото симбиоза на музика и танц, която разкрива само част от несъмнено големия потенциал на този творчески тандем.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“640″]Frame9[/media-credit]

Осъзнатият стремеж на Петър Илиев към камерност е показателен за неговата творческа зрялост, а подкрепата, която оказва на редица български композитори от нашето съвремие трудно би намерила аналог. По мое мнение, г-н Илиев отдавна е излязъл извън рамките на несъмнено големите си познания в областта на фолклора. Вече е време той да бъде представян на публиката по начин, който го описва в неговата цялост на съвременен хореограф с дълбоки познания и широк поглед върху жанровото разнообразие както в танцовото, така и в музикалното изкуство.

Радващо е, че VIVACOM започна да развива меценатска дейност и застана зад този проект. Искрено се надявам, че все повече организации и ценители ще забележат и подкрепят Фондация „Танцово изкуство-Илиев“ в нейното развитие и многообразие на проекти. Прекрасен пример в това отношение е Фондация „Америка за България”, която многократно е подкрепяла уникални по своето новаторство за страната ни инициативи на Петър Илиев.

Марияна Теофилова

Списание „Музикални хоризонти“, брой 5 / 2016

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Apollonia

Интервю

Хайми Бехар: „Timeless Drama Channel предлага по нещо за всеки вкус!“

MIKA

публикувано

на

от

Със своите продукции с рекорден рейтинг и завладяващи истории Timeless Drama Channel всеки ден достига до над 5 милиона домове в световен мащаб. В каталога на премиум канала на SPI има над 600 часа качествени турски сериали с участието на световно известни звезди с номинации за награди Еми, като Енгин Акюрек, Къванч Татлъту, Бергюзар Корел, Фарах Зейнеп Абдулда, Кенан Имирзалъолу; Туба Бююкюстюн и др.

Имаме удоволствието да разговаряме с г-н Хайми Бехар, който е Главен маркетинг директор (CMO) в SPI International, който ще ни разкаже повече за Timeless Drama Channel(TDC), който е един от най-популярните канали за сериали в Централна и Източна Европа, както и в Близкия Изток и на Балканите.

Разкажете ни повече за Timeless Drama Channel.

Timeless Drama Channel (TDC) е първият ТВ канал, посветен изцяло на турските филми и сериали. Tой е насочен към любителите на драматичния жанр и към тези, които искат да гледат високо оценени от критиците продукции. В момента каналът излъчва общо девет хитови и многократно награждавани сериала, три от които ще направят световните си премиери именно по TDC!

В глобален мащаб TDC стартира през април 2019 г. в партньорство с Ay Yapim, водещата продуцентска компания в Турция, а днес, само година по-късно, вече достига до над 5 милиона домакинства по цял свят и е достъпен в страни в Централна и Източна Европа, на Балканите, в Близкия Изток и Южна Азия, както и в Африка. Сред тези държави попадат България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Ливан, Катар, Македония, Хърватия, Люксембург и Малдивите, както и в Африка за абонати на StarTimes.

Хайми Бехар, снимка: SPI International

На кои продукции могат да се насладят българските зрители в ефира на TDC?

TDC предлага над 500 часа свежо съдържание, а някои от най-големите акценти в програмата му са световноизвестните сериали Справедливостта на Кара“, „Черни пари и любов“, „20 минути“, „С Русия в сърцето“, „Момичето с червения шал“ и „Край“. Три вълнуващи и уникални сериала ще направят своята премиера в България именно по TDC –  „Майки и мащехи“, „Петима братя“ и „Осмият ден“. За нас е истинско удоволствие да споделим с българската публика таланта на някои от най-популярните турски актьори и актриси, сред които Къванч Татлъту, Бергюзар Корел, Фарах Зейнеп Абдуллах, Кенан Имирзалъолу и Туба Бююкюстюн.

Бих казал, че любимият сериал на феновете по света е Черни пари и любов. Той бе и сред номинираните в Международните награди „Еми“ през 2015 г., като и двамата главни герои – известните актьори Туба Бююкюстюн и Енгин Акюрек, получиха номинации за превъплъщенията си. Сериалът разказва историята на Йомер, честен полицейски служител, който търси истината за подозрителната смърт на годеницата си, която съвпада с убийството на бащата на Елиф, главният женски образ в сериала. Сериалът дебютира в България по TDC, а нови епизоди се излъчват всеки делничен ден от 20:40 ч. в DTH и IPTV мрежите на Булсатком.

Къде можем да гледаме съдържанието на Timeless Drama Channel? Предвижда ли се опция за самостоятелен онлайн стрийминг или излъчване като част от каталога от OTT провайдъри?

В момента в България Timeless Drama Channel се предлага ексклузивно чрез IPTV и DTH платформите на Булсатком. Той е достъпен в мрежата на оператора като част от пакетите Premium+ TV и Drama, като може да бъде открит съответно под номер 444 за IPTV и DTH HD абонатите и под номер 16 за DTH SD ползвателите.

Засега не се предлага самостоятелен онлайн стрийминг или излъчване чрез отделни доставчици.

Какво отличава българската публика от останалия свят?

Българската публика е много експресивна в социалните медии по отношение на любовта си към турските сериали (или както го наричаме на турски – dizi). Дори преди да обявим старта на TDC в мрежата на Булсатком, ежедневно получавахме запитвания от български любители на драмата за това кога каналът ще бъде наличен в страната. Видяхме, че интересът около него нарастваше по естествен начин дори преди официалното му представяне, благодарение на местни блогове и страници в социалните медии, посветени на теленовели. Затова сме още по-радостни, че TDC вече стартира в България и че ще имаме възможност да разкрием магическия свят на турските драматични продукции пред всички зрители, за които той все още е непознат.

Какво може да очаква българската публика сред заглавията на програмната селекция на Timeless Drama Channel?

Новите, позитивно оценени от критиците турски филми и сериали по TDC ще внесат доза драма, интриги, романтика и напрежение в домовете на зрителите!

Програмата на канала се състои от специално подбрано съдържание, което непрекъснато се стремим да обогатяваме чрез партньорството ни с една от най-големите турски продуцентски компании – Ay Yapim. Блестящата актьорска игра и завладяващите, наситени с емоции истории са характерни за всички продукции в ефира на канала. Именно затова вярваме, че програмата на TDC истински ще развълнува зрителите.

Кое от филмовите предложения за българската аудитория бихте препоръчали на читателите ни?

Всеки делничен ден по TDC българската публика може да се наслади на новите епизоди на пет високо оценени драми. Това са номинираният в Международните награди „Еми“ 2015 сериал „Черни пари и любов“, хитовата продукция „С Русия в сърцето“, показваща една епична любовна история, многократно награденият сериал „Справедливостта на Кара“, разказващ една история за отмъщение през 70-те години в Истанбул, вълнуващата, пълна с обрати драма „20 минути“, както и „Момичето с червения шал“, красивата и сърцераздирателна любовна история на двама млади души.

Независимо от това дали сте почитател на драматичния жанр, на завладяващите истории, пълни с обрати или на романтичните сюжети – TDC предлага по нещо за всеки вкус!

Продължете понататък

Lifestyle

Диета, спорт и нови тeхнологии връщат фигурата и самочувствието ни 

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Препоръките на кинезитерапевта Цветелина Бижева след дългата изолация 

Цветелина Бижева работи като кинезитерапевт в столичната клиника Persona. Тя е докторант към НСА, катедра  „Кинезитерапия и рехабилитация“ и състезател по водна топка към WSV Basel, Швейцария.

Ето и нейните съвети как да влезем бързо във форма след изолацията:

Какви са последиците за тялото ни след дългото стоене у дома?

Стоенето вкъщи продължително време води от една страна до обездвижване, а от друга до учеличаване количеството на приета храна. Намалената двигателна активност в комбинация с увеличения прием на храна води до нарушение в енергийния баланс – невъзможност да се изразходи енергията, която приемаме. Следователно една от най-вероятните последици от стоенето вкъщи два месеца е наднорменото тегло. За спортистите, дори за онези, за които спортът е хоби, но тренират редовно, лишението от тренировките би довело до загуба на спортна форма, намаляване на издръжливостта, силата, тонуса на мускулатурата и т.н.

Някои хора спортуват, други не стават от дивана по време на изолацията. Какви травми могат да си докарат всяка от двете групи?

Полезно е да се спортува, но трябва да се притежава известна двигателна култура, за да се предотвратят травми и контузии. Спортистите знаят как да се предвазват. Травми могат да си докарат хората, които преди не са се занимавали със спорт и сега за пръв път решават да правят нещо вкъщи, и то без инструктор. При тях има голяма вероятност от наранявания като навяхване или разтежение. Затова се необходими основни познания за загрявка на тялото преди по-голямо натоварване, както и за правилното изпълнение на всяко упражнение от гледна точка на изходно положение, посока на съпротивление, правилен захват на гири и ластици и др. При хората, прекарващи целия ден на дивана пред телевизора, има опасност от продължително заемане на неправилна позиция на тялото, което може да доведе до поява на болки в ставите, или дискомфорт, най-често в областта на шията и кръста.

Работата у дома пред таблета – как да предотвратим схващания? Къде най-често възникват те, какви упражнения да правим у дома?

Дългото време, прекарано пред компютъра често, води до поява на болки и дискомфорт в шийния и лумбалния дял, често страда и раменият пояс. Обострят се някой ставни проблеми, стари травми или хронични заболявания като плексити и др. Съветите към хора със седящи професии е често раздвижване или извършване на няколко упражнения на всеки час по време работния ден. Биха могли да правят кратки разходки в стаята, или упражнения за горната част на тялото, докато са седнали – по няколко кръгови движения в рамените стави, няколко завъртания или наклони с главата. След края на работния ден могат също да практикуват и някакъв спорт.  Например упражнения в домашна обстановка – лицеви опори и коремни преси, пилатес, йога или упражнения с швейцарска топка, гирички, терабан ластици и подобни. Всеки вид движение е полезно.

Как  да бъде осъществен по-леко прехода от застоял към активен живот? 

Целта на всички ни е да се върнем към нивото си на активност от преди тези два месеца. Но това трябва да стане постепенно, тъй като по принцип всички до някаква степен сме загубили форма за това време. Редно е сега да започнем с по-малко натоварване и по-ниска интензивност отколкото преди. Поне на първо време можем да намалим броя на тренировките или тяхната продължителност, докато организмът ни се приспособи след дългото обездвижване.

Вече можем да спортуваме на открито. Кои са най-подходящите спортове?

Това е строго индивидуално. Най-подходящият спорт е този, който ни доставя удоволствие. Дали ще бъде джогинг или каране на велосипед и ролери, игра на тенис, волейбол или плуване, всичко е полезно. Дори обикновена разходка в парка или в планината също е здравословна.

Специално за децата, които учат онлайн. Как и колко да се движат?

Дистанционното обучение е нещо ново за нас. То кара децата да стоят седнали на стол пред мониторите от сутринта до ранния следобяд. Редно е след приключване на учебните занятия децата да излизат навън да се разхождат, спортуват и да играят на чист въздух поне един час, ако може и повече.

Ако сме качили няколко килограма какво съветвате да се направи?

Да се намали приема на храна и постепенно да се увеличи  двигателната активност.

На прага на лятото сме, как да влезем във форма за един месец?

Малко трудно се влиза във форма за един месец, аз предпочитам да се започне по-от рано и нещата да станат постепенно. Влизането във форма е свързано с правилно хранене, правилна двигателна програма и използването на допълнителни козметични процедури, които да помогнат оформянето и изглаждането на телата ни. Но при всички случай не трябва да се разчита само на едно от изброените неща.

Кои нови технологии ни помагат да оформим добра фигура? Разкажете за тях.

Що се отнася до оформяне на мускулатурата, несъмнено са необходими физически упражнения. За стягане и изглаждане обаче има определени технологии, които могат да помогнат. Най-известната технология у нас е радиочестота (радиочестотен лифтинг). Има различни варианти на тази технология, вградена в различни апарати. Използват се и технологии с вакуум. Съществува един апарат Venus Legacy, в който са комбинирани и двете технологии – радиочестота и вакуум, което съществено съкращава времето, необходимо за третиране на определената зона и води до по-бързо постигане на желаните резултати. Друга нова технология е Ендосферата, която представлява комбинация от микровибрацията и микрокомпресията. Тази технология, в допълнение към лекия натиск от страна на терапевта, извършва дълбокотъканен масаж, който има 5 основни ползи: дренира, подобрява кръвообращението, обезболява, реструктурира и повишава мускулния тонус. Различните технологии могат да бъдат прилагани както поотделно, така и в комбинация, според нуждите и желанията на всеки клиент. Те водят до разнасяне на мастните натрупвания под формата на целулит, тонизират мускулатурата и в резултат на това се подобрява общия вид на тялото.

Моделът за красота се сменя. Сега е на мода фит тялото, който е не само ген, но и усърдни тренировки. Възможно ли е с новите процедури да постигнем този модел? 

Какъвто и ген да носим, всеки от нас има нужда от поддържане на фигурата, все пак годините и гравитацията не прощават на никого. Естествено, усърдните тренировки водят до по-добър външен вид, по-стегната мускулатура, по-симетрично тяло, но все пак състоянието и гладкостта на кожата могат да бъдат подпомогнати с някой от споменатите модерни технологии.

Продължете понататък
Културапреди 15 часа

Кои са „Кралете на Европа” – евротриумфите на новия шампион на Испания „Реал Мадрид”

Lifestyleпреди един ден

Samsung стартира предварителните поръчки на най-новите Galaxy Note20 и Tab S7 | S7+

Кинопреди един ден

Гледайте сериала „Майки и мащехи“ ексклузивно по Timeless Drama Channel

Кинопреди един ден

„Соник: Филмът“, „Малки жени“ и „Островът на фантазиите“ в А1 Видеотека през август

Gamingпреди един ден

Troy на Creative Assembly Sofia излиза на 13 август и ще се предлага безплатно

Музикапреди един ден

Виктория с поредица от 12 онлайн концерта в месеците преди Евровизия 2021

Lifestyleпреди един ден

Историята на топ модела Росица Георгиева, покорила Парижката седмица на модата

Lifestyleпреди един ден

„Руж” – роман за създаването на козметичната индустрия

Културапреди 3 дни

„Изкуството да бъдеш спокоен” от Райън Холидей – животът е по-щастлив далеч от шума

Lifestyleпреди 3 дни

Подаръци за потребителите на Lidl и през лятото

Горещо