Открийте ни и в

Интервю

Мария Диез: „Хеви-метълът е начин на живот!“

MIKA

публикувано

на

Да се срещнем с Мария Диез е повече от удоволствие. Поводът за срещата ни е участието й във „VIVALDI METAL PROJECT“, където създателите и координатори на проекта: италианският композитор и клавирист Mistheria и басистът Alberto Rigoni, са написали специални вокални партии за нея. Впечатлени оставаме не само от нейния глас, който е с диапазон на контраалт до алт, но и от начинa, по който харизматичната фронт-дама на RAMPART говори за музиката, живота и всичко останало.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мария Диез, RAMPART

В началото беше…  

…словото на Мария Диез, което тънеше в нищото. А струнният бог и духът на ритъма се стелеха над метала и се усукваха около водопроводните и отпадни тръби. И тя рече: Нека светлината на сцената замени тъмнината на мазето! И така стана. После, от репетиционни записи и студийни живи експерименти, сътвори първото демо за шест … четиримесечия. И световните музикални списания рекоха: Това е добро! После от дух и кал бе сътворен музикантът. Но той бе крехък и грешен, та се наложи да бъде сътворяван неколкократно, докато му се вдъхне живот, за да пожелае сам, чрез свободната си воля, да твори и оставя за поколенията нови песни и записи.

Какво е хеви-метълa за теб – послание, изкуство, бунт?

Хеви-метълът е начин на живот. Да си честен спрямо себе си и околните, да си твърд в убежденията си и да ги отстояваш с открито лице. Наличието на убеждение тук се явява ключов момент, при който метълът остава неразбран от мейнстриим хомункулуса.

 Разбира се, че е послание, но е послание, което не е адресирано до всички. За някои послания трябва да узрееш и метълът е именно такова осъзнато послание.

Изкуство – при всички случаи! В световното музикално наследство има метъл творби, които прескачат всяка граница и различие между култури, хора и дори религии. Те са останали вече като непреходно културно постижение.

Рок културата носи бунта от зародиша си. Това е стремежът към прогрес и преодоляване на бариери. А метълът е висша форма на рок култура като музикална форма, като философска постановка и като начин за освобождение!

Кой би посочила като човекът оказал най-голямо влияние върху теб като артист?

Трудно бих посочила един човек като основно вдъхновение, защото през различни периоди са ми влияли различни артисти. Кай Хансен (ех-HELLOWEEN, GAMMA RAY) и Рони Джеймс Дио (ELF, RAINBOW, BLACK SABBATH, DIO) са в списъка ми с гиганти. Съществува една трансцедентална личност, която би могла да е на върха в такава класация. Тя представлява духовна еманация и съчетани революционни екстракти от Джеймс Хетфилд и Бетовен! Смелостта да се себеизразиш с всичките си несъвършенства е огромно вдъхновяващо начало, което трудно се побира в един човек. Музиката е непрестанна форма на бунт, който идва от древността и отива в бъдещето, но съдържа в себе си непреходно и непроменимо зрънце. Според романтиците (какъвто е Вивалди) музиката представлява космическа математика.

Искаме да те поздравим за страхотното признание, което получаваш на международната сцена като част от Vivaldi Metal Project – удивителна комбинация между класическа музика и хеви метъл. Разкажи ни повече за него.

За мен самата, поканата от маестро Мистерия бе страхотен комплимент. Отбелязвала съм влияния от класически композитори и обявихме втория си дългосвирещ албум „War Behest“ за метъл-опера, което, предполагам, е допринесло да включат моето име в проекта. Но само мога да гадая. Гласът ми определено е в страни от класическото пеене и композиционните решения и аранжировки ще са доста нестандартни. Но още чакам либретото и кантото на моята част. Иначе това е продуцентски проект, който включва колосално количество труд по организацията и реализирането си. С това са се заели Мистерия и басистът Алберто Ригони. Всички останали имена сме само реализатори на част от продукцията и гости в проекта. Съчетанието на класическа и метъл музика не е новост, но този проект е по-мащабен, с амбицията да надгради музиката в името на непреходното и развиващо се изкуство и е изпълнен с аристократична доза помпозност, характерна за високите стилове с традиции. Това успях да уловя като обяснение от няколкото разговора с координаторите. Малко повече може да се прочете на сайта на проекта. Останалото ще се чуе най-накрая.

Rampart 01

Мария Диез, RAMPART

С кой от артистите на световната сцена би искала да запишеш дует?

Буги Барабата има едно парче за вълка и Червената шапчица и много исках да направим един вариант, обаче той не бе ентусиазиран да изпее Червената шапчица и аз загубих вдъхновение. Поради това сега съм отворена за дует с Удо Дикшнайдер (ex-ACCEPT, U.D.O.), но няма да целя същите параметри. И вече след дуета ми с Чък Били (TESTAMENT, DUBLIN DEATH PATROL) ще се съсредоточа върху солови прояви, за да избегна бъдещи бенефисни изстъпления от ретроградно-еротичен характер. Няма да е изключен само дамски дует с неопределена все още колежка.

Как минава един ден в студиото на „Rampart”?

Първо, котката скучае. После котката спира да скучае, но пък я болят ушите. (Декларирам пред всички организации за защита на животните, че тя лично е избрала да се засели в студиото и по собствено желание остава там.) В студиото хвърляме много страст. Ние сме активна група (в композиционно отношение) и понеже композиторите се увеличаваме, се увеличават и конфликтите. В момента подготвяме два албума, които ще се представят в рамките на United Opus Of Apocalypse and Staging Tour и националната ни клубна обиколка. Това са новият „Codex Metalum“ и непредставяният пред широка аудитория български албум „Завѣра“. Затова ври и кипи при нас. Спорове, решения, нови идеи и малко диктаторски приоми в името на дисциплината. По време на записи не е по-различно. Още не сме изчерпали лимита от грешки, които една група трябва да направи, за да израстне или умре…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мария Диез, RAMPART

В какво се крие разликата между добрата и вечната песен?

Както задълбочено е обяснено в „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“, качеството е нещо, което не може да бъде измерено. Може би вечната песен просто продължава да бъде слушана? В една от концепциите на хиндуизма, цялото познание е заключено в нас и ние просто трябва да си го припомним. Вечната песен е добър спомен за хармония. А добрата е абстрактен щрих от спомена. Не случайно музиката на младостта на човека е критерий за най-добра хармония. Вечната песен те връща на изначалния смисъл на живота. Хедонизмът, като единствен смислен критерий за музика, придобива много по-богата обосновко именно чрез нея.

Разкажи ни любопитна случка от концерт?

На Taunus Metal Open Air край Франкфурт, френската група Lonewolf ни бе помогнала с обурудването. По време на нашето изпълнение реших, че е добре да им благодаря. Построих си перфектно фразата на английски език (Не съм филолог, но съм завършила английска гимназия.), но публиката изведнъж замръзна, замлъкна и загледа втренчено. После ми обясниха, че им се сторило, че казвам „Благодаря, Франция!“ и са ме сметнали за не съвсем добре с ориентацията…

Но най-голям стрес нанесохме на Metal Crowd Festival в Беларус. Това е държавата с най-многочислени полицейски служители на глава от населението и както при всеки социализъм, те са военизирани. Ние бяхме подготвили като рекламни материали ордени със символите на Беларус, фестивала и Rampart от едната страна и орден Стара планина и символи на България от другата. Когато след нашия сет раздадох около 200 ордена на фенове, заставането в стойка мирно от някои бе забавно, а униформени викаха „Молодцы!“ Един фен, обаче, отказа да получи орден, защото би го взел само от президента!!!

Какво слушаш в момента на своят плейър?

Продуцент съм на новия ни албум и за съжаление от месец слушам предимно него. Остават ми само кратки моменти на удоволствие с новите неща на U.D.O. и Blind Guardian, както и не толкова нови на Testament и Slayer.

Къде можем да те чуем скоро?

Тази събота сме специални гости на германците Scanner в клуб Eight Ball в Солун, Гърция. Уговорени и потвърдени са и датите ни за 20 февруари в град Плевен; 21 февруари в град Свищов; 26 февруари в Истанбул, Турция; 27 февруари в град Хасково; 28 февруари в град Пловдив; 14 март в град Пирот, Сърбия; 15 март в град Ниш, Сърбия; 25 април в град Комотини, Гърция. Продължава и националната ни клубна обиколка, така че датите се попълват и ще сме много активни през цялата година. Може да ни следите по-отблизо на нашия официален сайт http://www.rampartmetal.com.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Интервю

Хайми Бехар: „Timeless Drama Channel предлага по нещо за всеки вкус!“

MIKA

публикувано

на

от

Със своите продукции с рекорден рейтинг и завладяващи истории Timeless Drama Channel всеки ден достига до над 5 милиона домове в световен мащаб. В каталога на премиум канала на SPI има над 600 часа качествени турски сериали с участието на световно известни звезди с номинации за награди Еми, като Енгин Акюрек, Къванч Татлъту, Бергюзар Корел, Фарах Зейнеп Абдулда, Кенан Имирзалъолу; Туба Бююкюстюн и др.

Имаме удоволствието да разговаряме с г-н Хайми Бехар, който е Главен маркетинг директор (CMO) в SPI International, който ще ни разкаже повече за Timeless Drama Channel(TDC), който е един от най-популярните канали за сериали в Централна и Източна Европа, както и в Близкия Изток и на Балканите.

Разкажете ни повече за Timeless Drama Channel.

Timeless Drama Channel (TDC) е първият ТВ канал, посветен изцяло на турските филми и сериали. Tой е насочен към любителите на драматичния жанр и към тези, които искат да гледат високо оценени от критиците продукции. В момента каналът излъчва общо девет хитови и многократно награждавани сериала, три от които ще направят световните си премиери именно по TDC!

В глобален мащаб TDC стартира през април 2019 г. в партньорство с Ay Yapim, водещата продуцентска компания в Турция, а днес, само година по-късно, вече достига до над 5 милиона домакинства по цял свят и е достъпен в страни в Централна и Източна Европа, на Балканите, в Близкия Изток и Южна Азия, както и в Африка. Сред тези държави попадат България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Ливан, Катар, Македония, Хърватия, Люксембург и Малдивите, както и в Африка за абонати на StarTimes.

Хайми Бехар, снимка: SPI International

На кои продукции могат да се насладят българските зрители в ефира на TDC?

TDC предлага над 500 часа свежо съдържание, а някои от най-големите акценти в програмата му са световноизвестните сериали Справедливостта на Кара“, „Черни пари и любов“, „20 минути“, „С Русия в сърцето“, „Момичето с червения шал“ и „Край“. Три вълнуващи и уникални сериала ще направят своята премиера в България именно по TDC –  „Майки и мащехи“, „Петима братя“ и „Осмият ден“. За нас е истинско удоволствие да споделим с българската публика таланта на някои от най-популярните турски актьори и актриси, сред които Къванч Татлъту, Бергюзар Корел, Фарах Зейнеп Абдуллах, Кенан Имирзалъолу и Туба Бююкюстюн.

Бих казал, че любимият сериал на феновете по света е Черни пари и любов. Той бе и сред номинираните в Международните награди „Еми“ през 2015 г., като и двамата главни герои – известните актьори Туба Бююкюстюн и Енгин Акюрек, получиха номинации за превъплъщенията си. Сериалът разказва историята на Йомер, честен полицейски служител, който търси истината за подозрителната смърт на годеницата си, която съвпада с убийството на бащата на Елиф, главният женски образ в сериала. Сериалът дебютира в България по TDC, а нови епизоди се излъчват всеки делничен ден от 20:40 ч. в DTH и IPTV мрежите на Булсатком.

Къде можем да гледаме съдържанието на Timeless Drama Channel? Предвижда ли се опция за самостоятелен онлайн стрийминг или излъчване като част от каталога от OTT провайдъри?

В момента в България Timeless Drama Channel се предлага ексклузивно чрез IPTV и DTH платформите на Булсатком. Той е достъпен в мрежата на оператора като част от пакетите Premium+ TV и Drama, като може да бъде открит съответно под номер 444 за IPTV и DTH HD абонатите и под номер 16 за DTH SD ползвателите.

Засега не се предлага самостоятелен онлайн стрийминг или излъчване чрез отделни доставчици.

Какво отличава българската публика от останалия свят?

Българската публика е много експресивна в социалните медии по отношение на любовта си към турските сериали (или както го наричаме на турски – dizi). Дори преди да обявим старта на TDC в мрежата на Булсатком, ежедневно получавахме запитвания от български любители на драмата за това кога каналът ще бъде наличен в страната. Видяхме, че интересът около него нарастваше по естествен начин дори преди официалното му представяне, благодарение на местни блогове и страници в социалните медии, посветени на теленовели. Затова сме още по-радостни, че TDC вече стартира в България и че ще имаме възможност да разкрием магическия свят на турските драматични продукции пред всички зрители, за които той все още е непознат.

Какво може да очаква българската публика сред заглавията на програмната селекция на Timeless Drama Channel?

Новите, позитивно оценени от критиците турски филми и сериали по TDC ще внесат доза драма, интриги, романтика и напрежение в домовете на зрителите!

Програмата на канала се състои от специално подбрано съдържание, което непрекъснато се стремим да обогатяваме чрез партньорството ни с една от най-големите турски продуцентски компании – Ay Yapim. Блестящата актьорска игра и завладяващите, наситени с емоции истории са характерни за всички продукции в ефира на канала. Именно затова вярваме, че програмата на TDC истински ще развълнува зрителите.

Кое от филмовите предложения за българската аудитория бихте препоръчали на читателите ни?

Всеки делничен ден по TDC българската публика може да се наслади на новите епизоди на пет високо оценени драми. Това са номинираният в Международните награди „Еми“ 2015 сериал „Черни пари и любов“, хитовата продукция „С Русия в сърцето“, показваща една епична любовна история, многократно награденият сериал „Справедливостта на Кара“, разказващ една история за отмъщение през 70-те години в Истанбул, вълнуващата, пълна с обрати драма „20 минути“, както и „Момичето с червения шал“, красивата и сърцераздирателна любовна история на двама млади души.

Независимо от това дали сте почитател на драматичния жанр, на завладяващите истории, пълни с обрати или на романтичните сюжети – TDC предлага по нещо за всеки вкус!

Продължете понататък

Lifestyle

Диета, спорт и нови тeхнологии връщат фигурата и самочувствието ни 

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Препоръките на кинезитерапевта Цветелина Бижева след дългата изолация 

Цветелина Бижева работи като кинезитерапевт в столичната клиника Persona. Тя е докторант към НСА, катедра  „Кинезитерапия и рехабилитация“ и състезател по водна топка към WSV Basel, Швейцария.

Ето и нейните съвети как да влезем бързо във форма след изолацията:

Какви са последиците за тялото ни след дългото стоене у дома?

Стоенето вкъщи продължително време води от една страна до обездвижване, а от друга до учеличаване количеството на приета храна. Намалената двигателна активност в комбинация с увеличения прием на храна води до нарушение в енергийния баланс – невъзможност да се изразходи енергията, която приемаме. Следователно една от най-вероятните последици от стоенето вкъщи два месеца е наднорменото тегло. За спортистите, дори за онези, за които спортът е хоби, но тренират редовно, лишението от тренировките би довело до загуба на спортна форма, намаляване на издръжливостта, силата, тонуса на мускулатурата и т.н.

Някои хора спортуват, други не стават от дивана по време на изолацията. Какви травми могат да си докарат всяка от двете групи?

Полезно е да се спортува, но трябва да се притежава известна двигателна култура, за да се предотвратят травми и контузии. Спортистите знаят как да се предвазват. Травми могат да си докарат хората, които преди не са се занимавали със спорт и сега за пръв път решават да правят нещо вкъщи, и то без инструктор. При тях има голяма вероятност от наранявания като навяхване или разтежение. Затова се необходими основни познания за загрявка на тялото преди по-голямо натоварване, както и за правилното изпълнение на всяко упражнение от гледна точка на изходно положение, посока на съпротивление, правилен захват на гири и ластици и др. При хората, прекарващи целия ден на дивана пред телевизора, има опасност от продължително заемане на неправилна позиция на тялото, което може да доведе до поява на болки в ставите, или дискомфорт, най-често в областта на шията и кръста.

Работата у дома пред таблета – как да предотвратим схващания? Къде най-често възникват те, какви упражнения да правим у дома?

Дългото време, прекарано пред компютъра често, води до поява на болки и дискомфорт в шийния и лумбалния дял, често страда и раменият пояс. Обострят се някой ставни проблеми, стари травми или хронични заболявания като плексити и др. Съветите към хора със седящи професии е често раздвижване или извършване на няколко упражнения на всеки час по време работния ден. Биха могли да правят кратки разходки в стаята, или упражнения за горната част на тялото, докато са седнали – по няколко кръгови движения в рамените стави, няколко завъртания или наклони с главата. След края на работния ден могат също да практикуват и някакъв спорт.  Например упражнения в домашна обстановка – лицеви опори и коремни преси, пилатес, йога или упражнения с швейцарска топка, гирички, терабан ластици и подобни. Всеки вид движение е полезно.

Как  да бъде осъществен по-леко прехода от застоял към активен живот? 

Целта на всички ни е да се върнем към нивото си на активност от преди тези два месеца. Но това трябва да стане постепенно, тъй като по принцип всички до някаква степен сме загубили форма за това време. Редно е сега да започнем с по-малко натоварване и по-ниска интензивност отколкото преди. Поне на първо време можем да намалим броя на тренировките или тяхната продължителност, докато организмът ни се приспособи след дългото обездвижване.

Вече можем да спортуваме на открито. Кои са най-подходящите спортове?

Това е строго индивидуално. Най-подходящият спорт е този, който ни доставя удоволствие. Дали ще бъде джогинг или каране на велосипед и ролери, игра на тенис, волейбол или плуване, всичко е полезно. Дори обикновена разходка в парка или в планината също е здравословна.

Специално за децата, които учат онлайн. Как и колко да се движат?

Дистанционното обучение е нещо ново за нас. То кара децата да стоят седнали на стол пред мониторите от сутринта до ранния следобяд. Редно е след приключване на учебните занятия децата да излизат навън да се разхождат, спортуват и да играят на чист въздух поне един час, ако може и повече.

Ако сме качили няколко килограма какво съветвате да се направи?

Да се намали приема на храна и постепенно да се увеличи  двигателната активност.

На прага на лятото сме, как да влезем във форма за един месец?

Малко трудно се влиза във форма за един месец, аз предпочитам да се започне по-от рано и нещата да станат постепенно. Влизането във форма е свързано с правилно хранене, правилна двигателна програма и използването на допълнителни козметични процедури, които да помогнат оформянето и изглаждането на телата ни. Но при всички случай не трябва да се разчита само на едно от изброените неща.

Кои нови технологии ни помагат да оформим добра фигура? Разкажете за тях.

Що се отнася до оформяне на мускулатурата, несъмнено са необходими физически упражнения. За стягане и изглаждане обаче има определени технологии, които могат да помогнат. Най-известната технология у нас е радиочестота (радиочестотен лифтинг). Има различни варианти на тази технология, вградена в различни апарати. Използват се и технологии с вакуум. Съществува един апарат Venus Legacy, в който са комбинирани и двете технологии – радиочестота и вакуум, което съществено съкращава времето, необходимо за третиране на определената зона и води до по-бързо постигане на желаните резултати. Друга нова технология е Ендосферата, която представлява комбинация от микровибрацията и микрокомпресията. Тази технология, в допълнение към лекия натиск от страна на терапевта, извършва дълбокотъканен масаж, който има 5 основни ползи: дренира, подобрява кръвообращението, обезболява, реструктурира и повишава мускулния тонус. Различните технологии могат да бъдат прилагани както поотделно, така и в комбинация, според нуждите и желанията на всеки клиент. Те водят до разнасяне на мастните натрупвания под формата на целулит, тонизират мускулатурата и в резултат на това се подобрява общия вид на тялото.

Моделът за красота се сменя. Сега е на мода фит тялото, който е не само ген, но и усърдни тренировки. Възможно ли е с новите процедури да постигнем този модел? 

Какъвто и ген да носим, всеки от нас има нужда от поддържане на фигурата, все пак годините и гравитацията не прощават на никого. Естествено, усърдните тренировки водят до по-добър външен вид, по-стегната мускулатура, по-симетрично тяло, но все пак състоянието и гладкостта на кожата могат да бъдат подпомогнати с някой от споменатите модерни технологии.

Продължете понататък
Музикапреди 3 седмици

Alanis Morissette с нов албум Such Pretty Forks In The Road

Кинопреди 4 седмици

„Кръв във Виена“ от автора на „Шерлок“ и „Доктор Кой“ с премиера по EPIC DRAMA на 12 юли

Музикапреди 4 седмици

Фестивалът EXIT 2.0 с намален капацитет на присъстващите

Културапреди 3 седмици

„Пеперуда в леда“ – ново от автор №1 на New York Times Силвия Дей

Класическапреди 2 седмици

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение „S&M2“

Културапреди 3 седмици

Книга събира 52 мъдрости от цял свят

Културапреди 4 седмици

„Лятото, когато срещнах Джак“ – книга, вдъхновена от истинската история на Джон Ф. Кенеди

Кинопреди 3 седмици

„Милиарди“, „Династията на борджиите“ и много други по БНТ 1

Културапреди 2 седмици

„Памет и справедливост” от Даниела Колева – как помним комунизма и защо?

Lifestyleпреди 4 седмици

Красимир Матаров с две награди за мобилна фотография от престижния международен конкурс „35AWARDS“

Горещо