Открийте ни и в

Музика

Масови събития след COVID-19 – Как да ги направим възможни и безопасни 

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

В свят, скован от заплахата от COVID -19, водещ въпрос в съзнанието на хората, работещи в събитийната сферата е, кога отново този сектор ще възвърне стария си ритъм на работа и как да се организират събития, които са безопасни както за посетителите, така и за самите организатори.

Събитийният сектор е един от най-силно засегнатите от рестрикциите, наложени от правителствата, във връзка с разпространението на COVID -19. Хиляди мероприятия са отложени или са напълно отменени.

Дори след като държавите започнат да отпускат наложените превантивни мерки и да възвръщат нормалния ритъм на икономиката и бизнеса, масовите събирания и събитията ще бъдат сред последните, които ще се върнат към обичайния си начин на работа. Също така, събитията ще трябва да приемат изцяло новата реалност като вземат предвид здравето на организаторите, персонала и посетителите.

Професионалистите в сферата смятат, че има няколко различни сценария по които нещата могат да се развият –

„По-оптимистичните възгледи са, че след месеца на изолация, хората ще имат нуждата от социален контакт, масови събирания, бизнес, спорт, забавление и събития. Посещаемостта ще се покачи значително, следвайки нуждите на хората, които се опитват да компенсират изпуснатите възможности по време на COVID-19.“ Споделя Дан Фироиу, изпълнителен директор на Coco Agency, водещ промоутър и ивент организатор на Балканите, Централна и Източна Европа и Близкия изток.

„Въпреки това, по-реалистично e да очакваме хората да бъдат много внимателни в идните месеци и че предпазването на здравето ще остане основен приоритет“  допълва Фироиу. Според него, в тази ситуация, способността на ивент организатора да предостави безопасна околна среда и създаването на успешна комуникацията с публиката, ще определи развитието на дадено събитие.

През март 2020, СЗО (Световната здравна организация) публикува документ с „Основни препоръки за планиране на масови събития в контекста на COVID-19“, в който се изброяват необходимите предпазни мерки, които ивент организаторите трябва да вземат предвид при планирането на техните събития, с цел изграждането на безопасна среда за тяхната публика.

„Важно е ивент организаторите да дефинират предпазните мерки които ще предприемат, както предварително, така и по време на събитието и след него“, пояснява Дан Фироиу.

Във фазата на планиране е от изключителна важност да се сътрудничи с местните здравни власти и да се обмисли цялостната епидемична ситуация в държавата/региона/града, където събитието ще се състои. Трябва да се направи оценка на риска, имайки предвид местната обстановка, възможността да се предостави достатъчно пространство между посетителите, броя на заразените и тези с висок риск от заразяване, възрастта на посетителите, продължителността на събитието, качеството на местната здравна система и капацитета и готовността й да реагира адекватно. Трябва да бъде създаден план за действие с цел да се планира по какъв начин ще се контролира цялото събитие и движението на хората, за да се минимализират шансовете за разпространение на вируса и да се редуцира излагането му до възможно най-ниски нива. Планът за действие ще е за цялото събитие и ще включва системи за контрол и наблюдение на публиката. Планът трябва да бъде осъществен с помощта на специално назначен и обучен екип от хора, който да дава насоки, инструкции и информация за начините за предотвратяване на COVID-19 по време на събитието, да асистира на хората с ранни симптоми, да бъдат подсигурени затворени пространства на местата, където хората със симптоми могат да бъдат изолирани, тествани и след това транспортирани до техните домове или съответните здравни заведения.

„Мероприятията също трябва да бъдат подготвени и да могат да предоставят медицински материали и лични предпазни средства от първа необходимост, като маски и дезинфектанти. Добрата лична хигиена трябва да бъде поощрявана чрез необходимата комуникация и чрез предоставяне на чиста вода, сапун и други дезинфекциращи продукти“, съветва Дан Фироиу.

По време на мероприятието, най-важните действия са информиране за рисковете чрез ясни послания и инструкции и избягването на разпространяване на подвеждаща или неясна информация. Трябва да се насърчават посетителите да бъдат отговорни, да стоят у дома, ако се чувстват неразположени; да бъдат самодисциплинирани и да следват необходимите мерки за спазване на хигиена; да имат самоконтрол и да се самоизолират ако не се чувстват разположени; да носят предпазни маски, ако имат съмнение, че разпространяват вируса. За да се улесни това, ивент организаторът трябва да предостави необходимото оборудване и места, където хората ще бъдат тествани. Тези съоръжения трябва да бъдат снабдени с най-необходимите материали с цел да се предоставят бързи тестове на посетителите – маски, безконтактни термометри (инфрачервени термометри), както и бързи и надеждни санитарни продукти за редовна дезинфекция на пространството.

„Нашата фирма вече си партнира с много производители в световен мащаб, които предоставят експертно мнение, системи и продукти, които помагат за реализацията на тази цел“ споделя г-н Фироиу.

Подходящи за това са устройства като дезинфекциращи роботи, които пулверизират различни дезинфектанти в супер суха мъгла и дезинфекцират чрез високоскоростен въздушен поток. Такъв тип роботи могат да спестят необходимостта от персонал и да намалят риска от инфекция значително, както и да направят дезинфекцирането по-ефикасно и да подобрят безопасността. Постоянното наблюдение на участниците на събитията също е много важно. Такъв контрол и наблюдение може да започне от самото начало, чрез използването на специален детектор на телесната температура, термични видеокамери или дезинфекционни канали, които значително подобряват първоначалния контрол при влизането на мероприятието.

На самото събитие, най-необходимите мерки за намаляването риска от COVID-19, са самонаблюдението, самоконтролът, самоизолацията в случай на симптоми на болестта и споделяне на информация относно моментното здравно състояние на присъстващите на мероприятието.

След края на събитието, все още има работа която трябва да се свърши – основната цел тук е споделяне на информация относно броя на заболелите посетители на мероприятието, броя на хората в изолация, броя на хората под карантина, проблемите по време на събитието и намерените решения, асистиране на регистрираните заболели посетители с цел успешното им завръщане в родните им градове и държави, споделяне на възможно най-много информация за успешните практики и даване на обратна връзка за подобрение на не толкова успешните.

Добрата новина е, че бизнесът вече се подготвя за света след COVID-19 и въпреки, че масовите събирания и събитията все още са на края на опашката за позволени дейности, с необходимите предпазни мерки, те ще бъдат осъществени отново. Когато този момент най-накрая настъпи, важно за успеха на мероприятията ще бъде нивото на готовност на ивент организаторите да подсигурят сигурна и безопасна среда за техните посетители и способността им да предадат необходимото послание на своята публика, за да осигурят на хората усещане за сигурност и защита при посещението на събитието.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Музика

Австралиец спечели конкурса на Виктория за  кавър на песента ѝ от Евровизия

MIKA

публикувано

на

от

Виктория, снимка: Силвия Братанова

Австралиецът Стивън Амос спечели конкурса на Виктория за най-добър музикален кавър на песента ѝ „Tears Getting Sober”, с която трябваше да представи България на Евровизия 2020. 24-годинишният певец от Мелбърн ще има възможност да се включи в онлайн музикална сесия заедно с талантливата българка и екипа, с който тя работи по предстоящия ѝ албум.

Виктория споделя за конкурса: „Над 50 певци и музиканти взеха участие и ни беше много трудно да изберем най-добрите версии на „Tears Getting Sober”.

Кавърът на Стефан наистина се открои. Радвам се и колко много талантливи българи се включиха.“

Сред петте най-добри кавъри попадат още акапелното изпълнение на Jessiah, която живее и твори в София, емоционалната кавър версия на Атанаска Тенева – Nanny от Първомай, майсторското вокално изпълнение Димитрина Германова от Добрич и джас версията на Ива Иванова от Nova Family. Всички те ще получат пълния комплект мърчандайзинг на Виктория.

“Tears Getting Sober” се превърна в един от големите хитове от отмененото издание на Евровизия 2020. Песента влезе в дигитални музикални класации на Великобритания, Нидерландия, Исландия, Норвегия, Германия, Кипър, Дания, Швейцария, Белгия, Австрия, Швеция и Австралия.

През юни предстои да излезе новата песен и клип на Виктория, която е на английски и ще се казва „Alright”. Певицата снима музикалното видео в Бургас и Приморско.

Продължете понататък

Музика

Kygo с нов албум „Golden Hour“

MIKA

публикувано

на

от

Кредит: Sony Music/Вирджиния Рекърдс

Глобалната суперзвезда, продуцент и DJ, Kyrre Gørvell-Dahll – a.k.a Kygo, обяви 29 май за премиерна дата на предстоящия си албум Golden Hour. Той е наличен за предварителни поръчки във всички дигитални платформи тук.

В подкрепа на предстоящия си студиен проект, Kygo пусна още две нови колаборации – сингъла “Lose Somebody”, с участието на OneRepublic и втори общ проект с Valerie Broussard – “The Truth”, след релийза на “Think About You” през февруари 2019 г.

Освен двете нови парчета, Golden Hour ще включва и “Like It Is” със Zara Larsson и Tyga, “Freedom” със Zak Abel, “I’ll Wait” със Sasha Sloan, както и световния суперхит “Higher Love”, с неповторимата Whitney Houston. Песента е с над 651 милиона аудио и видео стрийма и е кавър на класиката на Steve Winwood от 1986 г. За създаването на песента, наследниците на Houston предоставят архивните записи на нейната версия на парчето, която преди това е издадена като бонус трак във физическия албум I’m Your Baby Tonight  от 1990 г. за Япония. След като чува песента на Whitney, Kygo директно влиза в студио, развълнуван от възможността да създава музика с една от най-великите вокалистки на всички времена.

Дали пред пианото в студиото или зад пулта на препълнен фестивал, Kygo с лекота утвърди статуса си на изумителен талант, иновативен продуцент, динамичен DJ и глобална суперзвезда. Норвежкият музикант за първи път представя таланта си на публиката през 2013 г., а 7 години по-късно има събрани над 15 милиарда аудио и видео стрийма, както и 3,3 милиарда гледания в YouTube. От тогава Kygo чупи редица рекорди, превръщайки се в „Изгряващ артист на годината“ през 2015 г. според Spotify, благодарение на световния успех на парчетата “Firestone” [feat. Conrad Sewell] и “Stole the Show” [feat. Parson James], които имат златен и платинен сертификат в 16 държави. Тези хитове затвърждават позицията му на „най-бързо събралия 1 милиард стрийма в Spotify артист“. След релийза на суперуспешния си дебютен албум Cloud Nine, той прави запомнящи се изпълнения в предаванията The Late Late Show with James Corden, Good Morning America, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon и The Ellen DeGeneres Show. Освен това, Kygo изпълнява песента “Carry Me” по време на финалната церемония на Олимпийските игри в Рио.

През 2017 г. той създава един от най-успешните си тракове – мултиплатиненият сингъл “It Ain’t Me” [feat. Selena Gomez], който се нарежда в Топ 10 на класацията Billboard Hot 100 и събира над 1 милиард стрийма в Spotify. Kygo използва момента, за да се изкачи още по-нагоре, и издава EP-то Stargazing, както и втория си албум Kids In Love. Световното му турне Kids In Love Tour разпродава арените на 4 континента, а след това Kygo пуска и сингъла “Remind Me To Forget” [feat. Miguel] с 812 милиона стрийма и гледания. Други негови колаборации включват мегахитове с U2, Imagine Dragons, The Chainsmokers, Ellie Goulding, Rita Ora и Chelsea Cutler.

През 2019 г. Kygo издава парчето “Higher Love”, с Whitney Houston и генерира още един милиард стрийма, а през май тази година предстои да издаде новия си албум Golden Hour.

Продължете понататък

Горещо