Открийте ни и в

Интервю

Матю Куик: „Добрият късмет на момента“, филмите, синхроничността и съдбата

MIKA

публикувано

на

 

Матю Куик е автор на седем изключително успешни романа, заедно с „Наръчник на оптимиста“, чиято екранизация беше номинирана за 11 награди Оскар. Вече по българските книжарници е „Добрият късмет на момента“ – очарователно налудничава, жизнеутвърждаваща история за един мъж на средна възраст в търсене на отговори на може би твърде големи въпроси.

Кое ви подтикна да пишете за герои с психически проблеми?

Пиша за хора, които виждат света по своеобразен, привидно прост, мъдър и често весел начин. По традиция хората на изкуството – стряскащо голям брой са били или са част от общността на хората с психически проблеми – са стояли на ръба на обществото и са го наблюдавали от различна, даваща им предимство гледна точка. Те виждат и предават онова, което повечето не могат. В юношеството си се борех с тревожността и депресията. По онова време нямах представа какво представляват тези състояния; чувствах се не на място и толкова. Депресията и тревожността обаче ме направиха различен, дадоха ми особена гледна точка и в крайна сметка ме доведоха до белия лист и ме задържаха над него. Това, че съм различен, ми даде глас и ме направи писател. Много от моите образи водят лични битки, които им позволяват да кажат нещо, което на никой друг не би хрумнало – често така наречените „нормални“ хора не съумяват да го направят.

Защо Ричард Гиър?

Преди години получих писмо от организацията „Свободен Тибет“, подписано от Ричард Гиър. Помня, че се прибрах у дома и жена ми се пошегува: „Имаш писмо от истинска звезда!“ Това беше по времето, когато все още нямах досег със славата и мисълта, че известен човек ми е писал – колкото и глупаво да звучи – ме развълнува. Веднага разбрах, че става дума за писмо, което е дело на машина, че главният актьор от „Хубава жена“ не е докосвал хартията в ръцете ми. И въпреки това изпитах вълнение. Позачудих се дали има хора, които ще си помислят, че Ричард Гиър наистина им е пратил писмо. Хора, които от самото начало ще се престорят, че той им е писал. Удивих се на силата на известността и споменът си остана. Когато започнах да пиша „Добрият късмет на момента“, започнах да проучвам живота на Ричард Гиър и неговия светоглед. В много отношения той беше идеалният наставник за Бартолъмю. Синхроничност? Много пъти съм се почесвал по главата.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“640″]Добрият късмет на момента[/media-credit]

С какво един епистоларен роман е различен от традиционната форма на романа?

От ранните години на юношеството си имам приятели, с които си пиша, написал съм им безкрайни писма с епично съдържание, така че в този жанр съм в свои води. Четенето на писмо, адресирано до другиго въвлича човек във вълнуващ, чужд интимен свят. При тази своего рода емоционална порнография, въображението ми бе завладяно от възможността да изследвам как един човек представя себе си пред друг в рамките на личното общуване с писма. Ние не съпреживяваме начина, по който Бартолъмю Нийл се представя пред света, ами начина, по който той се представя пред въображаемия Ричард Гиър. Има две различни действителности. Толкова е хубаво, че почти се равнява на достъп до личните молитви.

Всичките ви книги са получили възможност да бъдат филмирани: имате ли го предвид, когато пишете?

Вече приключвах с магистърската си степен, когато гледах „Мис Слънчице“ в киното, какво преживяване само! Бях изчел купища умни книги по литература с главно Л и се мъчех да убедя себе си, че ще спечеля Нобелова награда като човекът, когото изучавах (и от когото бях обсебен) по онова време: Гао Синцзиен. И тайно работех по „Наръчник на оптимиста“, притеснен, че е твърде комерсиална, колкото и налудничаво да ви се струва сега. Четенето на „Планината на душата“ беше като пренасяне в друг свят, но това, че гледах „Мис Слънчице“ вероятно беше по-важно от гледна точка на кариерата. Стигнах до прозрение от рода: „Кю, обичаш странни филми за чудаци; такива истории те правят най-щастлив; пиши за тях и хич не се притеснявай.“ Така и стана. Повече не съм се чудил дали да пиша странни истории за чудаци. След няколко години щях да съм на връчването на Оскарите. По-скоро бих повярвал, че ще ида на Марс. Когато Дейтън и Фарис – съпрузите, които създадоха  „Мис Слънчице“ – бяха избрани да режисират „Добрият късмет на момента“, онова откровение от студентските времена, сполетяло ме в киното, доби страшно важен смисъл. Синхроничност? Сега, като поглеждам назад, ми харесва да мисля, че кариерата ми тръгна нагоре, когато престанах да се опитвам да бъда какъвто не съм, и започнах да пиша онова, за което чувствах, че съм призван. Никога не съм си казвал: „Я да напишеш книга, която да направят на филм“, по-скоро си казвам: „Разкажи историите в теб, които ти трябва да разкажеш; дай най-истинската част от себе си на света и може би ще се случат хубави неща“.

Понякога случва ли се да имате предвид хора, които познавате, докато обрисувате героите си?

Съзнателно – никога. Подсъзнателно… отговорен ли съм за действията, продиктувани от подсъзнанието?

Каква е ролята на хумора, докато пишете?

Хуморът ме задържа на тази планета. Като човек, който си има работа с депресията и тревогата, научих, че смехът е толкова жизненоважен, колкото са кислородът, сънят, уискито, историите, любовта и дългите разходки с жена ми. Чувал съм да казват, че няма по-тъжни хора от най-добрите комици и може би е така, защото те ценят добрия смях повече от онези, които не изпитват такава голяма тъга. Ако не редувам плач със смях докато пиша, не бих завършил книгата.

Къде чухте за синхроничността?

За пръв път чух думата „синхроничност“ по радиото: Стинг пееше с „Полис“. Бях дете и нямах представа какво означава думата. Много по-късно попаднах на работата на Юнг, вероятно когато съм започнал да чета Джоузеф Кемпбъл. Не съм специалист по Юнг, нито по синхроничността, но съм изцяло омаян от идеята. Докато пишех „Добрият късмет на момента“, се случиха много съвпадения, които разбира се засилиха личния елемент в романа ми.

Вярвате ли в съдбата?

Докато преподавах за Едип цар на учениците в гимназията, надграждах конфликта с едно ниво и питах: „Има ли значение дали вярваме в съдбата?“ Никой не иска да е като Едип. Когато двамата с Алиша стояхме на червения килим заедно с големите звезди в един миг осъзнах, че на мен ми е невъзможно да отговоря на следния въпрос: „Как по дяволите се озовах тук?“ Надали някога ще мога да му дам обективен отговор. Нося тежък религиозен товар от младостта си, сигурен съм, че читателите са го забелязали. Може би има своята дхарма. Може би всеки вибрира на определена честота. Майка ми казваше, че „изпълнявам своята цел“. Не знам. Но „Добрият късмет“ несъмнено е опит да разкрия загадките на непознаваемото. И може би всички хора правим точно това – разкриваме загадките.

Какво могат да научат хората от неподражаемата гледна точка на вашия разказвач?

Читателят има много лично и близко отношение с един роман и се опасявам, че започна ли да говоря какво се надявам да научи той от него, ще унищожа загадъчността и забавлението на четенето. Ще го ограбя. А и трябва да спомена, че все така най-различните читателски реакции продължават да ме изненадват приятно, всички те като цяло осветляват работата ми. Често казвам, че всъщност научавам за какво се говори в книгите ми едва когато биват публикувани и бъдат премислени от читателите. Работата ми като писател на художествена литература е да създавам история и да я изпращам на света. Читателите дават своите отзиви, докато пиша следващата книга. Като бивш учител настоявам, че ученето е важно, но в никакъв случай не искам книгите ми да бъдат поучаващи.

Наскоро публикувахте роман за младежи; какво е да пишете едновременно и за младежи, и за възрастни читатели?

Правя онова, което правя независимо от начина, по който индустрията категоризира романите ми. Схващането за това какво трябва да представлява литературата за младежи е объркано и много от книгите, предназначени за тях, съсипват жанра. Единствената разлика между книгите за младежи и тези за възрастни е възрастта на героите. Към всичко останало съм подходил както винаги. Онова, което обичам в младите читатели, е, че те имат по-малко багаж, формиран от четенето и не са склонни да се превземат. Ако нещо им хареса, те го харесват независимо от мнението на всички останали и смело и на висок глас обявяват предпочитанията си. Много възрастни също са успели да запазят тази прекрасна черта. Те са от хората, които обичам. Обичайте онова, което обичате. Бъдете себе си. Това може да е най-трудното, но винаги е най-доброто.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Apollonia

Интервю

Хайми Бехар: „Timeless Drama Channel предлага по нещо за всеки вкус!“

MIKA

публикувано

на

от

Със своите продукции с рекорден рейтинг и завладяващи истории Timeless Drama Channel всеки ден достига до над 5 милиона домове в световен мащаб. В каталога на премиум канала на SPI има над 600 часа качествени турски сериали с участието на световно известни звезди с номинации за награди Еми, като Енгин Акюрек, Къванч Татлъту, Бергюзар Корел, Фарах Зейнеп Абдулда, Кенан Имирзалъолу; Туба Бююкюстюн и др.

Имаме удоволствието да разговаряме с г-н Хайми Бехар, който е Главен маркетинг директор (CMO) в SPI International, който ще ни разкаже повече за Timeless Drama Channel(TDC), който е един от най-популярните канали за сериали в Централна и Източна Европа, както и в Близкия Изток и на Балканите.

Разкажете ни повече за Timeless Drama Channel.

Timeless Drama Channel (TDC) е първият ТВ канал, посветен изцяло на турските филми и сериали. Tой е насочен към любителите на драматичния жанр и към тези, които искат да гледат високо оценени от критиците продукции. В момента каналът излъчва общо девет хитови и многократно награждавани сериала, три от които ще направят световните си премиери именно по TDC!

В глобален мащаб TDC стартира през април 2019 г. в партньорство с Ay Yapim, водещата продуцентска компания в Турция, а днес, само година по-късно, вече достига до над 5 милиона домакинства по цял свят и е достъпен в страни в Централна и Източна Европа, на Балканите, в Близкия Изток и Южна Азия, както и в Африка. Сред тези държави попадат България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Ливан, Катар, Македония, Хърватия, Люксембург и Малдивите, както и в Африка за абонати на StarTimes.

Хайми Бехар, снимка: SPI International

На кои продукции могат да се насладят българските зрители в ефира на TDC?

TDC предлага над 500 часа свежо съдържание, а някои от най-големите акценти в програмата му са световноизвестните сериали Справедливостта на Кара“, „Черни пари и любов“, „20 минути“, „С Русия в сърцето“, „Момичето с червения шал“ и „Край“. Три вълнуващи и уникални сериала ще направят своята премиера в България именно по TDC –  „Майки и мащехи“, „Петима братя“ и „Осмият ден“. За нас е истинско удоволствие да споделим с българската публика таланта на някои от най-популярните турски актьори и актриси, сред които Къванч Татлъту, Бергюзар Корел, Фарах Зейнеп Абдуллах, Кенан Имирзалъолу и Туба Бююкюстюн.

Бих казал, че любимият сериал на феновете по света е Черни пари и любов. Той бе и сред номинираните в Международните награди „Еми“ през 2015 г., като и двамата главни герои – известните актьори Туба Бююкюстюн и Енгин Акюрек, получиха номинации за превъплъщенията си. Сериалът разказва историята на Йомер, честен полицейски служител, който търси истината за подозрителната смърт на годеницата си, която съвпада с убийството на бащата на Елиф, главният женски образ в сериала. Сериалът дебютира в България по TDC, а нови епизоди се излъчват всеки делничен ден от 20:40 ч. в DTH и IPTV мрежите на Булсатком.

Къде можем да гледаме съдържанието на Timeless Drama Channel? Предвижда ли се опция за самостоятелен онлайн стрийминг или излъчване като част от каталога от OTT провайдъри?

В момента в България Timeless Drama Channel се предлага ексклузивно чрез IPTV и DTH платформите на Булсатком. Той е достъпен в мрежата на оператора като част от пакетите Premium+ TV и Drama, като може да бъде открит съответно под номер 444 за IPTV и DTH HD абонатите и под номер 16 за DTH SD ползвателите.

Засега не се предлага самостоятелен онлайн стрийминг или излъчване чрез отделни доставчици.

Какво отличава българската публика от останалия свят?

Българската публика е много експресивна в социалните медии по отношение на любовта си към турските сериали (или както го наричаме на турски – dizi). Дори преди да обявим старта на TDC в мрежата на Булсатком, ежедневно получавахме запитвания от български любители на драмата за това кога каналът ще бъде наличен в страната. Видяхме, че интересът около него нарастваше по естествен начин дори преди официалното му представяне, благодарение на местни блогове и страници в социалните медии, посветени на теленовели. Затова сме още по-радостни, че TDC вече стартира в България и че ще имаме възможност да разкрием магическия свят на турските драматични продукции пред всички зрители, за които той все още е непознат.

Какво може да очаква българската публика сред заглавията на програмната селекция на Timeless Drama Channel?

Новите, позитивно оценени от критиците турски филми и сериали по TDC ще внесат доза драма, интриги, романтика и напрежение в домовете на зрителите!

Програмата на канала се състои от специално подбрано съдържание, което непрекъснато се стремим да обогатяваме чрез партньорството ни с една от най-големите турски продуцентски компании – Ay Yapim. Блестящата актьорска игра и завладяващите, наситени с емоции истории са характерни за всички продукции в ефира на канала. Именно затова вярваме, че програмата на TDC истински ще развълнува зрителите.

Кое от филмовите предложения за българската аудитория бихте препоръчали на читателите ни?

Всеки делничен ден по TDC българската публика може да се наслади на новите епизоди на пет високо оценени драми. Това са номинираният в Международните награди „Еми“ 2015 сериал „Черни пари и любов“, хитовата продукция „С Русия в сърцето“, показваща една епична любовна история, многократно награденият сериал „Справедливостта на Кара“, разказващ една история за отмъщение през 70-те години в Истанбул, вълнуващата, пълна с обрати драма „20 минути“, както и „Момичето с червения шал“, красивата и сърцераздирателна любовна история на двама млади души.

Независимо от това дали сте почитател на драматичния жанр, на завладяващите истории, пълни с обрати или на романтичните сюжети – TDC предлага по нещо за всеки вкус!

Продължете понататък

Lifestyle

Диета, спорт и нови тeхнологии връщат фигурата и самочувствието ни 

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Препоръките на кинезитерапевта Цветелина Бижева след дългата изолация 

Цветелина Бижева работи като кинезитерапевт в столичната клиника Persona. Тя е докторант към НСА, катедра  „Кинезитерапия и рехабилитация“ и състезател по водна топка към WSV Basel, Швейцария.

Ето и нейните съвети как да влезем бързо във форма след изолацията:

Какви са последиците за тялото ни след дългото стоене у дома?

Стоенето вкъщи продължително време води от една страна до обездвижване, а от друга до учеличаване количеството на приета храна. Намалената двигателна активност в комбинация с увеличения прием на храна води до нарушение в енергийния баланс – невъзможност да се изразходи енергията, която приемаме. Следователно една от най-вероятните последици от стоенето вкъщи два месеца е наднорменото тегло. За спортистите, дори за онези, за които спортът е хоби, но тренират редовно, лишението от тренировките би довело до загуба на спортна форма, намаляване на издръжливостта, силата, тонуса на мускулатурата и т.н.

Някои хора спортуват, други не стават от дивана по време на изолацията. Какви травми могат да си докарат всяка от двете групи?

Полезно е да се спортува, но трябва да се притежава известна двигателна култура, за да се предотвратят травми и контузии. Спортистите знаят как да се предвазват. Травми могат да си докарат хората, които преди не са се занимавали със спорт и сега за пръв път решават да правят нещо вкъщи, и то без инструктор. При тях има голяма вероятност от наранявания като навяхване или разтежение. Затова се необходими основни познания за загрявка на тялото преди по-голямо натоварване, както и за правилното изпълнение на всяко упражнение от гледна точка на изходно положение, посока на съпротивление, правилен захват на гири и ластици и др. При хората, прекарващи целия ден на дивана пред телевизора, има опасност от продължително заемане на неправилна позиция на тялото, което може да доведе до поява на болки в ставите, или дискомфорт, най-често в областта на шията и кръста.

Работата у дома пред таблета – как да предотвратим схващания? Къде най-често възникват те, какви упражнения да правим у дома?

Дългото време, прекарано пред компютъра често, води до поява на болки и дискомфорт в шийния и лумбалния дял, често страда и раменият пояс. Обострят се някой ставни проблеми, стари травми или хронични заболявания като плексити и др. Съветите към хора със седящи професии е често раздвижване или извършване на няколко упражнения на всеки час по време работния ден. Биха могли да правят кратки разходки в стаята, или упражнения за горната част на тялото, докато са седнали – по няколко кръгови движения в рамените стави, няколко завъртания или наклони с главата. След края на работния ден могат също да практикуват и някакъв спорт.  Например упражнения в домашна обстановка – лицеви опори и коремни преси, пилатес, йога или упражнения с швейцарска топка, гирички, терабан ластици и подобни. Всеки вид движение е полезно.

Как  да бъде осъществен по-леко прехода от застоял към активен живот? 

Целта на всички ни е да се върнем към нивото си на активност от преди тези два месеца. Но това трябва да стане постепенно, тъй като по принцип всички до някаква степен сме загубили форма за това време. Редно е сега да започнем с по-малко натоварване и по-ниска интензивност отколкото преди. Поне на първо време можем да намалим броя на тренировките или тяхната продължителност, докато организмът ни се приспособи след дългото обездвижване.

Вече можем да спортуваме на открито. Кои са най-подходящите спортове?

Това е строго индивидуално. Най-подходящият спорт е този, който ни доставя удоволствие. Дали ще бъде джогинг или каране на велосипед и ролери, игра на тенис, волейбол или плуване, всичко е полезно. Дори обикновена разходка в парка или в планината също е здравословна.

Специално за децата, които учат онлайн. Как и колко да се движат?

Дистанционното обучение е нещо ново за нас. То кара децата да стоят седнали на стол пред мониторите от сутринта до ранния следобяд. Редно е след приключване на учебните занятия децата да излизат навън да се разхождат, спортуват и да играят на чист въздух поне един час, ако може и повече.

Ако сме качили няколко килограма какво съветвате да се направи?

Да се намали приема на храна и постепенно да се увеличи  двигателната активност.

На прага на лятото сме, как да влезем във форма за един месец?

Малко трудно се влиза във форма за един месец, аз предпочитам да се започне по-от рано и нещата да станат постепенно. Влизането във форма е свързано с правилно хранене, правилна двигателна програма и използването на допълнителни козметични процедури, които да помогнат оформянето и изглаждането на телата ни. Но при всички случай не трябва да се разчита само на едно от изброените неща.

Кои нови технологии ни помагат да оформим добра фигура? Разкажете за тях.

Що се отнася до оформяне на мускулатурата, несъмнено са необходими физически упражнения. За стягане и изглаждане обаче има определени технологии, които могат да помогнат. Най-известната технология у нас е радиочестота (радиочестотен лифтинг). Има различни варианти на тази технология, вградена в различни апарати. Използват се и технологии с вакуум. Съществува един апарат Venus Legacy, в който са комбинирани и двете технологии – радиочестота и вакуум, което съществено съкращава времето, необходимо за третиране на определената зона и води до по-бързо постигане на желаните резултати. Друга нова технология е Ендосферата, която представлява комбинация от микровибрацията и микрокомпресията. Тази технология, в допълнение към лекия натиск от страна на терапевта, извършва дълбокотъканен масаж, който има 5 основни ползи: дренира, подобрява кръвообращението, обезболява, реструктурира и повишава мускулния тонус. Различните технологии могат да бъдат прилагани както поотделно, така и в комбинация, според нуждите и желанията на всеки клиент. Те водят до разнасяне на мастните натрупвания под формата на целулит, тонизират мускулатурата и в резултат на това се подобрява общия вид на тялото.

Моделът за красота се сменя. Сега е на мода фит тялото, който е не само ген, но и усърдни тренировки. Възможно ли е с новите процедури да постигнем този модел? 

Какъвто и ген да носим, всеки от нас има нужда от поддържане на фигурата, все пак годините и гравитацията не прощават на никого. Естествено, усърдните тренировки водят до по-добър външен вид, по-стегната мускулатура, по-симетрично тяло, но все пак състоянието и гладкостта на кожата могат да бъдат подпомогнати с някой от споменатите модерни технологии.

Продължете понататък
Културапреди 15 часа

Кои са „Кралете на Европа” – евротриумфите на новия шампион на Испания „Реал Мадрид”

Lifestyleпреди един ден

Samsung стартира предварителните поръчки на най-новите Galaxy Note20 и Tab S7 | S7+

Кинопреди един ден

Гледайте сериала „Майки и мащехи“ ексклузивно по Timeless Drama Channel

Кинопреди един ден

„Соник: Филмът“, „Малки жени“ и „Островът на фантазиите“ в А1 Видеотека през август

Gamingпреди един ден

Troy на Creative Assembly Sofia излиза на 13 август и ще се предлага безплатно

Музикапреди един ден

Виктория с поредица от 12 онлайн концерта в месеците преди Евровизия 2021

Lifestyleпреди един ден

Историята на топ модела Росица Георгиева, покорила Парижката седмица на модата

Lifestyleпреди един ден

„Руж” – роман за създаването на козметичната индустрия

Културапреди 3 дни

„Изкуството да бъдеш спокоен” от Райън Холидей – животът е по-щастлив далеч от шума

Lifestyleпреди 3 дни

Подаръци за потребителите на Lidl и през лятото

Горещо