Открийте ни и в

Lifestyle

Национална програма за преодоляване на насилието на ЕЛА и AVON навлиза в третата си фаза

MIKA

публикувано

на

Започва трета фаза на Национална програма за преодоляване на насилието на AVON България и Сдружение за споделено учене ЕЛА. След успешно реализираните първи два етапа на програмата в 12 училища от София, София област и гр. Перник, през новия етап очакваме да участват още поне 25 нови училища. Целта на третата фаза е разширяване на регионалния обхват и ангажиране на местните общности. Враца и Пазарджик са новите регионални центрове, към които се насочва програмата, продължава работата и в София.

Желанието ни е да достигнем до по-голям брой млади хора, като активираме вниманието им към преодоляване на насилието във взаимоотношенията във всичките му форми – физическо, психическо, сексуално, пренебрегване, кибертормоз. Очакваме да се повиши чувствителността им по темата и самите те да придобият мотивация от своя страна да работят по нея със свои връстници. Продължаваме да считаме училището за естествен партньор за участие в програмата. Паралелно с това имаме желание да изградим капацитет у заинтересовани професионалисти за продължаваща работа в местните общности. Затова се насочваме към формат обучение за обучители. Предвиждаме да се включат, както действащи специалисти от сферата на образованието и помагащите професии, така и студенти от същите специалности, които да съчетаят развитието на собствените си професионални умения с по-спонтанно осъществяване на връзка с учениците, предвид близостта им по възраст. Предстои да бъде обявен конкурс за подбор на участниците.

Националната програма за преодоляване на насилието е част от глобалната инициатива на AVON Cosmetics за превенция на насилието спрямо жени и момичета. В България инициативата се провежда с фокус върху преодоляването на насилието във взаимоотношенията между младите хора, чиято естествена среда е училището. Целевата група за включване в програмата са момичета и момчета в гимназиален етап на образование, 9 и 10 клас. Програмата има за цел да повиши вниманието на младите хора към проблемите на насилието във взаимоотношенията, във всичките му форми, като акцентира и на емпирично по-високия риск от попадане на момичета в ситуация на насилие.

Разработената програма е базирана на резултатите от проведено през февруари 2019 г. национално изследване сред 860 ученици в X клас с основен акцент насилието във взаимоотношенията, в семейна среда и в училище.

Резултатите от изследването сочат, че повечето десетокласници поставят училището почти наравно с улицата като място, където се случва насилие. Има и ясна тенденция на обвинение към пострадалия, че е предизвикал с нещо акта на насилие. Те имат много слабо или никакво познание на служби и услуги за подкрепа, към които да се обърнат в случай на насилие, както и са свидетели на забележително висок процент психическо насилие.

В първите два етапа на програмата бяха обхванати в пряка работа над 200 ученици от 12 училища.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

26 658 976 изминати крачки в Нестле за Живей Активно!

MIKA

публикувано

на

от

Тита, снимка: ПР

Общо 26 658 976 крачки извървяха привържениците на инициативата Нестле за Живей Активно! на 22 септември в общо 22 града в страната. Столичани отбелязаха 15-та годишнина на най-голямата инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот у нас с 4 пешеходни маршрута, а в 21 града в страната се организираха различни инициативи. Денят съвпадна и с националния празник и Европейския ден без автомобили, като в резултат на извървените крачки, Нестле за Живей Активно! спести над 3 тона CO2 на природата у нас.

Провървените крачки се равняват още на повече от 3000 пъти изкачване на първенеца на Балканите – Мусала, 30 пъти отиване и връщане до Черно море, преплуване на р. Искър 30 пъти и 20 пъти преминаване на най-дългия пешеходен маршрут у нас – Ком-Емине.

„Благодарни сме на всички, които се включиха тази година, защото въпреки трудностите и спазването на социална дистанция, успяхме да докажем, че всеки един от нас може да бъде добрият пример за себе си и своите близки. Видяхме много семейства, които ентусиазирано следваха маршрутите и предаваха посланието на своите деца – че движението е в основата на едно по-добро бъдеще както за нас, така и за нашата природа“, коментира Нели Ангелова, директор комуникации Нестле югоизточен пазар.

По всички маршрути хилядите участници изпълняваха и специалните предизвикателства „от място“. Това са лесни за изпълнение упражнения, които всеки може да изпълни – като коремни преси от стоеж, слалом подскоци, клекове с детска количка, странични клекове и други. Примерът за ходенето пеш последваха и Тита и Ballan, които даже се спряха на всички предизвикателства по маршрута НДК – Южен парк и заедно повтаряха упражненията.

Докато резултатите извън София все още се обработват, в столицата чрез дигиталната карта, направена по световна технология от ЕСРИ България, отчете и кой маршрут води в надпреварата по крачки. Най-дълго разстояние са извървели по маршрут НДК – Южен парк, където броят крачки е 7 692 256. На второ място е Борисовата градина, където в почивния ден се извървяха 4 207 30 крачки. 3-то място е за Северния парк с 2 456 000 и на четвърто – най-новият парк в Столицата – Възраждане, с близо милион извървяни крачки. Почитателите на инициативата имаха възможност да се включат и в лекоатлетичен маратон, организиран от федерацията по Лека атлетика, както и да разходят куче в приюта „Фермата“.

Повече за Нестле за Живей Активно!: https://bit.ly/3lGzFGl

Продължете понататък

Lifestyle

БНТ 3 ще излъчва 30 часа на живо от „Ролан Гарос“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

В периода 27 септември – 11 октомври 2020 г., зрителите на БНТ 3 ще могат да се насладят на 30 часа на живо от тазгодишното Открито първенство на Франция по тенис  – „Ролан Гарос“. Основен акцент в програмата на обществената телевизия ще са мачовете на българските звезди – Григор Димитров и Цветана Пиронкова, която след отличното си представяне на US Open получи уайлд карт за основната схема.

Жребият, изтеглен на официалната церемония вчера отреди Григор Димитров да се изправи в първия кръг срещу французина Грегоар Барер. Цветана Пиронкова играе на старта с Андреа Петкович (Германия).

БНТ 3 ще предава срещите, както и полуфиналите и финала при мъжете, финала при жените, както и подбрани интересни мачове от по-ранните фази на „Ролан Гарос“. Специални пратеници на обществената телевизия в Париж са репортерът Калин Гугов и операторът Николай Балкански. Те ще обогатят картината на турнира, която зрителите ще получат, с репортажи и интервюта от мястото на събитието.

Това е 124-то издание на Открито първенство на Франция по тенис. За първи път ще има мачове на закрито, след като в края на миналата година беше изграден подвижен покрив над основния корт „Филип Шатрие“. На четири от игрищата в комплекса беше поставено осветление, което ще позволи провеждането на срещи в тъмната част от денонощието – нещо, което не се е случвало в историята на престижния турнир.

„Ролан Гарос“ е третият за годината от Големия шлем. През 2020 г. ще бъде и последен, тъй като изданието „Уимбълдън“ беше отменен заради пандемията от коронавирус. Френското първенство също беше отлагано на два пъти, но вече всичко в Париж е готово за дългоочакваното начало.

Следете програмата на БНТ 3, за да гледате на живо най-интересните мачове от „Ролан Гарос“.

Продължете понататък

Горещо