Открийте ни и в

Музика

Предстои IV-тия Международен детски фолклорен фестивал – София

MIKA

публикувано

на

Няколко дни ни делят от началото на IV-то издание на ежегодния “Международен Детски Фолклорен Фестивал – София”. В последния уикенд на месец април на 4 сцени, разположени в центъра на столицата и в различни точки по периферията на града, детски фолклорни ансамбли от България и чужбина ще танцуват, ще показват своите традиционни обичаи и носии, ще се веселят заедно и ще веселят и публиката, чийто достъп до всички прояви е напълно безплатен.

От българска страна основни участници ще бъдат съорганизаторите на събитието – Детско-Юношеският Танцов Ансамбъл „Пламъче” – София, Детски фолклорeн ансамбъл „Огнените” от Бусманци и Детски танцов ансамбъл „Бистрица”. Освен тях,  множеството други детски танцови състави от София, Етрополе, Кремиковци, с. Мирково ще танцуват и пеят на сцените на фестивала. В пъстрата китка от деца ще са и възпитаници на Столичен общински дневен център за социална интеграция на инвалиди и СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Браил“. Сред изпълнителите на фолклорна музика ще бъдат Диана Гатева от Карлово и дует „Рукатка“ от столицата. Пълният списък с участници е на официалния сайт на събитието: www.festivalsofia.com.

За първи път фестивалът ще бъде открит от гайдарски състав за изворен фолклор „Петко войвода“ от София.

Пет са чуждестранните състави, които ще гостуват този път на събитието – детски колектив от Културно-артистичната асоциация „Гайрет” от Сараево, Босна и Херцеговина; „Мали Гронковяни“ от Полша; Детски ансамбъл „Доролетул“ от Румъния; група „Дуреш“ от Албания и ансамбъл „Ера“ от Сърбия.

Най-старата формация сред изброените е “Гайрет” от Босна и Херцеговина. Основите й са положени още в далечната 1903г. Единствено по време на Втората световна война тя прекъсва дейността си, която веднага след това бива възстановена. Детската фолклорна група е само част от културно-артистичната асоциация “Гайрет” от Сараево, която развива и други сценични и творчески дейности.

 Поляците от „Мали Гронковяни“ идват от град Нови Тарг в района на Подхале. В репертоара си основно представят традиционни игри и обичаи, празнични танци и костюми. Групата е вече на 19 години и за съществуването си е успяла да обиколи родната си Полша, както и да се представи на международни форуми в Словакия и Италия.

Основан през 1990г. от хореографа проф. Стефан Коман, ансамбъл  „Дорулетул“ от град Тулча, Румъния, е съставен от 200 деца на възраст между 4 и 18 години.  Младите артисти имат в репертоара си освен танци, и традиционни  добруджански игри както и игри от Валачия, Молдова и Олтения. Почти всички от децата, членували в „Доролетул“ продължават своето развитие като танцьори в състава за възрастни „Делта Баладс“.

Групата на Културен Център за Деца „Дуреш“ от Албания е основана през 1945г. и сега празнува своят 70-годишен юбилей. Членовете й, които наброяват около 900, работят и в няколко други културни направления, като обаче фолклора си остава най-същественото сред тях.  За дългата си история, ансамбълът е обиколил почти целия свят.

KUD GAJRET BiH 9

Детски ансамбъл „Ера“ от град Ужице, Сърбия е част от гражданска неправителствена организация със същото име. Освен него в организацията влизат още танцов ансамбъл за възрастни, 6 фолклорни училищни групи, група по традиционно пеене и фолклорен оркестър. „Ера“ е с около 350 члена, а за съществуването си от 2002г. до сега е успяла да стане и организатор на  Международният Детски Фолклорен Фестивал „Лицидерско сърце”.

Всички тези деца ще се изявяват на 23 април от 18ч. на откритата сцена пред община Младост. На 24 април от 18ч. групите ще танцуват на открита сцена на площада в с. Бусманци, на 25 април от 10ч. на лятната естрада в Борисовата градина и от 18ч. в читалището в с. Бистрица. Финалът ще е със сутрешна неделна литургия в катедралата  „Св. Александър Невски“, последвана от пищно шествие по централните софийски улици, чието начало ще е по обяд от пилоните на НДК и ще завърши със заключителен концерт на сцената на лятната естрада в Борисовата градина от 14ч.

Малко преди началото на фестивала, на 18 април, децата домакини от ансамбъл „Пламъче“, „Огнените” и „Бистрица” ще танцуват на площадката пред метростанцията на стадион „Васил Левски“, където всеки желаещ може да се хване на хорото между 11 и 13ч. в съботния ден.

снимки: PR

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Телевизияпреди 20 часа

“Джереми Уейд: тъмни води” с премиерни епизоди по Discovery Channel

Културапреди 2 дни

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

EDMпреди 2 дни

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Музикапреди 2 дни

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Кинопреди 2 дни

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 3 дни

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Tехнологиипреди 3 дни

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Lifestyleпреди 3 дни

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Tехнологиипреди 3 дни

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Tехнологиипреди 7 дни

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Компаниипреди 4 седмици

Повече Micra: Nissan предлага нов двигател и забележителен външен дизайн

Културапреди 4 седмици

Чудото на живота и трудният въпрос „Откъде идват бебетата“ с Люба и Знайко

EDMпреди 4 седмици

ДНЕС: Pan-Pot се завръща в YALTA CLUB

Tехнологиипреди 4 седмици

Samsung Galaxy A10 – от утре в магазините на VIVACOM

Lifestyleпреди 4 седмици

ФОНДАЦИЯ “МУСИЗ” ПРЕДСТАВЯ: МАЙСТОРИ НА ФОТОГРАФИЯТА, ИЗДАНИЕ XI – ВИВИА

Lifestyleпреди 4 седмици

Марката Tudor и Дейвид Бекъм в нова рекламна кампания

Tехнологиипреди 4 седмици

Genesis Krypton 770 – мишка за геймъри с абиции в електронните спортове

Културапреди 4 седмици

Романът “180 секунди” разказва как един поглед може да промени живота ти

Културапреди 4 седмици

Виктория Роянова разкрива магията на детските книги от поредицата за Джак и Ема по време на фестивала “ВарнаЛит”

Tехнологиипреди 4 седмици

VIVACOM предлага нови атрактивни оферти за интернет достъп чрез сателит за бизнес клиенти

Горещо