Открийте ни и в

Lifestyle

Наръчник помага на организации да работят ефективно с доброволци

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, създаде Наръчник „Работа с доброволци“ от 96 страници, който може да бъде намерен както онлайн, така и като безплатно хартиено издание на ключови локации в пет български града. Наръчникът е предназначен за българските неправителствени организации, неформални групи и активни граждани и цели да ги насърчи да включват повече доброволци в работата и каузите си по смислен и ефективен начин.

“България е на последно място по доброволческа активност в Европейския съюз. Една от причините за това е липсата на капацитет на НПО да привличат доброволци, да ползват техния ресурс ефективно и да ги задържат дългосрочно”, казват от екипа на TimeHeroes Липсата на знание сериозно затруднява и дори отказва много организации от работа с доброволци.

Наръчникът беше представен за пръв път през февруари, когато екипът на TimeHeroes направи обучения за работа с доброволци на над 50 организации в Пловдив, Бургас и Варна. Серията от обучения ще завърши в София на 15 март, вторник. Участието е безплатно, но поради ограничения брой места е с кандидатстване – тук.

Наръчникът на TimeHeroes събира опита на стотици организации в работата с доброволци. Базиран е на 50 дълбочинни интервюта с НПО от цялата страна и подробна онлайн анкета с 200 организации. Цялата информация е систематизирана и в онлайн платформа (wiki.timeheroes.org). Това е първият в България обстоен анализ на състоянието на доброволческата екосистема, както и на добрите практики в сферата.

“Наръчникът не е абстрактен труд, писан в стерилна среда от „експерти“. Той изхожда от практиката, изследва и систематизира опита на българския граждански сектор в работата с доброволци, съобразен е с най-големите установени дефицити на знание, дава съвети, примери за добри и лоши практики и надгражда с анализ и допълнителни ресурси”, казват от TimeHeroes.

От платформата допълват: “В цялостната си дейност сме фокусирани върху развитието на доброволческата култура в страната чрез множество дейности, както онлайн чрез платформата timeheroes.org, така и офлайн през развиване на доброволчески клубове в училища и университети, активна работа с НПО, активни граждани, институции. Вярваме, че дългосрочен план инициативи като този наръчник ще доведат до за укрепването на гражданското общество в България.”

Наръчникът е онлайн на https://timeheroes.org/bg/pages/handbook. Организации, неформални групи и активни граждани, които създават или искат да създават доброволчески инициативи, могат да вземат копие от печатното издание от следните локации:

София

Cosmos Coworking Camp на ул. Ангел Кънчев 3

СОХО на ул. Искър 4

Къщата на гражданските организации на ул. Христо Белчев 3

Читалище.то на ул. Лавеле 11

Читалнята в Градинката на Народния театър

Червената къща на ул. Парчевич 33

Бургас

Културен център Морско казино в Морската градина

Варна

Младежки дом на бул. Цар Освободител 27

Велико Търново

Община Велико Търново, ПР отдел

Обученията на тема „Ефективна работа с доброволци„са организирани по проект “Систематизиране на опита за работа с доброволци и повишаване на капацитета на НПО”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. ngogrants.bg

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Събитияпреди 4 седмици

Националният дворец на културата ще бъде осветен в цветовете на дъгата за Деня на толерантността

Джазпреди 4 седмици

Michael Buble – за първи път в България!

Събитияпреди 4 седмици

HELL ENERGY достигна над 51% пазарен дял в България и прогнозира ръст в продажбите си от 60% спрямо 2017 г.

Културапреди 3 седмици

Форум КЛЮЧ – Unplugged свързва хора с интерес към каузи и активни граждански позиции

Lifestyleпреди 3 седмици

Виртуална реалност ни отнася от дивана в джунглата

EDMпреди 3 седмици

Fedde Le Grand затваря НДК за Коледно шоу

Събитияпреди 4 седмици

Остават броени дни до шоуто на Brit Floyd в Пловдив!

Културапреди 3 седмици

„Орисия”-та на един народ от Стефан Стефанов

Културапреди 3 седмици

Пълен Culture Beat Club за премиерата на „Митове и истини за храненето”

Lifestyleпреди 3 седмици

40 магазина посрещнаха първите посетители на PLOVDIV PLAZA

Абонирайте се за нашия бюлетин

Горещо