Открийте ни и в

Музика

Масови събития след COVID-19 – Как да ги направим възможни и безопасни 

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

В свят, скован от заплахата от COVID -19, водещ въпрос в съзнанието на хората, работещи в събитийната сферата е, кога отново този сектор ще възвърне стария си ритъм на работа и как да се организират събития, които са безопасни както за посетителите, така и за самите организатори.

Събитийният сектор е един от най-силно засегнатите от рестрикциите, наложени от правителствата, във връзка с разпространението на COVID -19. Хиляди мероприятия са отложени или са напълно отменени.

Дори след като държавите започнат да отпускат наложените превантивни мерки и да възвръщат нормалния ритъм на икономиката и бизнеса, масовите събирания и събитията ще бъдат сред последните, които ще се върнат към обичайния си начин на работа. Също така, събитията ще трябва да приемат изцяло новата реалност като вземат предвид здравето на организаторите, персонала и посетителите.

Професионалистите в сферата смятат, че има няколко различни сценария по които нещата могат да се развият –

„По-оптимистичните възгледи са, че след месеца на изолация, хората ще имат нуждата от социален контакт, масови събирания, бизнес, спорт, забавление и събития. Посещаемостта ще се покачи значително, следвайки нуждите на хората, които се опитват да компенсират изпуснатите възможности по време на COVID-19.“ Споделя Дан Фироиу, изпълнителен директор на Coco Agency, водещ промоутър и ивент организатор на Балканите, Централна и Източна Европа и Близкия изток.

„Въпреки това, по-реалистично e да очакваме хората да бъдат много внимателни в идните месеци и че предпазването на здравето ще остане основен приоритет“  допълва Фироиу. Според него, в тази ситуация, способността на ивент организатора да предостави безопасна околна среда и създаването на успешна комуникацията с публиката, ще определи развитието на дадено събитие.

През март 2020, СЗО (Световната здравна организация) публикува документ с „Основни препоръки за планиране на масови събития в контекста на COVID-19“, в който се изброяват необходимите предпазни мерки, които ивент организаторите трябва да вземат предвид при планирането на техните събития, с цел изграждането на безопасна среда за тяхната публика.

„Важно е ивент организаторите да дефинират предпазните мерки които ще предприемат, както предварително, така и по време на събитието и след него“, пояснява Дан Фироиу.

Във фазата на планиране е от изключителна важност да се сътрудничи с местните здравни власти и да се обмисли цялостната епидемична ситуация в държавата/региона/града, където събитието ще се състои. Трябва да се направи оценка на риска, имайки предвид местната обстановка, възможността да се предостави достатъчно пространство между посетителите, броя на заразените и тези с висок риск от заразяване, възрастта на посетителите, продължителността на събитието, качеството на местната здравна система и капацитета и готовността й да реагира адекватно. Трябва да бъде създаден план за действие с цел да се планира по какъв начин ще се контролира цялото събитие и движението на хората, за да се минимализират шансовете за разпространение на вируса и да се редуцира излагането му до възможно най-ниски нива. Планът за действие ще е за цялото събитие и ще включва системи за контрол и наблюдение на публиката. Планът трябва да бъде осъществен с помощта на специално назначен и обучен екип от хора, който да дава насоки, инструкции и информация за начините за предотвратяване на COVID-19 по време на събитието, да асистира на хората с ранни симптоми, да бъдат подсигурени затворени пространства на местата, където хората със симптоми могат да бъдат изолирани, тествани и след това транспортирани до техните домове или съответните здравни заведения.

„Мероприятията също трябва да бъдат подготвени и да могат да предоставят медицински материали и лични предпазни средства от първа необходимост, като маски и дезинфектанти. Добрата лична хигиена трябва да бъде поощрявана чрез необходимата комуникация и чрез предоставяне на чиста вода, сапун и други дезинфекциращи продукти“, съветва Дан Фироиу.

По време на мероприятието, най-важните действия са информиране за рисковете чрез ясни послания и инструкции и избягването на разпространяване на подвеждаща или неясна информация. Трябва да се насърчават посетителите да бъдат отговорни, да стоят у дома, ако се чувстват неразположени; да бъдат самодисциплинирани и да следват необходимите мерки за спазване на хигиена; да имат самоконтрол и да се самоизолират ако не се чувстват разположени; да носят предпазни маски, ако имат съмнение, че разпространяват вируса. За да се улесни това, ивент организаторът трябва да предостави необходимото оборудване и места, където хората ще бъдат тествани. Тези съоръжения трябва да бъдат снабдени с най-необходимите материали с цел да се предоставят бързи тестове на посетителите – маски, безконтактни термометри (инфрачервени термометри), както и бързи и надеждни санитарни продукти за редовна дезинфекция на пространството.

„Нашата фирма вече си партнира с много производители в световен мащаб, които предоставят експертно мнение, системи и продукти, които помагат за реализацията на тази цел“ споделя г-н Фироиу.

Подходящи за това са устройства като дезинфекциращи роботи, които пулверизират различни дезинфектанти в супер суха мъгла и дезинфекцират чрез високоскоростен въздушен поток. Такъв тип роботи могат да спестят необходимостта от персонал и да намалят риска от инфекция значително, както и да направят дезинфекцирането по-ефикасно и да подобрят безопасността. Постоянното наблюдение на участниците на събитията също е много важно. Такъв контрол и наблюдение може да започне от самото начало, чрез използването на специален детектор на телесната температура, термични видеокамери или дезинфекционни канали, които значително подобряват първоначалния контрол при влизането на мероприятието.

На самото събитие, най-необходимите мерки за намаляването риска от COVID-19, са самонаблюдението, самоконтролът, самоизолацията в случай на симптоми на болестта и споделяне на информация относно моментното здравно състояние на присъстващите на мероприятието.

След края на събитието, все още има работа която трябва да се свърши – основната цел тук е споделяне на информация относно броя на заболелите посетители на мероприятието, броя на хората в изолация, броя на хората под карантина, проблемите по време на събитието и намерените решения, асистиране на регистрираните заболели посетители с цел успешното им завръщане в родните им градове и държави, споделяне на възможно най-много информация за успешните практики и даване на обратна връзка за подобрение на не толкова успешните.

Добрата новина е, че бизнесът вече се подготвя за света след COVID-19 и въпреки, че масовите събирания и събитията все още са на края на опашката за позволени дейности, с необходимите предпазни мерки, те ще бъдат осъществени отново. Когато този момент най-накрая настъпи, важно за успеха на мероприятията ще бъде нивото на готовност на ивент организаторите да подсигурят сигурна и безопасна среда за техните посетители и способността им да предадат необходимото послание на своята публика, за да осигурят на хората усещане за сигурност и защита при посещението на събитието.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Музика

Coyot представя “Devil in disguise“

MIKA

публикувано

на

от

Кредит: Down2Earth Music/Вирджиния Рекърдс

Хитовият гръцки продуцент и DJ Panos Dimopoulos, a.k.a. Coyot, издаде нов сингъл, който ни кара да мечтаем за съседна Гърция и буди привързаността ни към балканската музика, но с раздвижена нотка модерност. “Devil in Disguise” представлява опияняващ бленд от традиционни гръцки инструменти, електронен бийт и мистичните вокали на нашумялата румънска изпълнителка Roxen. В създаването на въздействащия международен проект има и ключово българско участие и то не какво да е, а това на младата и талантлива ALMA, която е съавтор на музиката и текста.

И този път Coyot не изневери на способността си да създава хитове, миксирайки по неповторим начин традиционна музика с електронни елементи, а  “Devil in Disguise” определено е едно от най-любимите му парчета до момента. Сингълът е създаден в студиото на Panos в Атина, а в него е включен музикален семпъл от традиционната гръцка песен на големия композитор Konitopoulos – “Ikariotiko”, чийто инструментал е презаписан на живо. “Ikariotiko” е популярен и обичан химн от красивия остров Ikaria.

Завършил висшето си образование във Великобритания, Coyot преследва мечтата си да се занимава професионално с музика и започва да диджейства на различни партита из Европа. Така постепенно развива таланта си да миксира хаус музика с етно елементи, което го превръща в популярен DJ сред гилдията. Дебютният му сингъл “Love Myself on the Weekend” от 2018 г., създаден с музикален семпъл от популярна песен на легендарния гръцки композитор Vasilis Tsitsanis, пожъна невероятен успех. Тракът е с над 5 милиона стрийма в YouTube и Spotify, и 200+ хиляди Shazams, а в България се задържа под #1 в Shazam повече от месец и се класира в Топ 20 песни на десетилетието.

Продължете понататък

Музика

Мариус Куркински представя юбилейния си спектакъл „Мариус 50“ на Аполония 2020  

MIKA

публикувано

на

от

Програмата на фестивала включва над 30 културни събития 

Изобилие от културни събития и цветно настроение ще предложи тазгодишното 36-о издание на обичания Фестивал на изкуствата Аполония. Редица концерти, спектакли и премиерни продукции ще озарят слънчевия Созопол от 1 до 6 септември. Цялата програма е налична в официалния сайт – www.apollonia.bg, а билетите за събитията са достъпни в мрежата на Eventim.

Един от специалните акценти на Аполония 2020 е юбилейният спектакъл на Мариус Куркински – „Мариус 50“. Талантливият актьор ще представи по уникален начин всички свои досегашни представления чрез сборен моноспектакъл. Зрителите ще могат да се насладят на великолепните му превъплъщения в „Дон Жуан“, „Черното пиле“, „Песен на песните“ и много други.

Впечатляващата кино и театрална програма ще бъде открита с премиерни и предпремиерни продукции като постановките „Той е дяволът!” с режисьор Здравко Митков и филма „Страх“ на Ивайло Христов. В двора на Художествената галерия ще бъде подредена фотографска изложба на журналиста Стефан Джамбазов в памет на Андрей Даниел. Там ще се проведат и литературните вечери, по време на които ще се състоят премиерите на книгите „Времеубежище“ на Георги Господинов, „Земното щастие“ на Георги Лозанов „Сиянието на Златорог“ на Михаил Неделчев. 

Друг акцент от програмата ще даде възможност на публиката да чуе един от най-добрите български рап изпълнители – Ицо Хазарта, който ще изпълни някои от най-емблематичните си хитове като „Имам човек“, „Заради тебе“ и „Браво“.

Дългоочакваният майсторски клас тази година ще бъде воден от големия български бас Орлин Анастасов, като участие ще вземе и руската пианистка и диригент Лариса Габитова. За поредна година курсистите ще участват в гала концерт, като част от програмата на Фестивала.

Зрителите ще могат да се наслаждават на представленията на някои от най-емблематичните места в Созопол – Амфитеатъра , Художествената галерия и лятно кино „Созопол“.

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите на: https://www.apollonia.bg/

На Facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/ 

И на Instagram страницата на фестивала: https://www.instagram.com/apolloniabg/?hl=bg

Билети за Фестивала може да закупите от тук: https://www.eventim.bg/bg/tursi/?searchText=%D0%90%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+2020&lang=bg

Продължете понататък

Горещо