Открийте ни и в

Култура

Ново издание на „Себичният ген“ излиза

MIKA

публикувано

на

По повод посещението на световноизвестния учен проф. Ричард Докинс – автор на бестселъра „Делюзията Бог“ и „Сказанието на прадедите“ – у нас излиза преработено и допълнено издание на един от основните му трудове: „Себичният ген“. В книгата, в която централна тема е безсмъртието на генетичната информация, е въведено за първи път понятието „мем“.

Основополагащият труд в сферата на еволюционната биология – „Себичният ген“ – на големия учен проф. Ричард Докинс, излиза в ново, преработено и допълнено издание. Централна тема в книгата е начинът, по който генетичната информация сякаш използва живите тела, за да се препредава. Авторът разглежда редица свързани с това въпроси: агресията, генното родство, планиране на семейството, битката на половете и др.

„Себичният ген“ безусловно е множо важна книга за разбирането ни за света. Впрочем в книгата се въвежда за първи път понятието „мем“, с помощта на което разбираме еволюционните модели за предаване на информация и развитието на човешката култура. Докинс твърди, че разпространението на мемите е своеобразна проява на Дарвиновата теория на еволюцията, но под друга форма: „Вместо да предлага нова теория или да изрови нов факт, често най-важният принос, който ученият може да направи, е да открие нов начин на виждане на старите теории и факти“.

Книгата излиза за първи път през 1976 г., а второто й издание е от 1989 г. Настоящото преработено и допълнено издание е публикувано на английски език през 2006 г. по повод 30-годишнината от първото издание на книгата.

Преводът на „Себичният ген“ на български език е дело на Иван Ангелов Ценов, който получава награда за него. Мария Атанасова и Росен Люцканов допринасят съответно с превода на въведението към изданието за 30-годишния юбилей и превода на предисловието към първото издание на Робърт Тривърс.

Ричард Докинс идва в България по покана на издателство „Изток-Запад“ и Британски съвет. В края на седмицата професорът ще раздава автографи в книжарницата на издателството и ще изнесе две лекции на Софийския фестивал на науката.

Ричард Докинс (роден през 1941 г. в Найроби, Кения) е известен британски етолог и еволюционен биолог, атеист, преподавател в Оксфордския университет и популяризатор на науката. „Себичният ген“ е първата му книга, която му носи светкавична популярност още през 1976 г., а провокативният бестселър „Делюзията Бог“, отпечатан през 2006 г. (у нас книгата излиза през 2008 г.), му носи световна слава. Докинс е автор на редица научни и научнопопулярни публикации и документални филми по въпросите на еволюцията и секуларизма, както и на повече от 10 книги, сред които и познатите на българския читател „Най-великото шоу на Земята“ и феноменалният по своя обхват труд „Сказанието на прадедите“.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди един ден

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и декорация пролет/лято 2019

Класическапреди 4 седмици

BOND представят нови композиции на концерта си в София на 26 март!

Музикапреди 4 седмици

Vola Open Air отново ще зарадва меломаните през юли

Културапреди 1 месец

Днес излиза новата книга на Франсис Фукуяма „Идентичност“

Музикапреди 1 месец

11 години след смъртта на Дими, Дара Екимова записа дует с него

Събитияпреди 1 месец

Инна ще разгледа Велико Търново преди концерта си на 17 март (неделя)

Дръм и Баспреди 1 месец

HMSU presents: Hospitality Bulgaria 2019

Музикапреди 1 месец

‘The One’, актуалният сингъл на британската соул и ар енд би дива – Джорджа Смит

Обществопреди 1 месец

Aniventure Comic Con обяви част от звездите, които ще посетят България през септември

Lifestyleпреди 1 месец

Холивудската актриса Дженифър Анистън се подмладява с Ултера

Горещо