Открийте ни и в
Exit Festival

Общество

Михаела Гривева: „Три неща, които ще подобрят качеството на живота ви“

MIKA

публикувано

на

Имаме удоволствието да ви представим Михаела Гривева, дипломиран магистър по Съвременен танцов пърформанс от Ирландската световна академия за музика и танц. Тя е сертифициран специалист по Body Movement and Sound Art Therapy. Михаела пътува и работи в Европа и Азия, черпейки опит от едни от най-видните съвременни хореографи. В резултат на това тя разработва обучителни програми индивидуално адаптирани към нуждите на хора, които обичат да танцуват и към професионални танцьори.

А ето какво можем да разберем за предстоящият семинар The Joy of Dance в танцов център “Дерида”.

Михаела Гривева: Като преподавател по танци моите ученици често ме питат за съвети за здравословен и балансиран живот. От опита ми с различни движенчески и танцови техники забелязах полезни, повтарящи се модели във всички от тях. Това, както и постоянното ми търсене на начини за влизане в състояние на максимална ефективност, ме доведе до три основни стъпки. По- детайлно обяснение по тaзи темa ще получите по време на уъркшопа ми The Joy of Dance, но за сега бих искала да дам кратка информация за всяка една от стъпките.

Три неща, които ще подобрят качеството ви на живот:

  1. Осъзнатост ( mindfulness )
  2. Разтягане
  3. Дневна практика

Интегрирането им във вашето ежедневие ще доведе до по-здравословен и пълноценен живот. Моята цел като учител е да представя на вниманието на учениците си инструменти, които биха могли да използват при тяхното бъдещо развитие.

Осъзнатост е състояние, което често може да се постигне чрез медитация. Да бъдеш осъзнат значи да имаш тих и спокоен ум. Въдворява се мир в живота ти. Основен фокус в моите класове заема осъзнатото танцуване. Обръщайки внимание на настоящия момент е начин да се влезе в това състояние. Има различни начини да се практикува осъзнатост през деня:

Сканиране на тялото. Докато седите или лежите в леглото си сканирайте тялото си мисловно и вижте дали има части, които усещате напрегнати. Това често биха могли да бъдат врата, раменете или кръста. Просто вдишайте в тези части и ги омекотете. Ако забележите появата на различни мисли внимателно върнете вниманието ви отново към тялото. Тази практика може да ви отнеме от 60 сек до 5 мин.

Почувствай ритъма. Пуснете любимата ви песен. Изберете нещо, което ще повдигне духа ви. Вслушайте се в ритъма, обърнете внимание на емоциите, които музиката ви носи. Ако забележите появата на различни мисли внимателно върнете вниманието си отново към музиката. Тази практика може да отнеме от 60 сек до 5 мин, в зависимост от избраната песен.

Водене на дневник. Вземете химикал и започнете да изразявате моментните си чувства на хартия. Не е нужно да бъде свързан текст, може да бъдат просто отделни думи. Обърнете внимание на това, което чувствате в момента и го излейте върху празната страница. Това може да отнеме от 2 до 5 минути, в зависимост от вашата нужда.

Това са само някои от техниките, които можете да използвате. Други прости начини са да обърнете внимание на:

  • вкуса или текстурата на храната ви;
  • начина на приготвяне на чая или кафето ви.

Практикуването на осъзнатост няма да отнема голяма част от времето ви, просто отдайте внимание на настоящия момент, дори за няколко секунди на ден.

Разтягането e практика, към която непрестанно се обръщам. Никога не спира да ме изненадва колко полезна за тялото е тя. Винаги търсете начини за разтягане, за най-добри резултати го правете на всеки 20 мин през деня. Придържайте се към прости разтяжки. Можете да се разтягате сутрин, в офиса или след дадено физическо усилие. Бъдете нежни с тялото си. За най- добри резултати винаги повишавайте температурата на тялото преди разтягане. За предотвратяване на травми е важно да усетите тялото си загрято преди да го разтегнете. Ако сте любители или професионални танцьори е добре да включите активни разтягащи упражнения в ежедневната си практика.

Но нека да не се заблуждаваме. Ако искате да подобрите живота си трябва да създадете нови навици. За да направите това е нужно ежедневно практикуване. Започнете така, че да ви е лесно. Отделете 5, 10, 15 минути на ден за себе си и практикувайте горепосочените стъпки. С течение на времето ще забележите промяна. Ще ви бъде по- леко да бъдете в настоящия момент, да се насладите на разтягането, да чуете тялото си, да успокоите ума си. Всичко това ще подобри неизменно качеството ви на живот.

По време на семинара The Joy of Dance в танцов център “Дерида” ще се потопим и изучим в детайли тези и други техники, за да влезем в зоната на максимална ефективност. Да бъдеш в това състояние се асоциира с щастие, енергичен фокус, силна заинтересованост и наслада от самия процес. Този семинар ще подхрани вашата креативност, освободи съзнанието и презареди тялото ви.

Семинарът The Joy of Dance е подходящ както за хора без опит така и за танцьори търсещи искрата в танца.

За да се регистрираш посети: http://www.derida-dance.com/qs/en/component/seminar

Броят на участниците е ограничен до 15 човека.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 2 седмици

Боя за коса – как да направим правилен избор

Lifestyleпреди 2 седмици

КАРЛСБЕРГ БЪЛГАРИЯ С НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ПРИ БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ БИРИ

Tехнологиипреди 2 седмици

Logitech представя ново решение за видео стрийминг за вашето домашно студио

Tехнологиипреди 2 седмици

VIVACOM дава поле за изява на ученици в официалните си профили в социалните мрежи

Tехнологиипреди 2 седмици

Фотоволтаични прозорци, магнитна брава и дървени фасадни профили – на едно изложение

Tехнологиипреди 2 седмици

Huawei обявява празнична сервизна кампания по случай деня на влюбените 14 февруари

Lifestyleпреди 2 седмици

Тайната на годежния пръстен

Tехнологиипреди 2 седмици

Suunto 7 с интегриран Wear OS и спорто проследяване

Tехнологиипреди 2 седмици

Актуализирането до Android 10 ПРАВИ ПРОБЛЕМИ НА НЯКОИ SONY СМАРТФОНИ

Tехнологиипреди 2 седмици

Мимо Гарсия коментира последните скандали между родители и учители

Lifestyleпреди 3 седмици

Козметика за коса – как да разберем коя е качествена и коя не е

Lifestyleпреди 4 седмици

Започна регистрацията за Fjällräven Vándortúra в прекрасната местност Балатон

Lifestyleпреди 3 седмици

3 стъпки за по-красива кожа през зимата

Lifestyleпреди 3 седмици

Защо на децата се избягва да се купуват обувки с връзки

Lifestyleпреди 3 седмици

Красивата Алекс Милтенова в имението на Пабло Ескубар младши

Tехнологиипреди 3 седмици

Празнична програма през февруари по VIVACOM Arena

Tехнологиипреди 3 седмици

Теленор предоставя отстъпка от 50 лв. за Huawei P smart Pro при връщане на старо устройство

Tехнологиипреди 2 седмици

Azoomee и Da Vinci Media създават глобална медийна група за деца

Tехнологиипреди 4 седмици

AOC пуска серията B2 от начално ниво с елегантен 3-странен безрамков дизайн

Lifestyleпреди 4 седмици

Модни тенденции за 2020 година: Какви поли да изберем?

Горещо