Открийте ни и в

Култура

Милан Кундера разкрива „Непосилната лекота на битието“

MIKA

публикувано

на

Neposilnata-lekota-na-bitietoИздателство „Колибри“ ни поднася един невероятен роман с тематика, която е изключително актуална за нашето време – „Непосилната лекота на битието“ на Милан Кундера(превод: Анжелина Пенчева, стр. 360, цена: 20 лв., твърди корици). Още от първите страници попадаме в една стилизирана имагнетична  вселена, подчинена на цената на страстта и политиката, изневярата и идеалите. Между комедията и трагедията, повествованието осветява всички аспекти на човешкия опит.

„Непосилната лекота на битието“ може да послужи за започването на разговор за близкото минало у нас (1944- 1989), което обществото у нас, за последните 25 години се оказа безпомощно да проведе. Отправна точка на романа са събитията в Чехословакия след десанта на войските на Варшавския договор от 21.08.1968г. в Чехословакия. Достатъчно е да се фокусираме върху съдбата и изпитанията на хирурга Томаш, битието на неговата приятелка и съпруга Тереза и нейната история. Събитията от Пражката пролет и влиянието им върху съдбите на героите. Не е безинтересен и животът на Сабина и нейният приятел универистетския преподавател Франц. Разказите за методите на милицията, кой знае знащо преведена на български като полицията. Постановките на доносниците върху свободните граждани омерзяват с перфидностите, низостите си…

Но книгата е не само това. Тя предлага още много неща, които читателят може и сам да открие. Написана изключително интересно и интелигентно, тя може да стане книга, с която читателят да започне своя път на самостоятелно израстване в мисленето си и изграждането на собствената си култура на свободен гражданин. Ще споменем, че книгата може да послужи за подтик да се прочетат и всичките преведени книги на автора на български език в последните пет години.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 20 часа

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и декорация пролет/лято 2019

Класическапреди 4 седмици

BOND представят нови композиции на концерта си в София на 26 март!

Музикапреди 4 седмици

Vola Open Air отново ще зарадва меломаните през юли

Културапреди 1 месец

Днес излиза новата книга на Франсис Фукуяма „Идентичност“

Музикапреди 1 месец

11 години след смъртта на Дими, Дара Екимова записа дует с него

Събитияпреди 1 месец

Инна ще разгледа Велико Търново преди концерта си на 17 март (неделя)

Дръм и Баспреди 1 месец

HMSU presents: Hospitality Bulgaria 2019

Музикапреди 1 месец

‘The One’, актуалният сингъл на британската соул и ар енд би дива – Джорджа Смит

Обществопреди 1 месец

Aniventure Comic Con обяви част от звездите, които ще посетят България през септември

Lifestyleпреди 1 месец

Холивудската актриса Дженифър Анистън се подмладява с Ултера

Горещо