Открийте ни и в

Lifestyle

Над 500 човека на курса Въведение в съвременното изкуство

MIKA

публикувано

на

В рамките на тазгодишното четвърто годишно издание на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ се приведоха три лекции и един дискусионен форум на тема колекционерство, които бяха посетени от над 500 човека с интереси в сферата на културата. Организаторите от фондация „Отворени изкуства“ поканиха различни експерти на теми, свързани с изразните средства и концепциите в изкуството, и за първи път проведоха в София среща и дискусия с голям български арт колекционер. Всички събития бяха модерирани от куратора и критик Вера Млечевска и се проведоха в Софийска градска художествена галерия в съботните следобеди на ноември. Достъпът до лекциите беше свободен, а видео записи от всички събития вече са достъпни в YouTube канала на фондацията.

Georgi_Voynov_Forum_Kolekcioneri

Георги Войнов, снимка: PR

Целта на лекциите и видеата е да приобщят по-широка публика към визуалните съвременни изкуства, като фокусират вниманието към някои ключови за разбирането на изкуството теми. Тазгодишният синтезиран курс беше обединен от темата „Медия или концепция“ и се проведе  от теоретици и изследователи на изкуството. В лекциите са разгледани различни теми и медии в изкуството на нашето съвремие и български примери в контекста на глобални художествени течения.

Първата лекция се проведе на 15 ноември по темата „Когато се наливаха основите”: съвременното българско изкуство през 1990-те“ от Диана Попова. Лекторът привлече интереса на пълната зала като пряк наблюдател на ключови процеси от зората на българското изкуство през 90-те, както и един от първите му критици и куратори. Диана Попова е сред първите, които се стараят да дадат публичност на своите съвременници – артисти, както и свидетел на болезненото разкъсване на българската сцена и навлизането на нови изразни форми в българката художествена среда. Видеото от лекцията й може да се види тук.

Най-позитивна обратна връзка от участниците получи следващото събитие на тема „Технология отвъд средствата. Една история на дигиталните изкуства“ на Рене Беекман, който спечели публиката с интерактивния формат. Той въведе слушателите в новите територии на дигиталните изкуства и направи разяснения за неговите исторически корени. Видео запис е достъпен тук.

Rene_Beekman_Digital_Art

Рене Бийкман, снимка: PR

Най-многобройна публика пък събра Светлана Куюмджиева с темата „Соцреализъм: преди и след“, която ревизира един спорен период от изкуството – соцреализмът. Видеото е налично тук.

Курсът завърши с нов формат събитие – „Форум Колекционери“ с участието на колекционера Георги Войнов. Събитието срещна публиката с един доказан меценат на изкуството и представи колекционерската му практика като един от двигателите, които подкрепят съвременното изкуство днес. Видео запис може да се гледа тук.

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ стартира през 2011 г. по инициатива на фондация „Отворени Изкуства“ и галерия „Сариев“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за генериране на контекст на съвременното изкуство в България. Досега участници в платформата са били и творците Стефан Николаев, Недко Солаков и Ергин Чавушоглу, Лъчезар Бояджиев, Красимир Терзиев, Петер Цанев, Борис Мисирков и Георги Богданов, Правдолюб Иванов, Боряна Росса. Представени са различни теми, свързани с историята на българското и световното съвременно изкуство, концептуализма, дигиталното изкуство, съвременната фотография, сайт-специфик арт, пърформанс и други жанрове и форми. Всички събития са с вход свободен и включват и отворена дискусия в посетителите.

Diana_Popova_90_s_Bulgarian_Art

Диана Попова, снимка: ПР

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

EDMпреди 4 седмици

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Tехнологиипреди 4 седмици

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Музикапреди 4 седмици

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Tехнологиипреди 4 седмици

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Tехнологиипреди 4 седмици

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Кинопреди 4 седмици

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 4 седмици

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Културапреди 4 седмици

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

Телевизияпреди 3 седмици

“Джереми Уейд: тъмни води” с премиерни епизоди по Discovery Channel

Lifestyleпреди 4 седмици

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Горещо