Открийте ни и в

Култура

Образователната платформа “Въведение в съвременното изкуство” стартира

MIKA

публикувано

на

Образователната платформа “Въведение в съвременното изкуство”, дело  на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary, стартира тазгодишната си програма през месец май. Платформата ще се проведе за седма поредна година в София и ще включи серии от лекции, които ще се проведат през лятото и есента. Събитията през първата част на програмата ще бъдат с фокус върху жените в изкуството и съвременното френско изкуство. Втората част обхваща лекции посветени на пърформънс изкуството, неговото развитие в световен и български контекст.

Образователната платформа възниква през 2011-а година като отговор на липсата на достъпно познание за съвременното изкуство. Основната цел на проекта е да се „скъси дистанцията” между публиката и съвременното изкуство, разглеждайки различни аспекти, като по този начин да го направи достъпно за всички. Лекциите са безплатни и не изискват предварителна подготовка.

Тази година проектът не прави изключение. Програмата, носеща общото име “От първо лице” ще съчетае две основни линии на които са посветени събитията тази година: “Всичко, което винаги си искал да знаеш за жените в изкуството* но не го пише в учебниците” ще разгледа темата за жените в изкуството, тяхната роля и влияние с Ирина Генова, Мария Василева, Миглена Николчина и Рада Букова.  “Потьомкинови села, по света и у нас. Разговори с френски съвременни артисти от Наградата на Фондация Рикар и куратори” ще запознае аудиторията със съвременното френско изкуство в разговор с едни от най-интригуващите френски артисти Брюно Сералонг, Матийо К. Абоненк, Стефан Барбие-Буве, Мари Воание и кураторите Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Пловдив 2019, и Пиер Бал-Блан, куратор от екипа на Документа 2017 Атина-Касел. В рамките на проекта „От първо лице“ ще се запознаем още и с тема за колекционирането, като част от поредицата „Форум Колекционери“. В началото на юни кураторът Райналд Шумахер ще ни разкрие как може колекционирането на съвременно изкуство да се превърне в разказ за съвременните проблеми. Лекциите през ноември пък ще хвърлят светлина върху пърформънс изкуството. В темата ще се включат международните и български гости, които ще споделят какво провокира артистите да експериментират с формата.

Подобробности и график на лекциите, час от образователната платформа “Въведение в съвременното изкуство”, може да следите на www.openarts.info и Фейсбук страницата.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 4 седмици

Дани Спартак готви в любимата кухня на звездите в Хасиенда Резидънс

Музикапреди 3 седмици

“ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР” на 15 април в зала 1 на НДК

Lifestyleпреди 3 седмици

Дария Симеонова се разкрасява с любимата терапия на Джей Ло

Gamingпреди 3 седмици

HONOR представи революционна технология за мобилен гейминг Gaming+ на MWC 2019

Lifestyleпреди 3 седмици

Деси Бакърджиева дарява две ин витро процедури за Цветница

EDMпреди 3 седмици

Deborah De Luca и Matador гостуват на YALTA CLUB

Културапреди 3 седмици

Интернет сензацията „Човекът с котките“ на Кристен Рупениън излезе на български

Музикапреди 2 седмици

‘The One’, актуалният сингъл на британската соул и ар енд би дива – Джорджа Смит

Lifestyleпреди 2 седмици

Холивудската актриса Дженифър Анистън се подмладява с Ултера

Обществопреди 2 седмици

Aniventure Comic Con обяви част от звездите, които ще посетят България през септември

Горещо