Открийте ни и в

Опера

Ненчо Балабанов и Веси Бонева в поп-опера по Оскар Уайлд

MIKA

публикувано

на

На 19 май от 19.00 часа в зала 1 на НДК ще бъде показана първата българска поп-опера „Рибарят и неговата душа”. Поп-операта е проект на продуцентска къща „Шака Зулу Студио” и е написана по едноименната приказка на Оскар Уайлд. Спектакалът е един от основните акценти в юбилейния „20-ти Салон на изкуствата” в НДК.

„Рибарят и неговата душа“ обединява работата на симфоничен оркестър и поп-рок бенд, балет в неговите най-разнообразни форми, хор и солисти. В поп-операта участват над 100 артисти от различни сфери на изкуството, любими имена на българската публика. Актьорът Ненчо Балабанов се преобразява в ролята на Рибаря, Весела Бонева e Русалката, певицата Амалия Ненова – Душата, Мариана Попова – Магьосницата, Стефан Владимиров влиза в образа на Отеца, Димо Алексиев е Разказвачът, със специалното участие на Джони Илиев.

Vesi BonevaПочитателите на поп-оперното изкуство ще имат възможността да се насладят на 2 часа омгьосваща музика, завладяващи костюми и хореография. Сценографията е представена като триизмерна прожекция – симулация на декор и атмосфера, като са използвани техники като 3D мапинг, холограмни изображения, прожекции на иновативни повърхности и материи.

Автор на музиката е  Минко Ламбов – български композитор, продуцент, аранжор, оркестратор и пианист. Музикалният му език е ярък и завладяващ. Композиторът умело смесва различни музикални жанрове и стилове, а резултатът оставя публиката без дъх още от първите тактове на увертюрата до самия край на произведението. Поп-операта включва 10 арии, 10 дуета, 1 терцет, множество балетни сцени, етно, симфонична, и поп-рок музика, илюстрираща и подкрепяща различните силно емоционални и драматични моменти в либретото.

Либретото и текстовете на песните в „Рибарят и неговата душа” са написани от режисьора на спектакъла Ана Топалова, завършила актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ.

„Провокирана бях от музиката в „езика” на Оскар Уайлд. Речта на неговите герои се излива като песен и текстът от приказката съвсем естествено преля в музика. Благодарение на дарбата на композитора Минко Ламбов да следва и аргументира с музиката си въздействието на една прекрасна драматургия, се случи така, че успяхме да увлечем толкова много творци в осъществяването на този мащабен проект. За мен беше важно да видим на българска сцена сюжет с такива силни послания, заложени от гениален автор като Оскар Уайлд, призоваващи към толерантност и разбиране на различния от нас. Послания, които ни връщат към същността  на човешкия живот и неговия смисъл. Които ни напомнят, че всички сме подобни тогава, когато преследваме съкровените си желания, когато се борим за любовта си и когато умираме. Това са въпроси, които несъмнено вълнуват всеки човек, независимо от неговата възраст, произход и религия.”, Ана Топалова.

Поп-операта като жанр в музикално отношение предполага новаторски подход и използването на различни композиционни техники. Общото звучене в „Рибарят и неговата душа” композиторът постига чрез противопоставяне на оперни и поп-изпълнители, обединени от симфоничен оркестър, поп-рок бенд и хор под диригентската палка на маестро Кирил Ламбов.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 2 седмици

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 2 седмици

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Tехнологиипреди 2 седмици

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Tехнологиипреди 2 седмици

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Tехнологиипреди 2 седмици

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Lifestyleпреди 2 седмици

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 2 седмици

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Културапреди 2 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Tехнологиипреди 2 седмици

Acronis пуска ключова нова версия на решението си за виртуализиране на компютърни системи и киберзащита на периферни устройства – Acronis Cyber Infrastructure 3.0

Tехнологиипреди 2 седмици

С апликацията E-SOS проследяваме в реално време новия опит за рекорд на Кирил Николов-Дизела

Горещо